Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu preşedintele PSD, Mircea Geoană

Liderul PSD vorbeşte despre campania pentru conducerea partidului.

Interviu cu preşedintele PSD, Mircea Geoană

Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Februarie 2010, 20:36

Reporter: V-aţi depus candidatura la funcţia de preşedinte al PSD?

Mircea Geoană: Da.

Reporter: Cu listă deschisă sau fără?

Mircea Geoană: Deocamdată, sunt depuneri de candidaturi din partea colegilor şi, în mod evident, mă bucură să văd că un număr mare dintre colegii pe care mi i-aş dori în viitoarea echipă de conducere şi-au depus candidaturile şi, de asemenea, sunt convins că vom găsi cea mai bună formulă în care să putem să păstrăm şi votul democratic la congres, ceea ce este un lucru pe care l-am adus şi l-am încurajat în partid, dar şi o anumită formă de coerenţă a echipei de conducere şi sunt convins că echipa pe care o vom forma va fi o echipă performantă şi care să aduca partidul nostru din nou acolo unde este locul nostru, pe primul loc în preferinţele românilor şi la guvernare, de ce nu, foarte rapid.

Reporter: Dar candidatura dumneavoastră va fi o candidatură uninominală însoţită de o listă, de o echipă?

Mircea Geoană: Vom stabili acest lucru la modificarea statutului în congres, pentru ca numai congresul partidului este cel care poate să modifice statutul PSD. De aceea, mâine vom avea un comitet executiv naţional în care vom vedea forma finală a propunerii de statut pe care o trimitem către congres şi sunt convins că e o formă în care, repet, echipele şi până la urmă proiectele politice să primeze. Cred că prea multă atenţie s-a dat subiectului legat de echipe şi prea puţin pe ideile şi proiectele pe care eu şi ceilalţi candidaţi vor să le propună, pentru că, până la urmă, nu cred că pe români îi interesează atât de mult, pe votanţii PSD, pe cei care m-au votat pe mine la alegerile prezidenţiale sau cei care sunt preocupaţi de viaţa şi de salariile lor, de pensiile lor, de puterea de cumpărare, de starea drumurilor. Nu mă interesează prea mult dacă la PSD se alege pe echipe sau se alege individual. Problema este preşedintele partidului, echipa de conducere, cu ce proiect politic venim, iar proiectul meu este un proiect la care ţin foarte mult. Partidul nostru este, aş spune cu modestie, singurul partid care ştie şi poate să devină partidul dezvoltării naţionale, în care toţi românii indiferent de starea lor socială, de regiunea în care trăiesc sau de nivelul de educaţie să aibă o şansă corectă să trăiască decent în ţara lor.

Reporter: Dar acest vot pe echipe, domnule Geoană, a generat foarte multe tensiuni în rândul membrilor PSD şi de aceea vreau să vă întreb: după părerea dumneavoastră cum se va vota sâmbătă la congres? Va fi un vot uninominal pentru preşedinte şi pentru fiecare funcţie de conducere?

Mircea Geoană: Mâine vom lua o decizie finală şi, evident, congresul va tranşa acest subiect. Eu nici nu aş dori să transformăm congresul într-o dispută pe statut. Pe mine mă interesează să avem un congres în care să vorbim despre problemele oamenilor, despre soluţiile pentru România şi, evident, să alegem preşedintele partidului şi echipa de conducere.

Reporter: Dar, dumneavoastră, în acest moment pentru ce soluţie pledaţi?

Mircea Geoană: Eu în continuare cred că este nevoie într-o echipă de conducere la orice partid, la orice firmă, la orice organizaţie neguvernamentală de coerenţa structurii de conducere. De aceea, cred va trebui să găsim un echilibru între dreptul celor care vin la congres, un drept legitim de a vota cu nume şi prenume pe cei care doresc să-i reprezinte la conducere. Dacă găsim o formulă care, fie la congres, poate în Consiliul Naţional, să putem să dăm preşedintelui posibilitatea de a coopta în echipa sa echipa cu care se simte cel mai apropiat şi echipa care-l susţine necondiţionat.

Reporter: Înţeleg că acestă ultimă carte privind alegerea conducerii se va juca chiar în ziua congresului, de aceea vă întreb: pot apărea surprize în ziua congresului? Vă aşteptaţi la surprize, pentru că în toată această săptămână au fost numai surprize în legătură cu candidatura.

Mircea Geoană: Este, evident, o perioadă puţin mai încărcată şi e firesc, până la urmă. E o competiţie la un partid mare, lideri mulţi, orgolii multe, dar cel mai important lucru este ca noi să ieşim cu o formulă sper eu consensualizată a formei de statut, astfel încât la prima parte a congresului, modificarea statutului, să avem o discuţie mai simplă pe care s-o tranşăm rapid prin votul majorităţii delegaţiilor, urmând să ne îndreptăm spre ceea ce cred că şi dvs şi cei care ne ascultă acum şi cei care se vor uita la televizoare sau lecturând ziarele a doua zi să vadă că într-adevăr PSD şi-a ales o conducere care are un proiect pentru România şi care încearcă să răspundă adevăratelor probleme pe care le au românii.

