Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Klaus Johannis, invitat la Radio România Actualităţi

Klaus Johannis este susţinut de către PSD, PNL şi UDMR pentru funcţia de prim-ministru.

Klaus Johannis, invitat la Radio România Actualităţi

19 Octombrie 2009, 16:03

Impasul în care se află politica românească nu mai este o noutate. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale îşi reafirmă sprijinul pentru domnul Klaus Johannis, primarul Sibiului de a forma un cabinet, este o majoritate parlamentară.

Realizator: Domnule Johannis, în primul rând de ce aţi ieri seară din nou o întâlnire cu liderii coaliţiei majoritare din parlament?

Klaus Johannis: Am considerat cu toţii că este important să ne întâlnim din când în când şi să discutăm problemele de actualitate. Am avut o singură discuţie miercuri, discuţie în care am clarificat de principiu poziţia partidelor şi a fracţiunilor care mă susţin, respectiv eu am acceptat această nominalizare şi a fost evident nevoie de o întâlnire, pe care am numit-o aproape o întâlnire de lucru, pentru a vedea ce trebuie făcut în perioada care urmează.

Realizator: Este mai mult decât un simplu semnal politic de susţinere, această întâlnire de ieri?

Klaus Johannis: Întâlnirea de ieri a avut ca şi teme, câteva chestiuni mai generale dar şi câteva chestiuni foarte concrete.

Realizator:
Cum ar fi?

Klaus Johannis:
Am constatat că da, se menţine majoritatea, se menţine opţiunea pentru mine. Noi credem că, în continuare, este posibil totuşi, să fiu nominalizat. Am reiterat rugămintea mea, ca în situaţia în care voi fi însărcinat cu formarea unui guvern, înainte de alegeri să am toată libertatea de a alege în principal tehnocraţi pentru acest guvern, fără o imixtiune din partea partidelor şi formaţiunilor care mă sprijină. Şi acest lucru a fost acceptat în continuare, asta însemnând ca dacă voi ajunge în situaţia să formez un guvern, în această etapă sigur voi avea totala libertate.

Realizator: Cu alte cuvinte, această solicitare, ca să aveţi primul şi ultimul cuvânt în alegerea membrilor unui eventual cabinet a venit de la dumneavoastră?

Klaus Johannis: Da a venit de la mine.

Realizator: Şi a fost acceptată fără rezerve?

Klaus Johannis: Da.

Realizator: Aveţi în gând unele priorităţi politice?

Klaus Johannis: Da, am şi priorităţi politice însă vreau să comentez un pic situaţia în care se găseşte clasa politică sau guvernul sau un posibil guvern în momentul de faţă.

Realizator: Cum aţi reacţiona în cazul în care s-ar pune problema ca un partdid sau altul să vă sugereze sau să vă impună un ministru, mai degrabă să vă impună un ministru?

Klaus Johannis: Nu concep aşa ceva.

Realizator: Aveţi în plan o întâlnire cu lideri şi de la Partidul Democrat Liberal, partidul care îl susţine acum pe domnul Lucian Croitoru, sunt singurii care au discutat deocamdată cu domnul Croitoru?

Klaus Johannis: Nu, nu mi-am propus astfel de întâlniri. Nu văd rostul acestor întâlniri, eu nu sunt candidat desemnat pentru ceva, eu sunt candidatul unei majorităţi parlamentare, chiar în situaţia în care voi deveni teoretic candidatul nominalizat, eu am asigurată o majoritate parlamentară.

Realizator: Domnul Klaus Johannis aveţi experienţă administrativă, se ştie, dar faceţi şi politică. Sunteţi un om politic?

Klaus Johannis: Da sunt un om politic.

Realizator: Există lucruri pe care nu le acceptaţi în politică?

Klaus Johannis: Eu cred într-o politică transparentă şi eficientă şi clară. Nu cred în înţelegeri care se fac pentru o zi sau două după care lumea îşi caută alt partener de discuţie. Acestea sunt chestiuni pe care nu le accept şi pe care nu le agreez în nici un fel

Realizator: Presa arată că relaţiile dintre dumneavoastră şi liderii PD-L sunt mai degrabă reci, de unde vine această răceală, dacă este corectă observaţia?

