Moţiune de cenzură la adresa Comisiei Europene
Iniţiator este europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, membru al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor din legislativul comunitar.

Articol de Bogdan Isopescu, 07 Iulie 2025, 18:19
Parlamentul European va dezbate marți seară prima moţiune de cenzură depusă la adresa Comisiei Europene în ultimii 10 ani.
Iniţiator este europarlamentarul român Gheorghe Piperea, membru al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor din legislativul comunitar, şi în ţară, membru al AUR.
Criticile moţiunii vizează lipsa transparenţei Comisiei în cazul vaccinurilor Pfizer anti-COVID 19, dar şi ceea ce iniţiatorul consideră a fi amestecul Comisiei în alegerile din România şi Germania.
Moțiunea a reușit să strângă 74 de semnături din cele 72 obligatorii și, deși este o premieră în ultimii 10 ani, șansele ei sunt minime, în condițiile în care Parlamentul European are 720 de membri și este nevoie de majoritate absolută.
Semnatarii provin în mare parte din Grupul Conservatorilor și Reformiștilor, în special delegația poloneză și cea română, însă nici aici nu există o susținere totală, pentru că, spre exemplu, delegația italiană nu a susținut acest demers. Restul semnăturilor provin din Grupul Europei Națiunilor Suverane.
Există trei capete de acuzare la adresa Comisiei Europeene, primul vizându-o direct pe Ursula von der Leyen, președintele executivului comunitar.
Este vorba de scandalul legat de mesajele dintre Ursula von der Leyen și directorul companiei Pfizer legate de achiziția vaccinurilor în timpul pandemiei, mesaje care au fost confirmate, dar niciodată publicate de Comisie, în ciuda solicitărilor.
Mai mult, inclusiv Curtea Europeană de Justiție a constatat pe 25 mai anul acesta că refuzul reprezintă o încălcare a obligațiilor legale de transparență.
A două acuzație vizează Programul european de reînarmare propus anul acesta de Comisie. Conform lui Gheorghe Piperea, acest program se bazează pe interpretarea abuzivă a articolului 122 din Tratatul Uniunii Europene.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul român acuză Comisia că a utilizat abuziv Regulamentul privind serviciile digitale și ca efect, a influențat rezultatul alegerilor în state membre precum România și Germania. Faptul în sine ar reprezenta o amenințare directă la adresa suveranității naționale și a integrității proceselor democratice.
Moțiunea va fi votată joi, în plenul Parlamentului de la Strasbourg.