Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mircea Cărtărescu la Festivalul de literatură de la New York

Festivalul de literatură de la New York, care are loc între 25 aprilie -1 mai, îşi propune ca misiune centrală încurajarea de a vorbi împotriva cenzurii şi de a condamna suprimarea libertăţii de expresie.

Scriitorul Mircea Cărtărescu (D) oferind un autograf. Foto: Doina Saiciuc.

Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 28 Aprilie 2011, 13:07

Al 7-lea festival internaţional de literatură din New York, Pen World Voices, cel mai important eveniment anual de acest tip din New York reuneşte aproximativ 200 din cei mai prestigioşi scriitori contemporani ai lumii.

Festivalul, care are loc între 25 aprilie -1 mai îşi propune ca misiune centrală, încurajarea de a vorbi împotriva cenzurii şi de a condamna suprimarea libertăţii de expresie.

Organizaţia Centrul American Pen, cea mai veche organizaţie literară şi a drepturilor omului din lume a convins Comitetul Nobel să-i acorde anul trecut Premiul Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobao.

Anul acesta scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost invitat, alături de câţiva alţi scriitori, să deschidă festivalul.

Foto: Scriitorul Mircea Cărtărescu în deschiderea festivalului.

Preşedintele ediţiei din acest an este scriitorul Salman Rushdie, britanic de descendenţă indiană, cunoscut mai ales pentru volumul său "Versetele satanice", volum condamnat de către lumea islamică drept blasfemiator la adresa religiei islamice.

Festivalul este unic pentru că este cel mai mare festival de literatură naţională din New York , cu nu mai puţin de 300 de evenimente organizate, a spus Directoarea Institutului Cultural Român din New York, Corina Şuteu.


Foto: Corina Şuteu. Sursă: The New York Times.

"Coordonatorii festivalului au dorit să-l aibă ca invitat pe Mircea Cărtărescu tocmai pentru că au avut cu noi experienţe foarte bune în anii trecuţi, aşa încât, încet – încet începem să avem o plajă mai largă de prezenţă.Să te impui ca ţară pentru a prezenta un scriitor în festival este ceva care se construieşte şi noi am reuşit să construim suficient de multă încredere între noi şi organizatori pentru ca ei să considere că se pot baza pe noi pentru a invita un scriitor important, care interesează, şi a face aceasta într-un mod care să fie credibil pentru festivalul în sine", spune Corina Şuteu.

Această ediţie are un caracter oarecum mai militant, reinstalând ideea că literatura trebuie să prezinte un lucru foarte important în societăţile în care trăim astăzi. Ce tip de instrument este literatura, cum funcţionează ea, cum îşi pot construi scriitorii, pe plan internaţional, o conştiinţă universală şi această conştiinţă să funcţioneze în tot ceea ce la ora asta este conflictual, în tot ceea ce la ora asta este lipsit de imaginaţie.

Iniţial directorul festivalului voia să-l numească "The State of Imagination , The Imagination of The States", adică în ce măsură creativitatea literară mai are cu adevărat un rol în societatea noastră şi cum poate ea să rezolve, să cureţe, să avanseze idei. Sigur că este o temă foarte importantă.

Ne bucurăm foarte mult că Mircea Cărtărescu, Iulian Ciocan Ioana Nicolaie şi Lidia Bodea sunt prezenţi la New York. Sigur ca scriitor în festival îl avem pe Mircea Cărtărescu. El a fost prezent în deschidere, ceea ce este foarte important, pentru că momentul deschiderii este marcat de un număr foarte redus de invitaţi. Este prima prezenţă românească în deschiderea festivalului.

Mircea Cărtărescu a făcut parte, de asemenea din grupul de scriitori în evenimentul "Literary Safari" un eveniment foarte interesant, în care scriitorii se plimbă dintr-un apartament într-altul şi citesc din scrierile lor unui public care îi urmează pe parcursul acestei călătorii a imaginaţiei.


Foto: Mircea Cărtărescu împreună cu ambasadorul Adrian Vieriţă şi Codrina Vieriţă, diplomat al ambasadei României la Washington.

