Creșterea ratei de schimb leu-euro are implicaţii directe asupra românilor
Criza politică și incertitudinea privind evoluția economiei duc la creșterea prețurilor în imobiliare.

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Mai 2025, 07:32
Volatilitatea cursului leu-euro și fluctuațiile înregistrate de indicele Robor au implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care vor să contracteze un împrumut pentru achiziționarea unei locuințe, arată o analiză de specialitate publicată joi. Criza politică și incertitudinea privind evoluția economiei duc la creșterea prețurilor în imobiliare, spun specialiştii, punând o presiune suplimentară pe umerii cumpărătorilor de locuințe.
Mai multe informaţii are Cezar Manu: ”Primele efecte ale creșterii ratei de schimb leu-euro încep să se întrevadă și pe piața imobiliară. Cursul de peste 5 lei pentru un euro face ca, atunci când vor să acceseze un împrumut, românii să se apropie de nivelul maxim al gradului de îndatorare permis de lege, de 40, respectiv 45% din venituri în cazul primei locuințe. Altă consecință a creșterii cursului valutar este, conform experților, apariția unor diferențe substanțiale de preț în cazul locuințelor noi scoase în piață, evaluate la limita superioară a pragului sub care cumpărătorii beneficiază de TVA redusă.
Conform datelor statistice, la nivel național, apartamentele sunt vândute cu un preț mediu de 1.842 de euro pe metru pătrat util, cu 6% mai scump decât în ianuarie și cu 15% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, specialiștii estimează că indicele de referință pentru creditele consumatorilor, pe baza căruia se calculează ratele de rambursare a creditelor, se va menține la valoarea de 5,55% până la 30 septembrie.”/editor Florin Lepadatu/