Klaus Johannis: Da este corectă observaţia, această răceală a apărut încă din anul trecut înainte de alegerile locale când PD-L l-a racolat pe primarul Mediaşului de atunci care a fost ales în 2004 ca şi primar pe lista Forumului Democrat al Germanilor din România. Acest gest l-am clasificat atunci ca şi pe o racolare politică, mi-am exprimat imediat dezacordul şi de atunci relaţiile mele cu PD-L sunt distante.

Realizator: Ce vă face să credeţi că aţi putea aplica modelul de atragere a investiţiilor străine, pe care l-aţi folosit la Sibiu, şi la scară naţională?

Klaus Johannis: Este destul de simplu. Investitorii caută locaţii economice unde cred ei că se pot desfăşura activităţi economice sigure şi profitabile. Or, cadrul pentru astfel de investiţii este creat administrativ şi atunci, cu certitudine, administraţia poate să creeze un cadru, fiecare administraţie, în limita legii, bineînţeles, dar care totuşi vine în sprijinul investitorului. Şi sunt câteva chestiuni care au fost discutate, răsdiscutate. Nenumăraţi oameni de afaceri au venit şi au spus: unde sunt problemele? Administraţia sibiană a înţeles aceste lucruri şi a rezolvat problemele în măsura în care a fost în competenţa ei.

Realizator: Domnule Klaus Johannis, sunteţi fizician, dar va trebui să vă gândiţi, dacă veţi pus în situaţia, şi la abordarea temelor economice. Aţi avea oameni care să ducă la bun sfârşit acordul cu FMI?

Klaus Johannis: Bineînţeles. Sunt suficienţi specialişti foarte buni în România. Trebuie doar cooptaţi. Nu am pretenţia dacă ajung eu prim-minsitru să fiu eu negociatorul şef. Nici nu este cazul. Aceste negocieri se poartă între Ministerul Finanţelor şi FMI. Acolo trebuie să se găsească specialiştii. Îi avem, trebuie doar cooptaţi.

Realizator: Poate, pe de altă parte, când veniţi în Bucureşti, vi se pare o deosebire faţă de Sibiu?
Vedeţi deosebiri?

Klaus Johannis: Diferenţele nu sunt neapărat în modul de abordare. Politicienii au anumite abordări care sunt similare, şi în provincie, şi în capitală. Însă sigur, în capitală întotdeauna sunt, în primul rând, mai mulţi politicieni şi dintre cei care sunt, sunt mai mulţi politicieni versaţi, oameni politici care au o experienţă vastă.

Realizator: Citeam un proiect de portret, aş putea spune, care v-a fost făcut în mass-media şi în care se menţiona că aţi vedea posibil, nu ştiu dacă şi probabil, o eventuală candidatură la preşedinţie cândva?

Klaus Johannis: Da, cândva cel puţin nu vreau s-o exclud, dar acum cert nu şi în viitor vom vedea mai încolo.

Realizator: E posibil, dar e şi probabil?

Klaus Johannis: Deocamdată, aş spune: este posibil.

Realizator: Posibil înseamnă că nu excludem deloc această variantă.

Realizator: Exact, aşa este.

Realizator: Domnule Klaus Johannis, care au fost în timp momentele cheie ale carierei dumneavoastră politice? Cum aţi reuşit de fapt, în mandatul 2000-2004 să convingeţi un consiliu local format dintr-o majoritate care nu vă era aliată să vă aplice proiectele?

Klaus Johannis: N-a fost chiar uşor la început, recunosc. Mie mi-a lipsit experienţa şi cred că am fost privit atunci ca un outsider care probabil va dispărea foarte repede din politica locală. Dacă nu am dispărut, oamenii au început să mă asculte, am prezentat proiectele mele şi încet, încet am reuşit să conving o majoritate în Consiliul Local că ar fi bine pentru toată lumea să sprijine proiectele pe care le propun pentru Sibiu.

Realizator: Domnule Klaus Johannis, în cazul în care aţi fi desemnat drept candidat la funcţia de prim-ministru, cât timp credeţi că v-ar lua conturarea unui program cu care să vă prezentaţi în faţa parlamentului?

