Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova, extinsă pentru încă doi ani
Misiunea are un buget de aproape 20 de milioane de euro pentru echipele și acțiunile Uniunii Europeane stabilite la Chişinău.

Articol de Radiojurnal, 21 Mai 2025, 13:24
Statele membre au decis, miercuri, în Consiliu, să extindă Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova încă doi ani.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu transmite că, în plus, Consiliul a crescut rolul misiunii de consiliere strategică oferită autorităţilor moldovene în materie de securitate.
Reporter: Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova a fost înființată în primul an după izbucnirea războiului din Ucraina și pe fondul constatării faptului că Rusia a încercat să influențeze societatea și politica de la Chişinău prin intermediul unor metode și instrumente care astăzi sunt cunoscute sub numele de război hibrid.
Este vorba de interferențe prin manipulare, propagandă, atacuri cibernetice și chiar cumpărarea de voturi, așa cum avea să se vadă în perioada alegerilor din Moldova.
Atât pentru Rusia, cât și pentru Uniunea Europeană sau NATO, Republica Moldova a devenit un stat din ce în ce mai important ca situare strategică pe granița blocului comunitar și la frontiera cu Ucraina și asta mai ales în condițiile în care atât Moldova, cât și Ucraina sunt pe traseul aderării la Uniunea Europeană, aderare pe care Rusia a încercat să o descurajeze.
Prelungirea decisă miercuri are o valabilitate de 2 ani și misiunea are un buget de aproape 20 de milioane de euro pentru echipele și acțiunile Uniunii Europeane stabilite la Chişinău.
În sens general, aceste echipe colaborează cu autoritățile moldovene și oferă consiliere în probleme de securitate, fie că e vorba de preîntâmpinare sau răspuns pentru cazuri de manipulare sau pentru alte incidente ce țin de ingerințele unui stat în interiorul societății moldovene.
Șeful misiunii este diplomatul român Cosmin Dinescu, iar misiunea este sub comanda Serviciului European de Acțiune Externă, serviciu care, de asemenea, are responsabilități în identificarea și combaterea ingerințelor externe și a manipulării.