Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nu există securitate 100%

Analiză de securitate, realizată împreună cu Peter Wijninga (PW), expert la Centrului pentru Studii Strategice şi Alastair Reed (AR), directorul Centrului International Antitero.

Atacul de la Nisa s-a soldat cu peste 80 de morţi. Foto: Twitter.com.

Articol de Claudia Marcu, 15 Iulie 2016, 20:34

Săptămâna trecută, într-o analiza a amenințării teroriste, Coordonatorul Național pentru luptă împotriva terorismului din Olanda menționa ca pe termen scurt tarile Uniunii Europene se vor mai confrunta cu atacuri teroriste si ca amenințarea nu vine doar din partea ISIS, ci si a altor rețele teroriste, ca Al-Qaida.

Am analizat mai jos situația după atacul de la Nisa, cu ajutorul a doi experți din Haga:
Peter Wijninga (PW), expert la Centrului pentru Studii Strategice: http://www.hcss.nl/


Alastair Reed (AR), directorul Centrului International Antitero: http://icct.nl/about/



Un material realizat de Claudia Marcu (R), Haga.

R: Ce aduce nou acest atac fata de altele?

PW: Daca ne uitam la strategia pe care ISIS o urmează de anul trecut, putem spune ca aici avem o noua metoda. ISIS a început sa își mute lupta strict teritoriala din Califat sau ce a mai rămas din el in alte tari. A început cu atacul asupra liniei aeriene rusești, urmat de multe altele in Paris, Bruxelles, Istanbul, Bagdad si iată acum in Nisa. E clar ca încearcă sa destabilizeze coaliția vestica activa in Orientul Mijlociu împotriva ISIS. Metoda folosita in Nisa a fost oarecum sugerata de Al-Qaida: folosirea unui camion pentru a face cit mai multe victime. Desigur, nu este prima data când camioanele sunt folosite ca arme. De exemplu in 1983, un camion plin cu exploziv a fost folosit in atacul asupra forțelor militare americane in Beirut, camioanele au fost folosite cu regularitate in Irak pentru a ataca forțele vestice, etc. Dar este poate pentru prima data când un camion este folosit in acest fel, nu ca suport exploziv, ci pentru a trece cu el peste o mulțime de oameni. Este un aspect nou. Este posibil ca șoferul camionului sa fi răspuns apelului făcut de Al-Qaida in urma cu câteva săptămâni, apel pentru folosirea camioanelor in atacuri împotriva populațiilor vestice.
ISIS si Al-Qaida au desigur legături. ISIS s-a desprins din Al-Qaida din cauza diferențelor de opinie legate de modul in care trebuie dusa lupta, dar au in continuare interese comune. Atacul asupra tarilor vestice la ele acasă este mai aproape de strategia Al-Qaida. Este posibila o re-unire a celor doua grupări.

AR: In primul rând nu știm foarte multe despre ce acest atac. Nu știm daca avem de-a face cu acțiunea unui singuratic, daca este un individ cu probleme psihiatrice, nu știm nici daca este un actor singuratic inspirat online de Al-Qaida si ISIS, nu știm daca face parte dintr-o rețea, dintr-o celula terorista din Franța sau daca a fost coordonat de ISIS din Siria sau Irak. Nu putem avea nici o concluzie fără răspunsurile la aceste întrebări. Vom avea o imagine completa după ce vor fi conduse interviuri cu prietenii, cu familia, după ce i se va analiza activitate online si așa mai departe.
Dar, daca ne uitam la metoda folosita este noua si totuși nu este. A mai fost folosita in trecut de jihadiști. Numărul victimelor este însă foarte mare.

R: Ce înseamnă acest nou atac atunci când vorbim de masuri de prevenire si protecție a populației?

PW: Este imposibil sa ne protejam 100% de astfel de atacuri. Securitate 100% este imposibila. In Franța 14 iulie este poate cea mai importanta sărbătoare națională. In orice sat, cit de mic lumea se aduna, petrece împreună, admira focul de artificii si participa la activități. Cum sa protejezi total astfel de adunări?
In orașele mari poți închide circulația si încercui zona in care au loc manifestările, dar pentru o astfel de operațiune ai nevoie de un număr foarte mare de forte de ordine. Întrebarea este, chiar si pentru Franța daca își poate permite așa ceva? Nu cred. Întotdeauna se va găsi o veriga slaba in planul de securitate pe care il ai.
Dar, in cazul de fata, in Nisa, daca circulația a fost blocata, nu putem sa nu ne întrebăm cum a trecut un camion atât de mare de blocada.

