Comisia Europeană intenţionează să elimine dependenţa de toate formele de energie ruseşti
Executivul european a prezentat marți, la Strasbourg, în legislativul comunitar, un plan care prevede eliminarea importurilor de gaze, petrol, energie electrică sau de uraniu rusesc.

Articol de Radio România Actualităţi, 06 Mai 2025, 18:38
Comisia Europeană intenţionează să elimine în totalitate dependenţa de toate formele de energie ruseşti până la finalul lui 2027. Executivul european a prezentat marți, la Strasbourg, în legislativul comunitar, un plan care prevede eliminarea importurilor de gaze, petrol, energie electrică sau de uraniu rusesc.
Reporter: Bogdan Isopescu - ”Comisia Europeană spune că planul său este fezabil din punct de vedere al aprovizionării cu energie sau cu combustibili fosili din alte surse şi garantează, în acelaşsi timp, stabilitatea preţurilor pe piaţa europeană. Planul vine pe fondul creşterii importurilor de gaze ruseşti în 2024, însă mult sub nivelul dinaintea războiului din Ucraina.
Conform datelor prezentate de Comisie, măsurile luată până în prezent au redus volumele de gaz rusesc importat de la 150 de miliarde de metri cubi în 2021 la 52 de miliarde în 2024. Importurile de petrol s-au redus de la 27% la începutul anului 2022 la 3% în prezent, iar importul de cărbune rusesc a fost interzis.
Comisia spune că va lucra la acest plan împreună cu statele membre, care sunt obligate ca până în toamnă să vină cu propriile planuri naționale. Acestea ar trebui să conțină foile de parcurs pentru eliminarea dependenței față de Rusia, dacă această există, pentru că, spre exemplu, România este una din țările care nu are astfel de dependențe.
Dan Jørgensen, comisarul european pentru energie: ”Uniunea Europeană transmite astăzi un mesaj clar Rusiei: nu mai permitem Moscovei să folosească energia ca pe o armă sau pentru a șantaja statele Uniunii.”
Executivul european recomandă statelor membre să prevină încheierea unor contracte noi pentru gaze din Rusia, indiferent că este vorba de gaze venite prin conducte sau sub formă lichefiată, iar contractele spot existente vor fi oprite până la sfârșitul anului 2025.”/editor Florin Lepadatu/