Reporter: Dar dacă nu s-a reuşit până acum găsirea unei soluţii de ce credeţi că mâine va fi luată o soluţie tranşantă?

Mircea Geoană: Pentru că eu sunt întotdeauna convins de înţelepciunea colectivă a colegilor şi colegelor mele şi sunt absolut convins că în cele din urmă vom găsi o formulă care să fie cea mai utilă pentru partid. Mă uitam astăzi şi pe câteva elemente sociologice pe care le-am văzut şie ste absolut remarcabil să vezi cât d emare este în continuare preferinţa electorală pentru PSD. În jur de 35% dintre români consideră că PSD este partidul care îi reprezintă. Şi stau şi mă gândesc unde am fi fost acuma dacă nu am fi avut două lunid e zile de dispută şi de controverse în partid. De aceea pentru mine sâmbătă seară închidem subiectul cu statut, cu preşedinte, cu echipă, în ce formulă vom decide, dar a doua zi ne vom întoarce la problemele ţării, la problemele românilor. Sunt probleme atât de mari şi atât de mare dezamăgire şi frustrare în societate încât rolul nostru ca Partid Social Democrat, ca partid principal al opoziţiei este cu atât mai important.

Reporter: Este evident domnule Mircea Geoană că partidul dvs se află într-o perioadă de declin, dovadă şi faptul că nu mai este cel mai numeros partid parlamentar. După părerea dvs ce a determinat acest lucru? Cine este principalul vinovat o persoană sau o echipă?

Mircea Geoană: Nu este, evident starea de opoziţie care a creat pentru unii colegi mai slabi de înger sau mai puţin ataşaţi partidului tentaţii, pentru că fie că e vorba d epresiuni, fie că e vorba de amăgirea cu resurse, cu proiecte politice sau materiale, iar cei mai slabi de înger mai pleacă atuncea când partidul este în opoziţie. De fiecare dată când am fost în opoziţie am avut ceva pierderi, dar pierderile de fapt nu este esenţiale pentru că cel mai important lucru este că dacă suntem credibili faţă de opinia publică, de acolo vin voturile nu din numărul de parlamentari din opoziţie. Deocamdată guvernul are o majoritate în Parlament, aşa că acest subiect este important dar nue ste cel mai important. Cel mai important este dacă putem veni cu alternativă la actuala putere şi până la urmă când ai poporul de partea ta vin şi parlamentarii, vin şi voturile, vine şi guvernarea.

Reporter: Domnul Adrian Năstase va trimis o scrisoare în care reclamă în continuare nereguli în organizarea congresului şi susţine că ora 16:00 ca oră finală pentru depunerea candidaturilro de astăzieste nestatutară. De asemenea, nu exclude posibilitatea să candideze la preşedinţia PSD şi să facă acest anunţ chiar la congres. A ajuns această scrisoare la dvs? Ce răspunsuri îi daţi domnului Năstase?

Mircea Geoană: Da şi am divizat-o către secretarul general pentru că de probmele de organizare ale congresului, de ore de depunere sau termene nu se ocupă preşedintele partidului, se ocupă secretarul general. De aceea secretarul general îi va da un răspuns, sper eu telefonic, nu e nevoie de corespondenţă scrisă, şi evident cine doreşte să se înscrie la congres, dacă congresul acceptă candidaturi de ultima oră şi dacă acest lucru se va produce, cum zice o vorbă englezească, "cu cât mai mulţi, cu atât mai mare veselia".

Reporter: Aşadar surprizele rămân în continuare şi pentru ziua congresului.

Mircea Geoană: Nu ştiu. Să nu anticipăm, oricum faptul că există o competiţie democratică în PSD e un lucru bun. este un semn că avem resură umană importantă şi capabilă să se califice pentru funcţii importante în partid şi după aceea mai departe în primele puteri ale ţării noastre, şi până la urmă ar fi şi nefiresc ca după ani în care am condus partidul către democraţie, modernizare şi deschidere să fim preocupaţi de faptul că e competiţie în partid. E bine că e competiţie în partid, sper să deruleze în condiţii decente, civilizate şi sper ca congresul nostru să fie dincolo de competiţie, emoţie, adrenalină şi reating la televiziune sau audienţă la Radio, un congres de succes, un congres în care lumea să vadă un PSD puternic, dinamic, democratic şi care a doua zi după vot se întoarce la problemele adevărate, care sunt problemele romnilor obişnuiţi.

Reporter: Vă doriţi un PSD puternic domnule Geonă dar potrivit unor surse din PSD circulă acum o listă de parlamentari care se pregătesc să părăsească partidul nemulţumiţi de organizarea congresului. Dvs consideraţi că există în acest moemnt pericolul scindării PSD?

