Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Euroscepticismul, populismul şi extremismul, în creştere în UE

Preşedintele Consiliului European recunoaşte că partidele populiste antieuropene riscă să înregistreze un avans în mai multe ţări, dar refuză totuşi să dramatizeze situaţia.

Euroscepticismul, populismul şi extremismul, în creştere în UE
Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom

Articol de Cerasela Rădulescu, Bruxelles, 01 Februarie 2014, 11:21

Euroscepticismul, populismul şi chiar extremismul sunt în creştere în UE, lucru confirmat încă de anul trecut şi de ultimul euronarometru pe această temă.

Există voci de europarlamentari care spun că partidele extremiste ar putea ajunge să ocupe o treime din locurile de eurodeputaţi după alegerile din mai.

De la euroscepticism până la extremism şi populism, distanţa nu e prea mare, spun din ce în cei mai mulţi analişti europeni.

În mijlocul unei crize economice şi de încredere în instutuţiile europene, o criză pentru care nu există reţete clare, formaţiunile cele mai populiste câştigă teren in Europa cu mesaje simpliste cum ar fi întoarcerea la mândria naţională, ura faţă de străini, împotriva construcţiei europene.

Cei peste 60% de eurosceptioci intervievaţi în sondajul Eurostat cu câteva luni în urmă arată un semnal de îngrijorare.

Totuşi, spune preşedintele PE, Herman van Rompuy, într-un interviu pentru cotidianul belgian "Le Soir" "Nu trebuie să dramatizăm", dar recunoaşte că partidele populiste antieuropene riscă să înregistreze un avans în mai multe ţări.

Totodată, el şi-a exprimat regretul pentru lipsa de convingere a responsabililor naţionali pentru apărarea construcţiei europene.

Comunitatea europeană, îngrijorată de rezultateke eurobarometrului

Rezultatele eurobarometrului respectiv îngrijorează comunitatea europeană cu atât mai mult cu cât ţări pro-europene ca Germania înregistrează şi ele la rândul lor o diminuare a încrederii oamenilor în UE.

Mai mult decât atât, studiul arată că în comparaţie cu 2007 numărul celor carev privesc cu pesimism viitorul UE s-a dublat.

"Forţele populiste, cele extremiste sunt unele negative. Ele fac să reînvie demonul naţionalismului, extremismul, xenofobia, uneori chiar şi rasismul.

Acestea sunt forţe negative şi este important ca în faţa acestor provocări în loc să ne menţinem în sfera discursurilor partidelor politice, să avem curajul să luptăm, să nu abandonăm argumentele noastre, să explicăm cetăţenilor cu argumente de ce ne pasă de Europa, de ce trebuie să preţuim şi să apreciem valorile costrucţiei europene", a declarat Jose Manuel Barroso.

Europa se confruntă cu pericolul terorismului extremist

Dacă nu se iau măsuri - spunea recent şi comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom - vom ajunge ca aceste partide să fie prezente în Parlamentul European.

"Vedem o creştere a extremismului, xenofobiei şi antisemitismului, a naţionalismului bazat pe ura rasială. De la cel de-al doilea război mondial încoace nu am văzut un aşa mare număr de facţiuni politice extremiste în parlamentele naţionale", a spus Cecilia Malmstrom.

Pe lângă aceste riscuri enumerate de liderii europenei mai sus Europa se confruntă astăzi şi cu pericolul terorismului extremist.

Iată de ce Uniunea a simţit nevoia să-şi consolideze reacţia la radicalizare şi la extremismul violent.

Cei implicaţi în aceste activităţi sunt nu numai grupuri organizate ci şi tot mai adesea grupuri mai mici sau persoane izolate.

În plus, din ce în ce mai mulţi europeni călătoresc în străinătate pentru a se antrena şi lupta în zone de conflict radicalizându-se în cursul acestui proces, iar la întoarcere ar putea constituit o ameninţare pentru securitatea UE, afirma executivul comunitar.