Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Republicanii îl atacă pe liderul de la Casa Albă

Administraţia Obama traversează în prezent o criză politică şi este în defensivă de câteva zile, confruntându-se cu trei scandaluri importante.

Republicanii îl atacă pe liderul de la Casa Albă
Preşedintele SUA, Barack Obama. Foto: Reuters.

Articol de Ani Sandu, Washington, 17 Mai 2013, 08:29

Administraţia Barack Obama traversează în prezent o criză politică comparabilă doar cu scandalul Watergate, care a dus la căderea lui Richard Nixon, şi asta pentru că anvergura seismului politic de peste ocean, riscă la minimum să destabilizeze grav Partidul Democrat, dacă nu chiar să pună în pericol finalul celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama.

Aduse la esenţe, criticile republicanilor vizează chestiuni deosebit de sensibile şi cu mare impact la electorat.

Administraţia Obama nu şi-a apărat diplomaţii, aflaţi la posturi critice, s-a folosit de Fisc, ca de un instrument politic şi a pus sub ascultare telefoanele jurnaliştilor.

Preşedintele american a spus joi că nu are de ce să îşi ceară scuze, dar nu este clar cum se va situa el, în raport cu istoria.

Casa Albă, "atacată" de republicani

Administraţia Obama este în defensivă de câteva zile, confruntându-se cu trei scandaluri importante: primul dintre acestea este legat de atacurile de anul trecut din Benghazi, în cadrul cărora patru cetăţeni americani au murit, între ei, ambsadorul în Libia.

Încă de după atacuri, republicanii l-au criticat pe preşedinte şi pe reprezentanţi ai Departamentului de Stat, pentru modul în care au comunicat public despre cele întâmplate.

Republicanii au susţinut că preşedintele ar fi încercat să diminueze ameninţarea, evitând să facă referiri la acţiuni teroriste pentru a nu-i fi afectată campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Criticile republicanilor pe această temă au dus şi la retragerea ambasadorului american la ONU, Susan Rice, de pe lista persoanelor care ar fi putut deveni secretar de stat după ce Obama a câştigat un nou mandat.

Ce s-a întâmplat, zilele acestea, este că au apărut noi documente care arată că, într-adevăr, au existat discuţii privind modificarea aşa-numitelor puncte de discuţie, pe baza cărora s-au bazat declaraţiile iniţiale ale oficialităţilor americane.

Republicanii au ieşit, prin urmare, din nou la atac, iar dacă la început părea să fie vizată Hilary Clinton, fostul secretar de stat american, în cele din urmă atenţia s-a îndreptat asupra Casei Albe şi a rolului pe care aceasta l-a avut în descrierea evenimentelor.

Pentru a pune capăt controverselor, Obama a decis miercuri să facă publice aproximativ 100 de pagini conţinând schimbul de emailuri referitoare la atacuri.

Acestea par să arate că CIA ar fi decis să elimine referirile la extremism, dar şi că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a exprimat rezerve faţa de folosirea acestor referiri.

Obama a susţinut în declaraţii recente, că nu este nimic nou în acest caz şi că e vorba doar de atacuri politice ale republicanilor.

Acţiunile Fiscului, "scandaloase"

Cel de-al doilea scandal este legat de activitatea unor inspectori ai Fiscului american care au luat la ochi mai multe grupuri conservatoare ce aveau în denumire cuvinte ca patriot.

Casa Albă a spus că nu a avut nicio legătură cu aceste acţiuni, iar preşedintele a declarat că dacă se va dovedi că, într-adevăr, aşa au stat lucrurile, este vorba de ceva scandalos.

Miercuri, în urma presiunilor administraţiei dar şi a faptului că reprezentanţi ai Fiscului au recunoscut acţiunile, şeful instituţiei şi-a dat demisia.

Anunţul l-a făcut preşedintele Obama, care a insistat că americanii au toate motivele să fie furioşi.

Demersurile Departamentului de Justiţie, "controversate"

Al treilea subiect care a iscat controverse este dezvăluirea că Departamentul de Justiţiei a obţinut în secret desfăşurătoarele convorbirilor telefonice din primăvara anului trecut ale unor jurnalişti de la Agenţia Associated Press.

S-a întâmplat în cadrul unei investigaţii legate de scurgeri de informaţii, după ce jurnaliştii de la Associated Press au publicat un material despre o operaţiune a CIA în Yemen, care a dejucat un complot Al-Qaeda.

Problema în acest caz este perioada mare de două luni acoperită de desfăşurătoarele aflate acum în posesia guvernului american, dar şi faptul că agenţiei nu i s-a dat ocazia să ofere un răspuns întrebărilor Departamentului de Justiţie, înainte ca acesta să ceară desfăşurătoarele.

