Turneul "Punți peste Europa" al Madrigalului: Diplomația culturală se face utilă pentru imaginea României
În cadrul Turneului european „Punți peste Europa”, Corul Madrigal a cântat în patru catedrale încărcate de istorie, în Luxembourg, Bruxelles, Bruges și Antwerp.
Articol de Luminiţa Voinea, 26 Noiembrie 2024, 16:08
Turneul european „Punți peste Europa” al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” în Luxembourg și Belgia a avut o puternică componentă de diplomație culturală și a marcat, în avans, Ziua Națională a României.
În cele șase zile, turneul a cuprins șapte evenimente și concerte înregistrate audio-video.
Madrigalul a cântat în patru catedrale încărcate de istorie, în Luxembourg, Bruxelles, Bruges și Antwerp.
Un lucru inedit este donația de costume Madrigal către Muzeul Instrumentelor Muzicale, astfel că, de acum înainte, copiii belgieni vor învăța despre Madrigal.
Un interviu acordat de managerul Corului Madrigal, Emil Pantelimon, pentru emisiunea Românii de pretutindeni, de la Radio România Actualități.
Luminița Voinea: Vorbim despre cultură și limbajul artei, care reușesc să pătrundă în sufletele românilor de oriunde, fără prea multe cuvinte. Este vorba doar despre emoție și sentimente alese, așa cum a fost cazul concertului extraordinar "Punți peste Europa" al Corului Madrigal, la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg. Evenimentul de diplomație culturală a marcat în avans Ziua Națională a României în Marele Ducat al Luxembourg-ului. Vocile extraordinare ale Madrigalului au ajuns în cele mai frumoase clădiri religioase din Luxembourg și Bruxelles. Care a fost atmosfera, domnule Emil Pantelimon?
Emil Pantelimon: Mă bucur să ne reauzim. Așa este, Madrigalul a răsunat în acest turneu fantastic 'Punți peste Europa'. Plecați practic de la Chișinău, am venit direct în capitala Uniunii Europene, unde am avut deja două concerte la Notre-Dame de Luxembourg și Notre Dame du Sablon Bruxelles. A fost o atmosferă fantastică, vreau să vă spun că cele două caterale au fost pline de public românesc și nu numai, pentru că am primit foarte multe felicitări de la străini, participanți la concert. Sigur, foarte emoționant pentru românii care au venit și care, la finalul concertului, au ascultat și colinde românești și nu numai românești. A fost o atmosferă fantastică și vreau să vă spun că este cel mai frumos mod în care diplomația culturală se face utilă pentru imaginea României. Madrigalul a excelat, indiferent de temperaturile din marile catedrale, care, știm cu toții, iarna sunt ușor mai mici, dar sunetul a fost unul fantastic. Energia a fost foarte bună.
Luminița Voinea: Am văzut că ați avut public de toate felurile, de la ambasadori, oficiali ai Institutului Cultural Român și până la românii stabiliți acolo. Cum i-ați simțit acum, înaintea Zilei Naționale a României? Pentru că vorbim mai mult ca oricând despre identitate, despre dor de casă, despre unitate.
Emil Pantelimon: Este foarte multe sete de România. Este multă sete și de echilibru, dar și de această putere a mândriei în momentul în care asculți Madrigalul cântând. Cred că am cântat în 11 limbi. În aceste concerte, te mândrești cu faptul că nimic nu este diferit între ce se întâmplă în lumea occidentală, la care ne uităm cu toții ca la un ideal și ceea ce se întâmplă la noi acasă, în România. Madrigalul a ridicat acest stindard și ne bucurăm foarte mult că dincolo de emoția și România pe care le aducem în Bruxelles românilor și nu numai, aducem și o stare nu neapărat de perfecțiune, cât de profesionalism desăvârșit.
Luminița Voinea: Reveniți în țară și pentru publicul spectator de aici, din România, ce ne pregătiți în perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun?
Emil Pantelimon: Vom reveni cu drag, acum suntem la mijlocul turneului, pentru că urmează în Belgia să avem la Antwerp și Bruges câte un concert și la Muzeul Instrumentelor Muzicale și chiar să lansăm acel produs al Imnurilor Uniunii Europene la Casa Europei, Muzeul de Istorie al Uniunii Europene și un concert la Muzeul Instrumentelor Muzicale. Acolo vom și dona costume vechi ale Madrigalului, care să intre în colecția muzeului și să devină obiecte de studiu pentru elevii din Belgia. Dar da, revenim acasă pentru că pregătim fastuos Crăciunul cu două premiere. Una este 'Crăciunul Florilor' la Palatul Patriarhiei și ne bucurăm că primele două concerte s-au vândut pe nerăsuflate și că au mai fost scoase la vânzare încă două, care se apropie de epuizare pe 13 și pe 14 decembrie. A doua premieră pe care o avem se numește 'Madrigal Christmas Mood', în Aula Universității Politehnice, un concert în care venim în sprijinul audienței ușor mai tinere, care dorește să asculte un Crăciun cu muzică exclusiv străină, de la clasic la jazz, o călătorie în jurul lumii, dacă vreți, și în catedrale, dar și în sălile de jazz din New Orleans. Încercăm să aducem o atmosferă foarte caldă și prietenoasă, foarte tinerească, acestui Crăciun, în care Madrigalul va cânta inclusiv însoțit de un band de jazz. Va fi o experiență nouă pentru Madrigal, dar va fi și un cadou, un altfel de cadou adus bucureștenilor.
Luminița Voinea: Iată, așadar, că prin Madrigal suntem mai aproape unii de alții, generațiile tinere de cele trecute de prima tinerețe, dar și de românii din Chișinău, Bruxelles, Luxembourg și de acasă, de la București. Vă dorim mult success!
Emil Pantelimon: Mulțumim abia așteptăm să ne revedem.
AUDIO: Românii de pretutindeni, emisiunea din data de 23 noiembrie poate fi ascultată de pagina de podcast a emisiunii