Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Exclusiv RRA: Interviu cu românul care are cea mai înaltă funcție în politica americană

Ben Toma, președintele Camerei Reprezentanților din statul american Arizona, face lobby pentru ca românii să poată călători în Statele Unite fără viză.

Exclusiv RRA: Interviu cu românul care are cea mai înaltă funcție în politica americană
Foto: https://www.facebook.com/ben.toma.37

Articol de Daniela Petrican, 12 Ianuarie 2023, 10:06

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 ianuarie, ora 9:18) - Realizator: Cătălin Cârnu - Reporter: Daniela Petrican -
Realizator: A sosit momentul să îl cunoaștem pe Ben Toma, președintele Camerei Reprezentanților din statul american Arizona. A plecat de foarte multă vreme din România încă din '87, iar astăzi este românul cu cea mai înaltă funcție din politica americană, ales de grupul parlamentar al Partidului Republican. Daniela, Daniela noastră, Daniela Petrican a stat de vorbă Ben Toma.
Reporter: Domnule Ben Toma, bună dimineața!
Ben Toma: Bună dimineața!
Reporter: Aș vrea, mai întâi de toate, să ne spuneți care este povestea dumneavoastră de viață. Când ați plecat din România?
Ben Toma: Părinții au plecat în '86. Noi am plecat în '87. Eu am fost cel mai mare din patru copii, de-abia împlinisem 9 ani în '87 am venit în Portland, Oregon, dup-aia, în '96 familia s-a mutat aici, în statul Arizona, în orașul Phoenix, sau de fapt oraşul Glendale, aproape de Phoenix și suntem aicea în Arizona, de atunci.
Reporter: Aveți amintiri despre România din copilărie?
Ben Toma: Sigur da. Eu m-am născut în Cluj și bunicii din partea lui mama locuiau în Cluj în cartierul Cordoș și îmi amintesc casa lor, de fapt și acuma o pot găsi dacă vreau. După aia, părinții din partea lui taică-meu stăteau într-o comună numită Șăulia de Câmpie din județul Mureș, şi tata a fost inginer agronom când eram mic, am crescut într-un sat mic care se numește Balda, județul Mureș, chiar lângă Sărmaș. Dar să vă spun adevărul, am locuit la țară.
Reporter: Şi în România, când ați fost ultima oară?
Ben Toma: Am fost acuma în 2021 în octombrie, numai pentru câteva zile, dar am fost ca liderul majorității din Camera Reprezentanților aicea în Arizona, am fost eu și cu speaker -Rusty Bowers care el a vrut neapărat să meargă în România, el e de fapt pictor și sculptor și a fost foarte interesat să vină să vadă România și ne-am oprit de foarte multe ori, că el, cum conduceam așa prin țară, vedea ceva peisaj care-i plăcea foarte mult așa că imediat trebuia să ne oprim și să sărim afară, așa că drumul din București spre Cluj a durat cel puțin două zile din cauza asta.
Reporter: Deci ați fost în 2021 în România, după câți ani?
Ben Toma: Când eram mai tânăr, am mai fost de mai multe ori când erau încă bunicii în viață, dar după ce ei au trecut la Dumnezeu n-am mai fost pentru mult timp, aproape douăzeci de ani și s-a schimbat foarte mult țara în timpul în care n-am mai fost.Vă spun adevărul. De exemplu, Clujul s-a schimbat foarte mult în centru. Un lucru mic care am notat a fost faptul că nu mai erau atâtea gropi în drum; înainte drumurile erau rele, dar și a fost foarte aglomerat, care nu-mi amintesc să fie chiar aşa de aglomerat înainte.
Reporter: Spuneați că oarecum prin intermediul politicii ați ajuns în România. Cum ați ajuns însă în politică?
Ben Toma: Întrebare bună. Adevăru-i că n-am fost așa interesat să fiu în politică, aici, în America, dar s-a întâmplat în așa fel că am ajuns să fiu în Camera Reprezentanților. Tipul care era în poziția aceasta a fost pus într-o altă funcție de președintele Donald Trump, când a câștigat. Atunci am fost eu ales; şi eu am fost surprins de faptul ăsta. Şi de atunci, am învățat procesul, tot ce trebuie de învăţat ca să ai succes în funcția aceasta și acum, recent, am fost ales de colegii mei ca președintele Camerei.
Reporter: Camera Reprezentanților în Statele Unite ale Americii este echivalentul Camerei Deputaților în România. Deosebirea față de țara noastră este că există un astfel de parlament pentru fiecare stat. Dumneavoastră sunteți președintele Camerei Reprezentanților din Arizona. Cât durează mandatul?
Ben Toma: Corect. Mandatul nostru totdeauna este de doi ani. Fiecare stat e diferit, dar, în Arizona, și Senatul statului îi egal cu noi, din punct de vedere și de influenţă şi și de putere, de a face legi noi sau schimbări ale legilor care sunt deja. Deci noi avem alegeri în fiecare doi ani și o să fie alegeri iarăși în 2024.
Reporter: Este al patrulea mandat consecutiv al dumneavoastră. Din câte înțeleg, știm că un mandat, aţi spus, durează doi ani și nu mai aveți dreptul să candidați din nou decât după o pauză de minimum un mandat. Se va întâmpla asta?
Ben Toma; Ce ați spus este corect. Eu nu știu să vă spun adevărul ce o să urmeze pentru mine personal, dar în funcția în care sunt acum mă găsesc în centrul vieții politice aici, în Arizona, şi nu numai în Arizona, pentru că anul trecut am avut un succes care, până acum, a fost gândit să fie imposibil. A avut de-a face cu educația copiilor. Pentru prima dată în Statele Unite acum banii de la stat, banii care merg pentru educație pot fi folosiți în orice mediu, părintele unui copil poate să-i folosească. De exemplu, dacă vrea să trimită copilul la o școală privată, poate să trimită copilul și banii de la taxe merg după copil. Ăsta e un lucru foarte mare. Suntem primul stat în Statele Unite care am ajuns aici și multe state acum încearcă să vină după noi. Şi să vă spun adevărul, am devenit cunoscut eu, pentru că eu am fost cel cu ideea și cel care a împins-o și care a trecut legea asta.
Reporter: Dar acum, ca președinte al Camerei Reprezentanților din Arizona, ce responsabilități aveți?
Ben Toma: Să vă spun adevărul și eu mai învăţ una sau două în fiecare zi acum dintre cele care trebuie să fac. Sunt foarte multe 'boarden commissions', un fel de comitete, de care eu, ca președinte al Camerei, trebuie să fac decizii.
În fiecare zi e o decizie nouă. Orice se schimbă la nivelul legilor statului, deci, cum ați spus corect, noi avem unele legi care sunt la nivelul național, deci acestea vin din Washington, D.C. Legile, de exemplu cu immigration, deci imigrație sau cum pot să vină vizitatori în State și chestii din astea. Dar în fiecare zi, adevărul este că legile de la nivelul de stat au mai mult impact pe viața de zi cu zi a unui rezident aici, al statului Arizona, sau orice stat, decât legile care sunt la nivelul național. Pentru că legile de stat au de-a face cu aproape tot ce e în viață de zi cu zi.
Reporter: Există și o comunitate de români în Arizona, așa este? De fapt, ca peste tot în Statele Unite.
Ben Toma: Da, există peste tot, dar sunt mai mulți români aici decât în multe alte locuri. Sunt aici, în Phoenix sau în zona Phoenix, după câte am auzit, peste 85.000 de români. Îi cunosc pe mulţi. În general, românii stau aproape unul de altul, că lucrează împreună și se ajută. Și ăsta e un lucru bun.
Reporter: Cu dumneavoastră în cea mai înaltă poziție politică deținută de un româno-american în sistemul legislativ al Statelor Unite și o comunitate serioasă de români acolo, cum spuneați și dumneavoastră, puteți face ceva pentru ca românii care vin în America să nu mai aibă nevoie de viză?
Ben Toma: O să încerc. Ambasadorul Muraru a fost aici. Eu am să fac tot ce e posibil ca să-i influențez pe reprezentanții noștri din Camera Reprezentanților din Washington, D.C., deci din capitală, plus din Senat. Sperăm ca într-o săptămână-două să vedem dacă este posibil ca eu să fac o vizită la Washington, D.C., ca să vorbim și să-i pun în contact pe cei de la ambasadă cu reprezentanții noștri, să avem întâlniri, să vedem ce trebuie făcut ca să ajungem acolo, pentru că nu e corect ca majoritatea din Uniunea Europeană se poată veni aici fără vize, dar românii încă trebuie că se meargă prin procesul acesta.
Reporter: Putem spune că dumneavoastră ați trăit oarecum visul american. Pentru alții mai poate fi posibil așa ceva?
Ben Toma: Da, se poate. Am fost aici de mai mult timp, de fapt, cred că v-ați dat seama, eu gândesc în engleză acum, pentru că am fost așa de mic când am venit aici. Deci, într-un fel e interesant să avem discuție în limba română și îmi cer scuze dacă fac greșeli.
Reporter: Dar vă descurcați foarte bine.
Ben Toma: Cât se poate. Niciunde nu-i perfect și niciunde nu-i foarte ușor. Dar dacă decizi să lucrezi greu, dacă decizi să economisești, să-ți deschizi firmă sau să iei riscul acesta ca să te apuci de ceva nou, mulți români, totuși, s-au ridicat aici și au ajuns să fie, cel puțin din punct de vedere economic, să o ducă destul de bine. Acum, greșeli se fac. Și mie, personal, vă spun adevărul, acum 10 ani a fost un timp foarte greu și am început iar de la zero după aia. Dar ai șanse în America să te ridici, fiindcă, în general, taxele sunt destul de normal, ce să zic, uşor.
Reporter: Normale.
Ben Toma: Știi ce ai să faci să te poți ridica.
Reporter: Domnule Ben Toma, vă mulțumesc pentru acest interviu. Am stat de vorbă cu președintele Camerei Reprezentanților din Arizona.

