500 de milioane de euro dedicaţi pentru atragerea cercetătorilor străini
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat o iniţiativă dedicată cercetătorilor din întreaga lume.

Articol de Radio România Actualităţi, 05 Mai 2025, 18:32
500 de milioane de euro dedicaţi pentru atragerea cercetătorilor străini, o lege europeană a inovării şi o strategie pentru start-up-uri pentru a reduce birocraţia şi pentru a stimula accesul la capitaluri - acestea sunt promisiunile făcute luni comunităţii de ştiinţă de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a participat luni, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la o conferinţă internaţională găzduită de Universitatea Sorbona din Paris.
Corespondentul RRA Bogdan Isopescu are detalii: ”Ursula von der Leyen anunţa luni iniţiativa "Alege Europa pentru ştiinţă", un program cu o primă finanţare de 500 de milioane de euro până în 2027, program dedicat nu numai cercetătorilor europeni, dar care vrea să atragă şi cercetători străini din lumea întreagă.
La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirma că Parisul va aloca încă 100 de milioane de euro pentru acelaşi scop. Ambii au criticat mai mult sau mai puţin voalat campania preşedintelui american Donald Trump împotriva mediului universitar, cum ar fi procesul de revocare a vizelor pentru mulţi studenţi sau pentru cercetători. În opinia celor doi, niciun stat nu poate fi considerat o democraţie durabilă fără ştiinţă liberă şi deschisă.
Ursula von der Leyen: ”Fără ideile şi descoperirile pe care ni le oferă ştiinţa, nu avem progres şi, din păcate, vedem astăzi că rolul ştiinţei este pus sub semnul întrebării, la fel cum este pusă sub semnul întrebării finanţarea cercetării libere şi deschise. Ce calcul greşit!”
Preşedintele Macron declara că, citez: ”Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că una dintre cele mai mari democraţii din lume va desfiinţa programe de cercetare pe motiv că acestea conţin cuvântul diversitate sau ca acelaşi stat să taie posibilitatea obţinerii unei vize pentru un cercetător.”
La rândul său, Ursula von der Leyen solicită statelor membre să crească bugetele pentru cercetare către 3% până în 2030. România, în acest moment, are cel mai mic buget pentru cercetare - sub 0,5% din PIB.”/editor Florin Lepadatu/