Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Statul Islamic "este o reacţie, nu o cauză"

Islamul radical contribuie la distrugerea civilizaţiei arabe - susţin doi analişti arabi, care şi-au exprimat punctele de vedere în publicaţii occidentale distincte.

Statul Islamic "este o reacţie, nu o cauză"
Combatanți ai așa numitului Stat Islamic. Foto: captură youtube.

Articol de Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel, 30 Septembrie 2014, 08:18

Agenţiile de presă France Presse şi Reuters transmit că în Belgia a început luni procesul împotriva a 46 de membri ai grupării islamiste "Sharia pentru Belgia", acuzaţi că aparţin unei organizaţii teroriste care recrutează tineri în Belgia pentru a lupta în Siria.

Aceştia intră în rândurile unor organizaţii siriene care s-au transformat în timp, pentru a deveni ceea ce este acum gruparea Statul Islamic.

Se apreciază că aproximativ 300 de lucrători din Siria provin din statul belgian, cel mai mare procent, proporţional cu totalul populaţiei printre ţările vest-europene, conform Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării.

În acest context aducem în discuţie punctele de vedere care compun o analiză a originii şi manifestărilor fenomenului Statului Islamic, pornind de la premisa că acesta este o reacţie şi nu o cauză pentru ce se întâmplă acum în lumea arabă.

Islamul radical contribuie la distrugerea civilizaţiei arabe - susţin doi analişti arabi, care şi-au exprimat punctele de vedere în publicaţii occidentale distincte, avertizând asupra fanatismului negru şi asupra râurilor de sânge.

Fouad Ajami aminteşte de aşa-numita Primăvară arabă, care a fost înlocuită cu discursul urii, tipic regimurilor sumbre.

El atrage atenţia că există tendinţa durabilă de a blama pe alţii pentru eşecurile lor.

Pentru islamişti, democraţia înseamnă regula majorităţi

Hisham Melhem, şeful Biroului Al Arabiya de la Washington, spune că civilizaţia arabă aproape a dispărut, întrucât lumea arabă este în prezent foarte violentă, instabilă, antrenată în extremism.

El vorbeşte de eşecuri colosale ale ideologiilor şi mişcărilor politice, care au lăsat în urma lor societăţi distruse.

Statul Islamic este una din manifestările oribile ale acestei boli profunde. Nu există nici o dovadă că Islamul este compatibil cu democraţia modernă.

Pentru islamişti, democraţia înseamnă regula majorităţii, care este Legea Sharia şi care codifică inegalitatea între sexe şi discriminarea nemusulmanilor.

Axa Iran-Hezbollah este reprezentată de şiiţi. Diviziunile şi discrepanţa faţă de sunniţi este foarte mare.

Conflictul este adânc, plasat între două extreme.

În Iran, creştinii şi evreii nu sunt persecutaţi, ceea ce se întâmplă la sunniţi. Şiiţii, deşi o minoritate, înţeleg ce înseamnă să fii persecutat religios şi de aceea sunt mai toleranţi, cu condiţia să fie o religie monoteistă. Să nu uităm atitudinea faţă de alawiţi.

Suniţii îi consideră păgâni, deoarece au păstrat în cultul lor elemente creştine antice.

În ceea ce priveşte Siria, nu există o concurenţă între Iran şi Statul Islamic.

Întrucât Iranul este patronul lui Bashar Al-Assad, chiar şi mai mult decât Vladimir Putin, era normal să intervină în favoarea lui Assad.

Pe de altă parte, când flagelul s-a propagat în Irak, apropiindu-se de frontiera iraniană, Teheranul a ripostat terestru, prin Gărzile Revoluţionare.

Fundamentalismul religios, "o bombă cu întârziere"

Să nu uităm că Teheranul a avut un cuvânt greu în schimbarea premierului Al-Maliki, considerat vinovat pentru situaţia de haos din Irak.

ISIS, adică Statul Islamic, este o reacţie, nu o cauză; este reacţia care spune că mai bine să se revină la secolul VII, la Islamul primitiv.

Realitatea a arătat că democraţia în lumea arabă nu merge.

Eventual, ar fi trebuit ceva adaptat, prin educaţie, într-o lungă perioadă de timp.

Analistul israelian Oz Almog spune că Statul Islamic nu este ceva rar în peisajul Islamului fundamental.

Chiar şi decapitarea oribilă, barbară, nu este o crimă neobişnuită în aceste societăţi.

Occidentul a fost surd nu doar la terorismul islamic, la violenţe teribile, dar şi la zdrobirea drepturilor omului în dictaturile arabe.

Internetul a transmis cea mai urâtă ameninţare numerică: trei înregistrări video, difuzate în mii de buletine de ştiri, ca un pumn în faţă.

Fundamentalismul religios este o bombă cu întârziere, comentează analistul Oz Almog.

În timp ce loviturile coaliţiei s-au multiplicat, liderul organizaţiei teroriste al-Nusra, aripa siriană a al-Qaeda, a ameninţat cu atacuri asupra populaţiei din ţările occidentale care fac parte din coaliţia condusă de Statele Unite.

Abu Mohammed Al-Jolani s-a exprimat public împotriva ofensivei aeriene care vizează organizaţia sa şi Statul Islamic.

Într-o înregistrare audio postată pe Internet, el cheamă popoarele Americii şi Europei să se împotrivească guvernelor lor, ameninţând că lupta se va muta în America şi Europa.

Organizaţia Statul Islamic controlează în continuare teritorii, resurse şi populaţii în Siria şi în Irak.