AR: Guvernul francez va trebui acum sa găsească un echilibru. Pe de-o parte, trebuie sa acționeze pentru a proteja populația franceza, sa-i reasigure pe oameni ca sunt protejați. Pe de alta parte, trebuie sa aibă grija sa nu exagereze. Acum a fost extinsa starea de urgenta, sa vedem pina unde se va merge așa. Franța a fost atât de atacata in ultima perioada, mulți s-au așteptat la acțiuni ale teroriștilor in timpul campionatului european. Lumea a răsuflat ușurată ca nu s-a întâmplat nimic si dintr-o data apare Nisa. Cu siguranță, toate acestea ii vor influenta pe cei care dau contur politicilor de securitate.

Cred ca mai întâi trebuie stabilita natura amenințării. Daca vorbim de un singur individ, care face parte dintr-o rețea care are o strategie pentru o serie de atacuri, răspunsul va fi unul diferit atunci când vorbim de masuri de securitate.
Este mult mai îngrijorător daca avem de-a face cu un singuratic, pentru ca acesta nu comunica, astfel ca nu poate fi interceptat, este mult mai dificil sa depistezi un astfel de atacator.
Cel mai înțelept este sa nu fie trase concluzii pripite, înainte de a avea o imagine completa a ceea ce s-a întâmplat in Nisa.

R: De ce este Franța atât de atacata?

PW: E foarte greu de spus. Sigur ca Franța are o populație numeroasa de origine araba, in special nord-africana – Tunisia, Algeria, Maroc – din cauza legăturile coloniale din trecut. Restul este speculație. S-a spus de multe ori ca in Franța, relația dintre aceasta populație si cea de origine franceza este una foarte proasta, ca aceste oameni sunt discriminați, ca nu se bucura de aceleași drepturi si șanse in viată ca francezii. Acest factor poate duce la o atmosfera ostila si la dorința de a lovi. Nu sunt un specialist in acest domeniu, dar cred ca explicația este una mult mai larga. Pe de alta parte, daca vrei sa previi astfel de incidente trebuie sa iei in considerare poziția nord-africanilor sau a urmașilor lor, pentru ca acest individ din Nisa poate foarte bine sa fie născut si crescut in Franța. Iar aceasta este o problema a Franței.
AR: Mulți experți vin cu diferite puncte de vedere, care sunt îndreptate spre minoritatea musulmana numeroasa din Franța, dar si alte tari au astfel de comunități si nu au trecut prin astfel de evenimente. Sa nu uitam ca ISIS a ales Franța ca tina preferata si a spus-o deschis. Dar este clar ca Franța si Belgia sunt țintele preferate ale teroriștilor.


R: Săptămâna trecuta, coordonatorul național pentru luptă împotriva terorismului din Olanda a spus ca pe termen scurt Europa se va mai confruntă cu atacuri teroriste. Suntem aproape de un astfel de atac si in Olanda?

PW: Cred ca unul dintre motivele pentru care șeful NCTV a lansat această avertizare este pentru ca probabil are informații ca pericolul se apropie, chiar si de Olanda.
Săptămâna viitoare avem un eveniment de masa in Nijmegen – Marșurile celor patru zile – si sunt sigur ca forțele de securitate, in special după Nisa vor reanaliza toate masurile de securitate pregătite, sa fie sigure ca toate aspectele sunt acoperite, ca există suficient personal, probabil vor suplimenta unele masuri, dar chiar si așa, cum spuneam mai devreme, este imposibil sa ai securitate 100%. Pe undeva, as spune ca este un risc pe care trebuie sa il acceptam.

AR: Nu cred ca putem spune ca astfel de atacuri se apropie de Olanda. Sigur ca trebuie sa realizam ca amenințarea exista, dar pina acum nu am avut decât o singura victima a terorismului, regizorul Theo van Gogh in 2004. Ca distanta, evenimentele din Franța si Belgia sunt aproape de Olanda, însă acele rețele nu prea au legături in Olanda. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenți: atacurile frecvente din ultimul timp pot fi sursa de inspirație si pentru alții.


Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"