Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O nouă criză între Moscova şi Kiev

Presa ucraineană şi rusă afirmă că importurile de gaze ruseşti de către Ucraina, suspendate încă de sâmbătă, ar putea rămâne blocate până la sfârşitul anului.

O nouă criză între Moscova şi Kiev
Foto: Arhivă

Articol de Alexandru Beleavski, Moscova, 13 Noiembrie 2013, 07:44

Pe fondul lipsei informaţiilor oficiale, presa ucraineană şi rusă afirmă că importurile de gaze ruseşti de către Ucraina, suspendate încă de sâmbătă, ar putea rămâne blocate până la sfârşitul anului, cu excepţia situaţiei în care vremea va fi deosebit de rece.

Compania ucraineană Naftogaz încearcă să rezolve problema datoriilor către concernul rus Gazprom, care, cumulate cu facturile curente, ating suma de două miliarde de dolari.

Această nouă criză între Moscova şi Kiev s-a accentuat pe măsura apropierii summitului de la Vilnius, unde se aşteaptă semnarea acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Situaţia rămâne însă confuză, în condiţiile în care nici azi Parlamentul de la Kiev nu a ajuns la un consens cu privire la modificarea legislaţiei, astfel încât să-i permită fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, posibilitatea de a-şi trata sănătatea în străinătate.

Deşi au trecut trei zile de când, potrivit surselor neoficiale şi presei din cele două ţări, Naftogaz Ukraina a suspendat importul de gaze din Rusia, nu există confirmări sau explicaţii oficiale ale acestei decizii.

Deşi situaţia este fără precedent, guvernele păstrează tăcerea, Gazprom-ul se abţine de la comentarii, iar Naftogaz, solicitată astăzi de Agenţia rusă de ştiri ITAR-TASS, le-a cerut jurnaliştilor să aştepte informaţii oficiale, fără a preciza însă până când.

Neoficial, surse nenominalizate din conducerea transportatorului ucrainean de gaze, Ukrtransgas - o filială a Naftogaz-ului, au declarat pentru publicaţia Kommersant-Ukraina că, Naftogaz, neavând bani să plătească gazele şi nedorind să facă noi datorii, a suspendat importul din Rusia până la sfârşitul acestui an.

Naftogaz are probleme financiare

Săptămâna trecută, Naftogaz a recunoscut că are serioase probleme financiare din cauza restanţelor acumultate de consumatorii interni.

Acestea, la rândul lor, au determinat restanţa de 880 milioane de dolari pentru gazele importate în luna august, din care, după avertismentele Gazprom-ului, Naftogaz a achitat circa 100 de milioane.

Mizănd pe temperaturile încă ridicate pentru acest anotimp, Naftogaz speră să deschidă sezonul de încălzire apelând doar la rezervele din depozitele subetrane de gaze şi va relua importul de gaze ruseşti doar în cazul unei răciri puternice a vremii - afirmă aceeaşi sursă.

Anterior, Gazprom a declarat că, în cazul neachitării datoriilor, va cere plata în avans, aşa cum permite contractul din 2009, pentru a cărui aprobare premierul de atunci, Iulia Timoşenko, a fost condamnată la şapte ani de închisoare.

Ucriana a averizat, la rândul său, că, va reduce la minim importul de gaze ruseşti, dacă Gazprom-ul nu va fi mai maleabil în problema datoriei.

"Divergenţe" între Gazprom şi Naftogaz

O cu totul altă variantă însă este descrisă de o altă sursă, de asemenea nenominalizată, citată de Agenţia Itar-Tass: Suspendarera importurilor - afirmă aceasta - ar fi determinată de divergenţele dintre Gazprom şi Naftogaz în legătură cu factura de peste 1,3 miliarde de dolari, pe luna octombrie, Naftogaz nu doreşte să plătească integral această sumă, întrucât două din cele 3,2 miliarde de metri cubi au fost importate de firma privată Ostchem, înregistrată în Austria.

Această firmă aparţine controversatului miliardar ucrainean Dmitri Firtaş, cel, care, până la semnarea contractelor din 2009, a intermediat întregul comerţ cu gaze dintre Rusia şi Ucraina.

Dacă însă Naftogaz a plătit gazele cu 400 de dolari, Ostchem le-a plătit cu doar 269, ceea ce înseamnă că nu Compania de Stat Naftogaz - aşa cum declarase Rusia - ci firma privată a lui Firtaş a fost cea care de facto a beneficiat de masiva reducere acordată de Gazprom special pentru umplerea depozitelor subterane de gaze din Ucraina, înaintea sezonului de iarnă.

Problema - afirmă sursa citată de Itar-Tass, este că, tot în luna octombrie, Naftogaz a prelevat de iure gaze din dezpozite subterane pentru a-şi alimenta consumatorii interni, în timp ce firma Ostchem a pompat de facto gaze în aceste depozite.

Despre aceste schimburi şi proprietarii reali ai cantităţilor importate, Gazprom-ul ar fi aflat numai după semnarea procesului verbal de predare-primire a gazelor.

Expertul Valentin Zemlyanski, fostul purtător de cuvânt al Naftogaz Urkraina, susţine că Ucraina va relua, totuşi, importurile din Rusia în cel mult două săptămâni, după rezolvarea problemei facturii pe octombrie.

Nereuşind să obţină din partea Rusiei reducerea preţului la gaze, rezultate din contractul din 2009, Kievul a redus în mod sistematic şi intenţionează să renunţe definitiv la importurile din Rusia, deşi experţii consideră acest obectiv extrem de greu de realizat. În parlel, Urcaina urmăreşte să crească propria sa producţie de gaze şi, de asemenea, să mărească importurile din Uniunea Europeană.

Conform statisticilor oficiale ucrainene, în primele luni ale acestui an, importul de gaze ruseşti a scăzut cu 20%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, ajungând la 19,7 miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din perioada post-sovietică.