Klaus Johannis: Conturarea unui program pe termen scurt pentru managementul crizei nu mi-ar lua foarte mult timp. Am câţiva oameni buni cu care aş contura acest program probabil într-o săptămână. Însă dacă discutăm pe un program pe termen mediu sau mediu-lung, atunci, sigur, ar fi o chestiune care necesită un pic mai mult timp.

Realizator: Aceşti oameni, la care vă gândiţi, eu fiind ziarist, sunt datoare să vă întreb, vin numai din Sibiu?

Klaus Johannis:
Nu. Sunt şi câţiva oameni din Sibiu, dar sunt oameni recunoscuţi în plan naţional cel puţin.

Realizator: Pe de altă parte, aţi vorbit despre priorităţi pe termen scurt în cazul în care aţi fi desemnat ca premier înainte de alegerile prezidenţiale. Una dintre priorităţile pe termen scurt, în afara managementului crizei, ce garanţii aţi putea oferi în legătură cu organizarea alegerilor, pentru că a fost enorm de mult discutată chestiunea corectitudinii acestora.

Klaus Johannis: Da, cred că s-a supralicitat un pic aici în ansamblu cu corectitudinea alegerilor. Eu nu cred că alegerile au fost în vreun moment în pericol. Evident, ca la orice alegeri, vor fi câteva mici nereguli pe ici, colo, ele sunt inerente. La un volum atât de mare de acte - şi fiecare buletin votat este un act - ele apar. Însă nu pornesc de la premisa că vor apărea fraude masive la alegerile prezidenţiale. Şi atunci rolul guvernului nu este de a fi o agenţie antifraudă, ci este de a garanta cadrul organizatoric adecvat.

Realizator:
Domnule Klaus Johannis, iarăşi din perspectiva dumneavoastră de primar al Sibiului, există o bună comunicare între guvern şi comunităţile locale?

Klaus Johannis:
Adevărul este că această chestiune depinde foarte mult de culoarea politică a guvernului şi a reprezentanţilor respectivei comunităţi locale. Dacă ar fi să dau exemplul Sibiului, am avut perioade când am colaborat foarte bine cu guvernul de la Bucureşti, au fost perioade când colaborarea a fost nulă.

Realizator: În aceste împrejurări, ce trebuie făcut pentru ca o colaborare să nu mai depindă de culorile politice, să fie aşezată într-un tipar?

Klaus Johannis: Este extrem de simplu. Trebuie dusă până la sfârşit descentralizarea.


Realizator: Domnule primar Klaus Johannis, aţi regretat vreo clipă că aţi luat decizia de a accepta invitaţia făcută de liderii acestei majorităţi parlamentare?

Klaus Johannis: Nu, nu am regretat acest pas.

Realizator: Dar, dacă lucrurile nu ar fi finalizate cu desemnarea dumneavoastră în funcţia de prim-ministru, aţi regreta?

Klaus Johannis: Nu. Nu regret, fiindcă eu aici văd o şansă pentru noi toţi şi în plus am, de exemplu ca acum, în acest interviu, am ocazia să spun câteva lucruri în care cred, ca şi primar şi aceste lucruri rămân spuse.

Realizator:
Care ar fi cel mai important lucru pe care vreţi să-l transmiteţi în această împrejurare, în această discuţie?

Klaus Johannis: Cel mai important lucru este că avem resurse şi avem oameni în România să ieşim din această criză.

Realizator:
Şi ei trebuie căutaţi, după ce criterii?

Klaus Johannis: Ei trebuie, mai degrabă acceptaţi, decât căutaţi. Avem oameni foarte buni în România, nu numai în politică, în orice domeniu, însă este nevoie să se treacă din când în când peste anumite orgolii, peste anumite bariere şi să fie lăsaţi oamenii să arate dacă sunt capabili să schimbe lucrurile înspre bine.


Klaus Johannis aşteaptă răspunsul de la Palatul Cotroceni.
Politică 15 Octombrie 2009, 11:30

Klaus Johannis aşteaptă răspunsul de la Palatul Cotroceni.

Johannis:"Candidatura mea la preşedinţie este o variantă teoretic posibilă dar nu o agreez."

Klaus Johannis aşteaptă răspunsul de la Palatul Cotroceni.
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților