Comisia Europeană, „pachet nou și consistent de sancțiuni” la adresa Rusiei
Reprezentanții executivului comunitar se declară dezamăgiți că președintele rus, Vladimir Putin, nu s-a deplasat personal la discuțiile din Turcia.

Articol de Bogdan Isopescu, 16 Mai 2025, 18:45
Comisia Europeană anunță că pregătește un pachet nou și consistent de sancțiuni la adresa Rusiei, ca răspuns la atitudinea Moscovei în cadrul negocierilor de pace din Ucraina. Reprezentanții executivului comunitar se declară dezamăgiți că președintele rus, Vladimir Putin, nu s-a deplasat personal la discuțiile din Turcia și nu a pus în aplicare propria propunere de încetare a focului pentru 30 de zile. Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu, are detalii.
Reporter: În ochii Comisiei Europeane, Rusia nu dă semne că ar dori cu adevărat pacea, iar ca dovadă, Moscova nu a încetat focul la începutul săptămânii. Comisia așteaptă să vadă acum rezultatul negocierilor din Turcia, dintre Rusia și Ucraina, însă este vădit nemulțumită că Putin nu a vrut să participe personal, în timp ce președintele Zelenski a arătat deschidere și flexibilitate pentru orice oportunitate de întâlnire între cei doi, care să aducă pacea mai repede.
Ca urmare, Comisia Europeană spune că pregătește al 17-lea pachet de sancțiuni, care va conține interdicții de investiții în conductele Nord Stream, scăderea plafonului de preț la nivel mondial pentru petrolul rusesc, sancțiuni pentru restul petrolierelor din flota "fantomă" a Moscovei, precum și alte interdicții asupra sectorului financiar rusesc.
Paula Pinho, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Nord Stream 2 nu a fost terminată și nu are licență de operare. Nord Stream 1 a fost oprită ca urmare a incidentelor din 2022. Dar vrem ca aceste conducte să fie ținta sancțiunilor Uniunii, pentru a descuraja orice posibil investitor care le-ar putea operaționaliza în viitor. În privința reducerii plafonului de preț pentru petrolul rusesc, aici vom aborda demersul ca și prima dată, împreună cu Statele Unite și restul partenerilor internaționali din grupul G7.
În acest moment, plafonul de preț impus de statele G7 pentru tranzacționarea prețului petrolului rusesc este de 60 de euro, o măsură de sancționare a Moscovei pentru războiul din Ucraina.
Intenția Comisiei de a reduce și mult acest plafon nu este una nouă.