Comisia Europeană, propuneri pentru simplificarea Politicii Agricole Comune
CE spune că, în urma acestor modificări, agricultorii ar putea economisi peste 1 miliard şi jumătate de euro.

Articol de Bogdan Isopescu, 14 Mai 2025, 19:22
Comisia Europeană propune simplificarea Politicii Agricole Comune, cu scopul de a-i sprijini mai mult pe fermieri în faţa dezastrelor naturale şi de a reduce birocraţia.
Modificările avute în vedere ar urma să facă agricultura europeană mai prosperă şi mai competitivă.
Comisia Europeană spune că, în urma acestor modificări, agricultorii ar putea economisi peste 1 miliard şi jumătate de euro, iar administraţiile locale şi-ar reduce cheltuielile cu peste 200 de milioane.
O primă modificare este simplificarea schemei de plată pentru fermierii mici - o singură plată anuală, cu un plafon majorat de la 1.250 la 2.500 de euro. Controalele de mediu la faţa locului vor fi şi ele reduse la unul pe an, iar în paralel autorităţile pot compensa cu verificări prin intermediul imaginilor satelitare.
Cristophe Hansen, comisarul european pentru agricultură: Ne-am întrebat cum să facem mai atractivă agricultura pentru ca mai mulţi oameni să vină către ea. Iar cheia este să eliminăm cât mai multe din obstacole. În primul rând să eliminăm timpul pierdut cu birocraţia. Am întâlnit fermieri care, spre exemplu, anul trecut nu au avut decât o săptămână de concediu. Acest lucru trebuie corectat.
Fermierii mici vor avea la dispoziţie o opţiune nouă pentru a spori competitivitatea fermelor, pentru a digitaliza sistemul de transmitere a datelor către autorităţi. Obiectivul este ca fermierii să fie nevoiţi să îşi transmită datele o singură dată. O altă modificare vine în domeniul gestionării crizelor, iar aici sunt simplificate şi flexibilizate.
Fermierii afectaţi de dezastre naturale sau de boli ale animalelor vor fi ajutaţi prin intermediul noilor sisteme de plată disponibile în cadrul planurilor strategice agricole. La rândul lor, statele membre îşi vor putea adapta mai repede planurile strategice, iar fermierii vor beneficia astfel mai repede de modificările punctuale.
Proiectul va fi înaintat spre aprobare Parlamentului şi Consiliului European, din care fac parte reprezentanţii statelor membre.