Roma: Reuniune a Consiliului Superior de Cooperare Grecia-Italia
După o pauză de 8 ani, au fost semnate o serie de acorduri bilaterale în mai multe domenii.

Articol de Radio România Actualităţi, 12 Mai 2025, 23:31
La Roma s-a desfăşurat, astăzi, prima reuniune a Consiliului Superior de Cooperare Grecia-Italia, după o pauză de 8 ani, şi au fost semnate o serie de acorduri bilaterale în mai multe domenii.
O corespondenţă din Atena realizată de Michaela Lambrinidou:
Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a efectuat astăzi o vizită oficială la Roma, unde a avut o întâlnire cu prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, care întâlnire, potrivit declaraţiilor premierului grec, nu a fost doar una diplomatică, formală, ci o oportunitate cu adevărat semnificativă de a ne coordona paşii la toate nivelurile cu mare pasiune, dat fiind că împărtăşim legături politice, istorice şi economice profunde, unite de provocări comune într-o lume cu o incertitudine sporită. În cadrul vizitei de astăzi a avut la Consiliul Superior de Cooperare Grecia-Italia, prima întâlnire la acest nivel între cele două ţări din 2017, fapt ce denotă dorinţa ambelor state de a coopera mai strâns pentru a răspunde provocărilor comune în contextul european şi internaţional actual.
Premierul grec a subliniat necesitatea desfăşurării mai frecvente a reuniunilor Consiliului Superior de Cooperare Grecia-Italia, fapt reflectat de altfel şi de numărul mare de acorduri semnate în cadrul acestuia. Totodată, a evidenţiat voinţa ambelor părţi de a extinde cooperarea atât la nivel bilateral, cât şi european. Cei doi lideri au pus accent pe cooperarea energetică şi a fost semnat un acord de aproximativ 2 miliarde de euro între operatorii de reţea electrică Terna a Italiei şi IPTO a Greciei pentru construirea unei noi interconexiuni submarine de 1.000 MW între cele două ţări, denumită GR.ITA-2. Aceasta va contribui la obiectivele de decarbonizare şi va consolida rolul Italiei şi Greciei ca huburi energetice în regiunea mediteraneană.
Cele două ţări aflate pe prima linie în privinţa migraţiei au abordat şi problema migraţiei, reiterând astfel dimensiunea europeană a problemei, necesitatea protejării frontierelor externe ale UE, dar şi mijloacele de consolidare a protecţiei acestora şi au analizat măsuri privind echilibrul dintre responsabilitate şi solidaritate, precum şi cooperarea cu statele treţe în vederea returnării migranţilor ilegali.