CE estimează că România va avea deficit de 8,6% în 2025, iar creșterea economică va fi de 1,4%
Executivul european a publicat previziunile economice de primăvară.

Articol de Bogdan Isopescu, 19 Mai 2025, 13:28
Previziunile economice ale Comisiei Europene indică faptul că stabilitatea politică şi fiscală a României ar influenţa consistent situaţia economică a ţării.
Executivul european a publicat luni previziunile economice de primăvară.
Comisia spune că România a încheiat modest anul 2024, iar la începutul lui 2025 situația pare incertă din cauza contextului afectat de tarifele americane, de volatilitatea politică, precum și de cea fiscală.
Toate acestea ar putea afecta exporturile, încrederea în economie, investițiile și consumul.
Coroborând toate aceste elemente, Comisia previzionează o creștere economică de 1,4% în 2025, sub potențial, consideră executivul de la Bruxelles, și de 2,2% în 2026; o inflație medie redusă marginal la aproximativ 5% în 2025 și la sub 4% în 2026.
Aici Comisia amintește că, deși necesară, eliminarea plafonării prețurilor la energia electrică pentru gospodării va conduce probabil la creșterea acestor prețuri. În schimb, evoluția prețurilor internaționale poate contribui la scăderea inflației.
Traiectoria deficitului bugetar al României, cel mai mare din Uniune, este ceva mai pesimistă decât speranțele guvernului țării noastre.
Deficitul bugetar de 9,3% ar putea să scadă la 8,6% în 2025 și 8,4% în 2026. Tot pe fondul deficitului bugetar ridicat și apoi al dobânzilor mari la care se împrumută statul, se așteaptă ca datoria publică să crească de la 49% în 2023, la 63% în 2026.
În fine, previziunile privind șomajul arată o scădere la aproape 5% până la sfârșitul anului 2026.
Însă, afirmă Comisia, lucrurile s-ar putea îmbunătăți semnificativ dacă viitorul guvern va aplica noile reforme fiscale din planul pe care trebuie să-l convină în următoarele luni cu executivul comunitar.
Mai mult, dacă situația politică se stabilizează odată cu cea fiscală, încrederea investitorilor va crește, iar situația României se va îmbunătăți atât din punct de vedere al deficitului, cât și al creșterii economice.
Gradul mai mic sau mai mare al acestei îmbunătățiri depinde însă și de exportul României, influența de tarifele americane și situația globală.