Grupările din Liban și Fâșia Gaza aflate în război cu Israelul au bombardat teritoriul israelian
În lume 06 Mai 2024, 11:32

Grupările din Liban și Fâșia Gaza aflate în război cu Israelul au bombardat teritoriul israelian

Armata israeliană a anunțat că trei soldați au fost uciși și mai mulți răniți de rachetele trase de Hamas din sudul enclavei...

Grupările din Liban și Fâșia Gaza aflate în război cu Israelul au bombardat teritoriul israelian
Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește la Paris pe președintele Chinei, Xi Jinping
În lume 06 Mai 2024, 08:39

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește la Paris pe președintele Chinei, Xi Jinping

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește în această dimineață la Paris pe președintele Chinei, Xi...

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl primește la Paris pe președintele Chinei, Xi Jinping
Israel și Hamas se acuză reciproc pentru eșecul negocierilor de la Cairo
În lume 05 Mai 2024, 17:12

Israel și Hamas se acuză reciproc pentru eșecul negocierilor de la Cairo

Premierul Israelului şi liderul Hamas s-au acuzat reciproc pentru eşecul de a ajunge la o înţelegere în cadrul negocierilor...

Israel și Hamas se acuză reciproc pentru eșecul negocierilor de la Cairo
Italia: Bisericile ortodoxe și greco-catolice române, pline de credincioşi în noaptea de Înviere
În lume 05 Mai 2024, 09:42

Italia: Bisericile ortodoxe și greco-catolice române, pline de credincioşi în noaptea de Înviere

Peste un milion de români trăiesc în prezent în Italia, reprezentând cea mai numeroasă comunitate de emigranţi din Peninsulă.

Italia: Bisericile ortodoxe și greco-catolice române, pline de credincioşi în noaptea de Înviere
Manifestație la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor
În lume 05 Mai 2024, 09:08

Manifestație la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor

Manifestaţie la Tel Aviv în favoarea unei soluţii negociate pentru eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de gruparea...

Manifestație la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor
Lumina Sfântă, aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim I VIDEO
În lume 04 Mai 2024, 15:26

Lumina Sfântă, aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim I VIDEO

În România, Lumina Sfântă va ajunge în cursul serii.

Lumina Sfântă, aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim I VIDEO
Armistițiul în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici, negociate la Cairo
În lume 04 Mai 2024, 09:16

Armistițiul în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici, negociate la Cairo

Hamas a anunțat că trimite o delegație la Cairo pentru a ajunge la un acord în privința armistițiului în Fâșia Gaza și...

Armistițiul în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici, negociate la Cairo
GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania
În lume 03 Mai 2024, 14:32

GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania

Berlinul acuză serviciul militar rus de informaţii că s-ar fi aflat în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului...

GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania