Ascultă Radio România Actualitaţi Live

De doi ani, Ucraina e în război, de doi ani, Radio România Actualităţi e acolo unde se întâmplă istoria!

Corespondenții de război ai postului public, Ilie Pintea, Alex Buzică și Mario Balint, au străbătut Ucraina în lung și-n lat, de la Odesa la Lviv și de la Cernăuți la Harkov, relatând de la fața locului cu obiectivitate și profesionalism.

De doi ani, Ucraina e în război, de doi ani, Radio România Actualităţi e acolo unde se întâmplă istoria!
Galerie foto (31)

Articol de Radio România Actualităţi, 24 Februarie 2024, 11:13

Corespondenții de război ai postului public, Ilie Pintea, Alex Buzică și Mario Balint, au străbătut țara în lung și-n lat, de la Odesa la Lviv și de la Cernăuți la Harkov, relatând de la fața locului cu obiectivitate și profesionalism.

Ilie Pintea, corespondent de război în Ucraina: Am fost în cele mai fierbinți locuri ale acestui război, am transmis din tranșeele de la Sloviansk sau din mijlocul bombardamentelor de la Torețk, am trăit într-o tabără de refugiați și am găsit speranța în mijlocul ruinelor devenite suport pentru arta lui Baksy.

Am descoperit oameni fabuloși în comunitatea românească din Bucovina și am spus poveștile lor de-a lungul a doi ani în care Radio România și-a îndeplinit cu prisosință misiunea publică.

Am fost ochii celor de acasă, dornici să vadă fără părtinire ce înseamnă acest război, și vocea celor care au vrut să se facă auziți în orașele pustiite de bombardamente.
Războiul din Ucraina continuă.
La fel și misiunea noastră.

Pentru că suntem de 95 de ani acolo unde se întâmplă istoria.

Așa a început totul:

Operațiune militară de amploare în estul Ucrainei

Și odată cu războiul, drama oamenilor forțați să își părăsească țara.

Foarte mulţi refugiaţi ucraineni continuă să sosească la Vama Siret

Românii au fost de la început solidari cu refugiații din calea războiului.

În toată țara continuă campaniile umanitare și acțiunile de ajutorare

Guvernul român ia primele măsuri pentru ușurarea vieții ucrainenilor și începe trimiterea ajutoarelor în Ucraina.

Măsuri luate de Guvern pentru buna gestionare a fluxului de refugiaţi

Trimișii speciali ai postului public încep să transmită primele corespondențe din Ucraina.

În această dimineaţă aviaţa rusă a atacat un radar al apărării antiaeriene ucrainene de la Loscinovka, amplasat la aproximativ 20 de km de Ismail spre Odesa. Potrivit informaţiilor atacul s-a soldat cu un mort şi un rănit.

Morți răniți, localități rase de pe fața pământului. Iadul războiului, așa cum s-a auzit și văzut la Radio România Actualități.

Orașul Jitomir, grav bombardat de armata rusă (FOTO și VIDEO)

Radio România se alătură eforturilor de ajutorare a refugiaților ucraineni.

Cetăţenii ucraineni care au ajuns în România din cauza invadării ţării lor de către Rusia pot afla veşti de acasă ascultând postul public de radio din Ucraina UR 1 pe site-ul Radio România.

Solidaritatea fără precedent creată în jurul Ucrainei, mai ales din partea României, îi incurajează pe cei de aici să spere că vor ieși învingători din acest conflict.

Politologul Serhii Hakman, despre războiul din Ucraina #exclusivRRA

Cei rămași acasă își plâng morții.

Vladimir a împlinit 20 de ani cu o lună în urmă(25 martie 2022). Joi a fost înmormântat la Storojineț, un oraș aflat aproape de Cernăuți, în care trăiesc câteva mii de români. Tânărul soldat a avut parte de onoruri militare, iar familia lui a primit o diplomă de mulțumire din partea președintelui Ucrainei și un drapel.

Foto: Ilie Pintea

Corespondenții de război se confruntă și cu cenzura militară. Trimisul special al RRA, Alex Buzică, a vorbit cu un jurnalist local despre condițiile impuse de autorități.

Ucraina: Restricţionare a informaţiilor care pot fi publicate

Vasile Bâcu, redactor-șef al ziarului "Gazeta de Herța", Ucraina, 24 martie 2022. Foto: Alex Buzică/ Radio România

Masacrul de la Bucea

Imaginile masacrului de la Bucea fac înconjurul lumii și o determină pe șefa Comisiei Europene să declare că uciderea civililor din orașul ucrainean Bucea a arătat "fața crudă" a armatei președintelui rus Vladimir Putin. Ea a promis să sprijine Kievul în apărarea "graniței Europei"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în orașul ucrainean Bucea. FOTO: twitter.com/vonderleyen.

Situația de pe front, aflată în exclusivitate de trimișii speciali ai Radio România Actualități.

Vladislav Nazarov, reprezentant al Comandamentului operațional sud al armatei Ucrainei: Peste 2000 de proiectile, rachete, mine și muniții neexplodate au rămas pe teritoriul regiunii Mikolaiev, după mai bine de 48 de ore de lupte neîntrerupte.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului operațional sud al Ucrainei, Vladislav Nazarov. Foto: Mario Balint.

Premierul României Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu au mers într-o vizită oficială în Ucraina. Ei și-au declarat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

Foto: gov.ro

După retragerea armatei ruse, ucrainenii din regiunea Kievului încep să revină la casele lor. Majoritatea însă găsesc totul distrus și încă un pericol: minele lăsate de soldații ruși chiar în locuințele în care s-au adăpostit.

Blocuri bombardate în Kiev, mai 2022. Foto: Alex Buzică.

Trimișii noștri în Ucraina au ajuns la Borodianka, una din localitățile cele mai afectate de bombardamentele armatei ruse, aflată la aproximativ 40 km de capitala Kiev.

Din cei 14 mii de locuitori ai orașului, peste 10 mii s-au refugiat în alte zone şi aproape 240 de imobile, dintre care nouă blocuri, au fost distruse sau afectate parțial.

Borodianka. Foto: Ilie Pintea

Satele din jurul orașului Harkov sunt în continuare nesigure din cauza numărului mare de mine amplasate de ocupanții ruși pe terenuri și în case. Zilnic sunt înregistrate cazuri de persoane care mor sau sunt rănite grav.

Foto: Ilie Pintea

Apar temeri privind riscul unui accident nuclear.Centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, este, pentru moment, „cel mai periculos loc din Europa”, a declarat pentru Radio România Actualități directorul adjunct al agenției de stat pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk.

Directorul adjunct al agenției de stat ucrainene pentru managementul zonei de excludere, Maksym Shevchuk. Foto: Ilie Pintea

Trimisul RRA, Alex Buzică, transmite că forţele ucrainene îşi continuă înaintarea în nord-est, în regiunea Harkov, în timp ce în sud ruşii avansează spre portul maritim şi fluvial Mikolaiv. Oraşul este bombardat constant.

Mikolaiv. Foto: Alex Buzică

Mikolaiv. Foto: Alex Buzică.

Schimburile de artilerie și rachete în regiunea sudică, aflată la granița cu Crimeea, s-au intensificat.

Herson, Ucraina Foto: Alex Buzică

Armata rusă folosește în luptă și drone primite din Iran.

Trimisul special al RRA, Mario Balint: ”Forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean de nord și vest cu 14 drone sinucigașe de tip Geran-2.

Foto: Arhivă/Ilie Pintea.

La un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, locuitorii Odesei se declară convinși că țara lor va obține victoria în fața Rusiei.

Viceprimarul orașului Odesa, Oleg Bryndak. Foto: Alex Buzică.

La Uman, acolo unde atacul cu rachete de joi dimineață a lovit în plin un bloc din centrul orașului, echipele de intervenție au lucrat fără întrerupere pentru a scoate oamenii de sub dărâmături, iar numărul victimelor crește de la o oră la alta.

Foto: Ilie Pintea

Foto: Ilie Pintea

Viața la frontiera cu Rusia

La mai puțin de 10 kilometri de frontiera cu Rusia, localnicii din Kasnopilia, o comună din regiunea Sumî, trăiesc sub amenințarea permanentă a atacurilor armatei ruse, iar de multe ori transporturile de alimente sunt aruncate în aer de agresori.

Foto: Ilie Pintea

Foto: Ilie Pintea

”Bine ați venit în iadul de la Bakmut”

Distrugere, moarte și suferință: despre asta vorbesc luptătorii care s-au întors de la Bakmut, cel mai periculos loc din Ucraina.

Foto: Ilie Pintea

Foto: Ilie Pintea

O zi cu un detașament de grăniceri la Sloviansk

Trimisul special al RRA, Ilie Pintea, a petrecut o zi în tranșeele de la Sloviansk, la trei kilometri de Bakmut, cu un detașament de grăniceri din care fac parte și mulți militari din regiunea Cernăuți.

Foto: Ilie Pintea

Foto: Ilie Pintea

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război
În lume 26 Aprilie 2024, 19:11

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în condiţii de război.

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război
”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
În lume 26 Aprilie 2024, 19:07

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”

Integrarea europeană este cea mai bună cale pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova în faţa actualelor provocări de...

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei
În lume 26 Aprilie 2024, 16:51

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a acuzat China de faptul că ajută Rusia să îşi susţină asaltul asupra Ucrainei,...

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei
Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil
În lume 26 Aprilie 2024, 16:45

Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil

În anul 2023, Uniunea Europeană a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil, cu 7% mai mult față de...

Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil
SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament
În lume 26 Aprilie 2024, 14:53

SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament

La începutul lunii iunie, în Ucraina vor ajunge avioanele F-16.

SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament
Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
În lume 26 Aprilie 2024, 14:11

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează, începând de miercuri, a doua sa vizită în China în mai puţin de un an.

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
În lume 26 Aprilie 2024, 13:45

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani

5 dintre cele 30 de tancuri Abrams pe care SUA au fost de acord să le furnizeze Ucrainei în 2023 au fost pierdute.

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
Restricții de circulație în Ungaria
În lume 26 Aprilie 2024, 12:26

Restricții de circulație în Ungaria

La 1 Mai, autorităţile din Ungaria vor impune interdicţia de circulaţie pentru camioanele de mare tonaj.

Restricții de circulație în Ungaria