Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Libera exprimare este în declin în țările democratice"

FOREIGN POLICY: Există o tendință clară împotriva liberei exprimări în democrații de pe tot cuprinsul lumii.

"Libera exprimare este în declin în țările democratice"
Foto: Arhivă.

Articol de Sergiu Şteţ, 06 Decembrie 2023, 10:45

Peisajul mondial al liberei exprimări s-a confruntat cu probleme grave în 2023. Până și democrațiile deschise au impus restricții pentru a combate o gamă de riscuri precum discursul urii, dezinformarea, extremismul și perturbările publice, scrie Foreign Policy.

Legea Serviciilor Digitale (DSA) a UE ilustrează bine această tendință. După atacul Hamasului contra Israelului din 7 octombrie șeriful cibernetic al Comisiei Europene, Thierry Breton, a trimis o salvă de scrisori nu tocmai subtile unor companii precum Meta, Google, TikTok și X (ex-Twitter), chestionându-le ce măsuri au adoptat ca răspuns la cazuri nespecificate de discurs al urii, „conținuturi teroriste” și „dezinformare” și amenințându-le cu amenzi consistente.

Acțiunea polițienească agresivă a lui Breton a iscat acuzații de depășire a atribuțiilor și încălcare a normelor internaționale privind drepturile omului. Dar, în ciuda acestor evoluții, multe democrații privesc DSA ca pe un tipar universal al reglementării internetului, iar Chile, Costa Rica și Taiwan au demarat deja proceduri pentru a adopta legi inspirate de acest prototip european.

Pe de altă parte, tot în contextul conflictului israeliano-palestinian, dreptul de a protesta a fost grav restricționat. Franța și Germania au impus interdicții generale asupra manifestațiilor pro-palestiniene, invocând utilizarea discursului urii și riscuri pentru ordinea publică.

Totodată, în multe democrații au fost considerabil extinse legile împotriva urii, jignirii și insultării. În Anglia o femeie a fost identificată și interogată de poliție pentru că a manifestat cu o pancartă care înfățișa o caricatură cu premierul și secretarul de interne britanici reprezentați ca nuci de cocos - există precedentul unei consiliere municipale negre, liber-democrate, condamnată pentru hărțuire rasistă pentru folosirea aceluiași termen [conform presei britanice, nuca de cocos ar semnifica trădarea rasei proprii și trecerea de partea albilor - n.trad.].

În Irlanda o lege nouă privind discursul urii e pe punctul de a scoate în afara legii „materiale care comportă probabilitatea de a incita la violență ori ură contra unei persoane sau a unui grup de persoane pe baza unor caracteristici protejate ale acestora [...] ținând cont dacă materialul a fost comunicat publicului ori unui segment al publicului, indiferent dacă de către el sau ea ori un alt individ”.

Această definiție și aplicare extrem de cuprinzătoare ar putea duce la inculpare inclusiv pentru imagini satirice descărcate de pe internet. Iar guvernul danez introduce acum din nou infracțiunea de blasfemie, care este practic ignorată din 1946, scoțând în afara legii „tratamentul inadecvat” aplicat textelor religioase.

Nici măcar libertatea artistică nu este imună, după cum se vede în Coreea de Sud, unde secretariatul parlamentului a interzis o expoziție din holul clădirii acestuia pentru că președintele țării figura defavorabil într-un desen.

După cum documentează și un raport al „Future of Free Speech Project”, astfel de eroziuni dramatice ale liberei exprimări în cadrul unor democrații nu sunt nici ceva nou, nici cazuri izolate. Sunt parte a unei recesiuni mai vaste, globale, a liberei exprimări, care năpăstuiește inclusiv democrațiile deschise.

Raportul analizează tendințele în materie de liberă exprimare din 22 de democrații deschise răspândite pe tot globul, din 2015 până în 2022, perioadă marcată de evenimente globale cu implicații cruciale, precum atacuri teroriste devastatoare, pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina și campanii de dezinformare duse de state autoritare precum Rusia și China.

Aceste tendințe sunt tot atât de clare pe cât sunt de alarmante. 78% din evoluțiile identificate de experți în țările studiate indică o restrângerea tot mai mare a dreptului la liberă exprimare. Cu excepția lui 2015, în fiecare an s-a constatat că majoritatea evoluțiilor au dus la restricționarea liberei exprimări (în contrast cu evoluțiile care protejează libera exprimare), fiind vorba în special de legi, care s-au înmulțit semnificativ în 2022. Cele mai invocate motive pentru suprimarea liberei exprimări sunt securitatea națională, coeziunea națională și siguranța publică.

În contextul luptei cu fenomenul radicalizării islamiste, Danemarca a adoptat o salvă de legi care restricționează accesul în țară al predicatorilor religioși ale căror învățături subminează „valori daneze” și a scos în afara legii portul unor tipuri de voal musulman, precum și discursul religios al „predicatorilor urii”. Costa Rica a scos în afara legii profanarea sau lipsa de respect față de steag, stemă și alte simboluri naționale.

Legea Spionajului și Interferenței Străine adoptată de Australia în 2018 impune pedepse severe (până la 20 de ani de închisoare) pentru publicarea ori comunicarea către un individ a unor informații delicate considerate a afecta interesul național. Definițiile foarte generale și pedepsele aspre au declanșat o dezbatere privind efectul înfiorător pe care legea îl poate avea asupra libertății jurnalistice și a jurnalismului loial interesului public prin intermediul auto-cenzurii.

Dar poate că nici o altă democrație nu a mers atât de departe cu represiunea discursului „terorist” precum Spania. Acolo cântărețul de rap și activistul politic catalan Pablo Hasel a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru „glorificarea terorismului” și „calomnie la adresa Coroanei și instituțiilor de stat”, în legătură cu versuri de cântece și postări pe Twitter care criticau monarhia și poliția.

Democrațiile au accelerat totodată reprimarea discursului urii. Canada a interzis în 2022 „aprobarea, negarea sau minimalizarea” Holocaustului. Legea NetzDG a Germaniei, adoptată contra discursului urii, obligă rețelele sociale cu peste 2 milioane de utilizatori să blocheze sau să șteargă orice conținut vădit ilegal în maxim 24 de ore de la recepționarea unei reclamații, pentru a nu primi amenzi imense.

În plus, Germania și-a extins în 2021 legislația menită a scoate în afara legii insultele motivate de ură. Această abordare agresivă a dus la efecte palpabile: The New York Times scria în 2022 că din 2018 încoace peste 1.000 de germani au fost inculpați pentru discurs al urii pe internet, unele cazuri implicând raiduri ale poliției pe timp de noapte și confiscarea de dispozitive personale.

Se remarcă faptul că legile germane contra discursului urii și insultelor au fost folosite pentru a ancheta indivizi care criticau politicieni, de unde și îngrijorarea că ele afectează libera exprimare politică. Și Africa de Sud a adoptat o lege contra discursului urii pe internet și e în curs de a adopta o alta privind discursul urii în general. Totuși, mai multe instanțe sud-africane, inclusiv Curtea Constituțională, au stabilit deja că libera exprimare protejează chiar și discursurile neplăcute ori jignitoare.

Amploarea restricțiilor la care e supusă exprimarea în clubul mereu mai mic al democrațiilor deschise denotă realitatea că, deși democrațiile se confruntă într-adevăr cu probleme grave, remediul prescris pentru ele riscă să devină mai dăunător decât boala.

Democrațiile deschise trebuie să aibă grijă în special să nu normalizeze tocmai utilizarea acelor instrumente de care se folosesc democrațiile deficitare sau iliberale precum India, Ungaria, ba chiar și Brazilia: cenzura dizidenței și accentuarea controlului guvernamental asupra sferei publice.

Tentația de a încerca să rezolvi probleme sociale și politice complicate prin mijloace de reprimare tot mai noi nu e periculoasă doar din perspectiva principială. E îndoielnic însuși faptul că ele sunt capabile să rezolve respectivele probleme.

În ciuda tuturor eforturilor germane de a suprima discursul urii, după atentatele Hamasului din 7 octombrie s-a înregistrat oficial o înmulțire cu 300% a incidentelor antisemite - și, concomitent, partidul de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania se situează mai bine ca niciodată în sondaje. Recenta victorie electorală a cruciatului olandez anti-imigranți Geert Wilders - condamnat de justiție pentru insultarea unui grup, respectiv judecat și achitat pentru incitare la ură și discriminare - ar trebui să servească drept avertisment cum că represiunea liberei exprimări ar putea foarte bine să amplifice vocile iliberale în loc să le reducă la tăcere.

În realitate, apar tot mai multe probe cum că libera exprimare tinde să atenueze, iar nu să incite, conflictele violente în democrațiile deschise. Relația pozitivă dintre libera exprimare și pacea socială pare a fi valabilă în special în cazul terorismului.

O explicație ne-o oferă așa-zisa teorie a supapei de siguranță, care stipulează că a tolera discursurile extremiștilor, mai degrabă decât a le reprima, reduce probabilitatea ca ei să apeleze la violență. Plus, a le permite extremiștilor să-și vehiculeze opiniile îi înlesnește și poliției identificarea și monitorizarea indivizilor cu cea mai mare probabilitate de a trece de la vorbe pline de ură la fapte violente.

Abandonarea goanei de a reprima discursurile considerate dăunătoare nu înseamnă și indiferență față de riscurile foarte reale cu care se confruntă democrațiile din partea celor care vor să submineze societățile deschise și valorile acestora. În ce privește discursul urii, soluția ar trebui să fie facilitarea discursului contrar, atât online cât și offline.

Prioritate ar trebui să se acorde și inducerii valorilor toleranței și egalității în școli și în general în educație. Altă prioritate ar trebui să fie exprimarea oficială a solidarității cu țintele viziunilor intolerante și denunțarea făptașilor, cu scopul de a se evidenția că minoritățile și categoriile vulnerabile sunt membri prețuiți ai societății.

Societatea civilă, universitățile și companiile tehnologice pot contribui și ele la încurajarea unui ecosistem al informațiilor și ideilor care să încurajeze încrederea, cooperarea și disponibilitatea - iar nu polarizarea și antagonismul - pentru a reduce la minim dezinformarea și discursul urii, care îngrijorează pe bună dreptate democrațiile.

Toate aceste alternative non-restrictive la cenzură depind de conștientizarea faptului că libera exprimare are capacitatea de a impulsiona, a crea, a îmbunătăți și a inspira. E fix acel lucru care deosebește democrațiile de statele iliberale și autoritare.

Articol de Jacob Mchangama (director al grupului de reflecție danez Justitia și profesor la Universitatea Vanderbilt din SUA)

Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA.

Vaccinurile anti-COVID-19 trebuie actualizate la noua variantă a virusului
În lume 30 Aprilie 2024, 20:12

Vaccinurile anti-COVID-19 trebuie actualizate la noua variantă a virusului

COVID-19 ucide în continuare mii de persoane în fiecare lună.

Vaccinurile anti-COVID-19 trebuie actualizate la noua variantă a virusului
Facebook și Instagram sunt anchetate la cererea Comisiei Europene
În lume 30 Aprilie 2024, 20:05

Facebook și Instagram sunt anchetate la cererea Comisiei Europene

Oficialii Uniunii Europene sunt îngrijorați că modul în care compania de tehnologie din Statele Unite ale Americii...

Facebook și Instagram sunt anchetate la cererea Comisiei Europene
Violonistul Alexandru Tomescu duce balada lui Ciprian Porumbescu pe Everest
În lume 30 Aprilie 2024, 19:01

Violonistul Alexandru Tomescu duce balada lui Ciprian Porumbescu pe Everest

Tomescu a declarat că a ales în mod special acest loc pentru a porni spre marea sa expediție din acest an - Turneul...

Violonistul Alexandru Tomescu duce balada lui Ciprian Porumbescu pe Everest
Berlin: Sunt așteptate peste 20 de demonstrații de Ziua Muncii
În lume 30 Aprilie 2024, 13:46

Berlin: Sunt așteptate peste 20 de demonstrații de Ziua Muncii

Poliţia germană va fi trimite pe străzi aproximativ 5.000 de agenţi.

Berlin: Sunt așteptate peste 20 de demonstrații de Ziua Muncii
"Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine"
În lume 29 Aprilie 2024, 20:21

"Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine"

Parlamentul European îi îndeamnă pe tineri să iasă la vot între 6 și 9 iunie.

"Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine"
Turcia sprijină candidatura premierului olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO
În lume 29 Aprilie 2024, 20:07

Turcia sprijină candidatura premierului olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO

Turcia a decis să sprijine candidatura actualului premier olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, scrie...

Turcia sprijină candidatura premierului olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO
Șeful NATO, în vizită neanunțată la Kiev
În lume 29 Aprilie 2024, 18:38

Șeful NATO, în vizită neanunțată la Kiev

Secretarul general NATO spune că "Ucraina încă poate învinge".

Șeful NATO, în vizită neanunțată la Kiev
Echipaje mixte de poliţie rutieră română şi bulgară în Vidin, Dobrici, Ruse și Silistra
În lume 29 Aprilie 2024, 18:28

Echipaje mixte de poliţie rutieră română şi bulgară în Vidin, Dobrici, Ruse și Silistra

Echipajele mixte vor acționa în zilele de 30 aprilie, 1 mai și 6 mai.

Echipaje mixte de poliţie rutieră română şi bulgară în Vidin, Dobrici, Ruse și Silistra