Anul acest festivalul este foarte creativ. A găsit tot felul de formule performative, tocmai pentru a atrage cât mai mult public, un public cât mai variat, pentru literatura străină. Ceea ce este cel mai greu este să atragi un public din America, din New York, să asculte literatură străină . Este momentul în care literatura internaţională are un "spotlight" pe ea, în New York , ceea ce este mai ales important pentru scriitorii străini.

Pentră că America este o ţară în care atât filmele cât şi literatura străină au o piaţă care trebuie cucerită, iar a acuceri o piaţă literară este încă mai greu decât a cuceri piaţa filmului.

Când l-am întâlnit pe scriitorul Mircea Cărtărescu cu două zile înaintea festivalului, la ambasada României din Washington unde a citit din scrierile sale, mi-a spus, cu umorul jucat cu care cred că se uită de multe ori la sine însuşi şi la ceilalţi, că este încă "foarte mirat".

Foto: De la stânga la dreapta ambasadorul României la washington Adrian Vieriţă, Ioana Nicolaie, Mircea Cărtărescu, Corina Şuteu.

"Eu sunt încă foarte mirat că am fost invitat la acest festival şi la acest nivel , mai ales că sunt unul din cei 7 sau 8 autori care deschid festivalul fiind pe scenă cu Salman Rushdie. Este un mare festival internaţional. Mi se pare foarte amuzantă ideea safariului literar, un concept american extrem de simpatic. Se umblă cu harta în mînă printr-o zonă a Manhattan-ului, se intră în apartamente şi se fac lecturi în aceste apartamente, probabil în cîteva zeci", a declarat Mircea Cărtărescu.

Ioana Nicolae mi-a spus că a scris cartea, profund autobiografică, după ce a frecventat cenaclul literar "Litere” , de la facultatea de Litere din Bucureşti.


Foto: Ioana Nicolaie.

"Este un pariu cu autenticitatea. Eu şi colegii de cenaclu pariam foarte mult pe minimalism în literatură şi pe autenticitate în condiţiile în care veneam imediat după modernismul greu al poeziei româneşti care a culminat, fireşte, cu Nichita Stănescu, care a fost ca un val uriaş care s-a ridicat undeva foarte sus şi nu a mai coborât şi nu mai putea să treci dincolo. După aceea au apărut optzeciştii noştri care s-au jucat. Generaţia anilor 2000 în poezie în România este o generaţie minimalistă şi profund biografică. Pe mine m-a interesat recuperarea unor lumi, poezia care se găseşte în ele şi m-a interesat stilul. Mie îmi plac cuvintele frumoase”, spune Ioana Nicolaie.

Cărtărescu citit la Paris
Matinal 07 Octombrie 2009, 23:30

Cărtărescu citit la Paris

Mircea Cărtărescu a lansat la Paris volumul trei "Aripa dreapta", al trilogiei "Orbitor" (audio).

Cărtărescu citit la Paris
Bazarul diplomației românești la Bruxelles
Reportaje 17 Mai 2023, 12:50

Bazarul diplomației românești la Bruxelles

"Semne Cusute - stil, tradiție și premiul Europa Nostra-European Heritage Awards", "Stiloul lui Poenaru – o invenție...

Bazarul diplomației românești la Bruxelles
SENS INVERS – De unde vin refugiații
Reportaje 20 Februarie 2023, 17:45

SENS INVERS – De unde vin refugiații

Un reportaj de Ilie Pintea. Editor: Mona Dîrțu.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Reportaje 17 Martie 2022, 19:06

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0

Liga Campionilor: Villareal produce surpriza momentului și învinge în deplasare Juventus. 3-0, un scor istoric . #fotbal

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Poveștile prind viață
Reportaje 11 Martie 2022, 11:36

Poveștile prind viață

Poveștile prind viață- ”MICI SCRIITORI PENTRU MARI ÎNȚELEPȚI” înseamnă și ilustrațiile fermecătoare realizate de artiști din...

Poveștile prind viață
Copilul armistițiului
Reportaje 07 Martie 2022, 16:41

Copilul armistițiului

Carmen Gavrila a stat de vorba cu Sarit Zehavi, locotenent colonel in rezerva al armatei israeliene.

Copilul armistițiului
Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Reportaje 24 Iunie 2021, 21:41

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare

În 25 iunie, în Spania intra în vigoare Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, o măsură care provoacă, inclusiv...

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Reportaje 14 Aprilie 2021, 14:11

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)

Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)