Oficialităţile motivează acţiunile agresive prin gravitatea cazului de scurgeri de informaţii, unul dintre cele mai grave din ultimii ani, după cum l-a descris procurorul general Eric Holder.

Atât în cazul scandalului legat de Fisc, cât şi în cel care îi vizează pe jurnaliştii de la Associated Press, Casa Albă a indicat că nu avea la cunoştinţă nimic despre cele întâmplate.

Încercarea de a se distanţa de aceste controverse a creat însă şi o imagine a unei preşedinţii pasive care nu are control asupra administraţiei.

Obama a încercat să repare această imagine prin anunţul de miercuri, privind demisia şefului de la Fisc, şi a făcut apel către Congres să reia eforturile privind o lege care să protejeze mai bine jurnaliştii.

Pentru adversarii săi republicani, scandalurile au creionat un portret al lui Obama, ale cărui tuşe se trag tocmai din temerile cele mai mari ale republicanilor, o implicare prea puternică a guvernului în viaţa cetăţeanului şi un politician care ar spune orice ca să fie ales în funcţie - notează cotidianul "Washington Post".

Acestea citează analişti care se aşteaptă ca efectele acestor scandaluri să dureze câteva luni.

Problemele actuale, comparate cu cele din timpul Administraţiei Nixon

Întrebat joi de reporteri cum vede comparaţiile făcute de unii critici ai săi, cu problemele din timpul Administraţiei Nixon, preşedintele Obama a evitat să dea un răspuns.

"O să vă las pe voi să faceţi astfel de comparaţii. Puteţi să citiţi istoria şi să trageţi propriile concluzii. Preocuparea mea e să mă asigur că dacă există o problemă în guvern, o reparăm, aceasta este responsabilitatea mea - e ceea ce vom face, fie că e vorba de Fisc, unde trebuie să ne asigurăm că aplică legile aşa cum trebuie, fie că e vorba de securitatea diplomaţilor noştri", a declarat Barack Obama.

"De aceea, vom lucra alături de congres, să ne asigurăm că există fonduri suficiente pentru nevoile existente. În ceea ce priveşte Departamentul de Justiţie, nu voi comenta pe marginea unei investigaţii în desfăşurare.

"Scurgerile de informaţii legate de securitatea naţională îi pot pune pe oameni în pericol. Nu îmi cer scuze şi nu cred că poporul american se aşteaptă ca eu, în calitate de comandant suprem, să nu-mi fac griji privind informaţii care ar putea să compromită misiuni ale oamenilor noştri în străinătate, sau care ar putea să ducă la moartea lor", a mai precizat liderul de la Casa Albă.

Controversele de săptămâna aceasta au reuşit să îndepărteze atenţia şi de la principalele obiective ale preşedintelui, în al doilea mandat, cum ar fi o nouă legislaţie, referitoare la arme, şi o reformă în domeniul imigraţiei.

Până în prezent, confruntându-se şi cu un congres divizat, Obama nu a reuşit să obţină nicio reuşită importantă, în ceea ce şi-a propus, deşi au trecut şase luni de când a câştigat alegerile.

Alegerile din Republica Moldova
Analize 21 Octombrie 2019, 20:14

Alegerile din Republica Moldova

Invitat, Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova.

Alegerile din Republica Moldova
Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Analize 23 August 2019, 13:45

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Dilemele lui Erdoğan
Analize 18 Iunie 2019, 14:17

Dilemele lui Erdoğan

Dilemele lui Erdoğan
Analize 15 Iunie 2019, 09:22

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova
 T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analize 10 Mai 2019, 09:25

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"

"Summitul şi Declaraţia de la Sibiu" - comentariile lui Titus Corlăţean, Teodor Baconschi și Andrei Ţărnea, la RRA.

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA
Analize 30 Martie 2019, 09:37

Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA

Analistul Claudiu Degeratu comentează actualitatea internaţională, la RRA
Interviu cu Iulian Fota, expert în probleme de securitate
Analize 19 Ianuarie 2019, 09:43

Interviu cu Iulian Fota, expert în probleme de securitate

Cum influenţează ieşirea Statelor Unite din Tratatul privind armele nucleare intermediare securitatea noastră?

Interviu cu Iulian Fota, expert în probleme de securitate
Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit
Analize 23 Decembrie 2018, 09:28

Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit

Ce înseamnă din punct de vedere economic ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord cu Bruxelles-ul şi cine...

Analistul economic Dragoş Cabat despre urmările Brexit