Preşedintele Donald Trump a marcat 100 de zile de la începerea actualului mandat
Sondajele de opinie arată însă că tot mai mulţi americani sunt sceptici cu privire la politicile economice şi legate de migraţie ale administraţiei Trump.

Articol de Radio România Actualităţi, 30 Aprilie 2025, 07:25
Preşedintele american, Donald Trump, a marcat marți 100 de zile de la începerea actualului mandat - o bornă importantă pentru liderii Statelor Unite - printr-un discurs la Michigan în care şi-a lăudat măsurile economice şi a lansat noi atacuri împotriva Partidului Democrat. Sondajele de opinie arată însă că tot mai mulţi americani sunt sceptici cu privire la politicile economice şi legate de migraţie ale administraţiei Trump.
Reporter: Cătălin Gomboş - ”Donald Trump şi-a aniversat primele 100 de zile printr-un miting similar cu cele organizate în timpul campaniei electorale, iar Asssociated Press comentează că temele abordate de preşedinte în discurs au fost, în mare măsură, tot cele din campanie. El l-a atacat pe predecesorul său Joe Biden, punându-i la îndoială sănătatea mintală, şi a reluat şi teza falsă că, de fapt, ar fi câştigat şi alegerile din 2020.
Reuters notează că în spatele preşedintelui era o pancartă pe care scria "epoca de aur", o trimitere la ceea ce Donald Trump a spus în ziua în care şi-a preluat mandatul, când a proclamat "începutul epocii de aur" a Americii. Donald Trump s-a referit şi la două politici-cheie ale administraţiei sale: măsurile contra migraţiei ilegale, pe care le-a descris drept un succes, şi impunerea de taxe vamale, care, în viziunea sa, ar trebui să stimuleze industria americană.
Politica antimigraţie a fost criticată însă din cauza mai multor erori care au afectat persoane care aveau dreptul de a sta în Statele Unite. În ceea ce priveşte politica economică, un sondaj Reuters/Ipsos arată că doar 36% din americani o susţin, procentul fiind cel mai mic înregistrat de Trump în ambele mandate.
Primele 100 de zile ale lui Donald Trump la Casa Albă au mai fost marcate şi de controverse legate de politica externă a Statelor Unite. Printre altele, Donald Trump a emis pretenţii asupra Canalului Panama, Groenlandei şi Canadei, s-a arătat mult mai critic faţă de Ucraina decât predecesorul său şi, în acelaşi timp, mai dispus să îi facă o serie de concesii preşedintelui rus, Vladimir Putin.”/editor Florin Lepadatu/