Mircea Geoană: Nu cred, pericolul dezertărilor există, v-am spus, în opoziţie cei mai oportunişti, mai slabi de înger sau mai lacomi preferă uneori să plece. Acest lucru este probabil de nestăvilit, probabil că a fost acelaşi lucru la PD-L dacă eu aş fi câştigat preşedinţia României. Să nu credeţi că ar fi mers către PD-L dacă PD-L era în opoziţie. Sunt la putere, au ce să ofere şi mai momesc pe unii şi pe alţii. Ceea ce aş vrea să descurajez şi este o chestiuen care unii încearcă să creeze un pretext din congres să spună că dacă iese Geoană preşedinte eu nu mă regăsesc în partid, sau dacă iese altcineva preşedinte partizanii mei, susţinătorii mei, numeroşi de altfel, nu s-ar mai regăsi în echipa de conducere în care cineva ar prelua ştafeta. Este o aberaţie absolută. Până la urmă PSD este uns ingur partid, iar dacă unii vor să plece să se ducă sănătoşii pentru că nu poţi să-i ţii cu forţa şi dacă vor să plece şi sunt până la urmă cu sământă de trădare în ei se vor duce şi vor trăda.

Reporter: Dar sunteţi totuşi preşedintele partidului şi candidaţi în continuare pentru această funcţie. Nu vă gândiţi la o strategie, la nişte măsuri pentru a împiedica aceste pierderi de membri?

Mircea Geoană: Da, dar până la urmă discuţiile individuale şi coerenţa partidului. De aceea eu spun că atuncea când vezi de o echipă de conducere care să dea sens direcţiei, un program politic, asta este şi o formă de a ţien partidul cuagulat. Oricât de mult ai avea o echipă coerentă şi un proiect politic interesant, dacă cineva a decis că merge pentru doi talanţi într-o altă tabără atuncea probabil că acest lucru trebuie discutat în alţi termeni.

Reporter: Puneţi foarte mult domnule Geoană accentul pe echipă, lucru care va adus şi destul de multe critici până acum. Eu aş vrea să vă întreb referitor la echipa dvs pe care o veti propune congresului. Câţi dintre cei care figurau iniţial pe listă se mai regăsesc acum cu două zile înainte de congres?

Mircea Geoană: Până la urmă este vorba de o decizie a fiecărui coleg şi colegă în parte. Eu am spus că am o preferinţă pentru echipa coerentă şi unită şi pe care să mă pot baza. Mulţi dintre aceşte acred că şi-au depus deja candidaturile, ceea ce mă bucură.

Reporter: Şi la cine vă referiţi, pe cine vaţi dori dvs în echipa dvs?

Mircea Geoană: Nu vreau să fac o enumerare exclusivistă pentru că e posibil să uit pe cineva, dar mă gândesc în primul rând la prezenţa în biroul nostru permanent a celor care reprezintă lideri de organizaţii extrem de performante. Mă refer aicea la domnul Nichita de la Iaşi, mă refer aicea la domnul Ghelaru care este preşedintele de la Neamţ. Am înţeles că domnul Buzatu de la vaslui doreşte să meargă pe funcţia de secretar general, nici un fel de problemă. Mă refer la colegii noştri din zona de sud a României, care este foarte densă cu voturi pesediste. Că este vorba de dl Dan Nica de la Galaţi sau dl Ciupercă sau dl Ion Vasile de la Buzău sau dl Toma sau Prioteasa, care este "şeful" meu la Dolj, de unde aparţin ca organizaţie, colegi din Transilvania şi Banat, pentru că este important.

Reporter: Dar dl Liviu Dragnea se mai află în echipa dvs, pentru că au fost tot felul de declaraţii.

Mircea Geoană: Sigur, m-am referit la vicepreşedinţi şi dl Dragnea este un coleg pe care l-am propus ca secretar general la congresul trecut şi care sunt convins că va putea să facă o treabă foarte bună în viitor, dacă va primi, evident, girul colegilor din congres.

Realizator: Dar, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe cine vedeţi, dle Geoană?

Mircea Geoană: Lucrurile sunt în continuare deschise. Eu am aşteptat să văd care sunt deciziile finale ale colegilor mei care s-au înscris în competiţie şi vom decide probabil în seara aceasta, mâine cel târziu, şi pe cel pe care sau cea pe care o vom susţine pentru funcţia de prim-vicepreşedinte în condiţiile în care statutul va cuprinde această funcţie care astăzi nu există în nomenclatorul de funcţii la conducerea PSD.

Realizator: În ultima săptămână destul de tensionată aţi simţit că începe să se destrame echipa dvs?

Mircea Geoană: Nu, pentru că echipa mea nu este o echipă conjuncturală. Este o echipă de oameni cu care am lucrat, este o echipă de oameni care nu sunt exclusiv preşedinţi de organizaţii, sunt şi primari, sunt şi membri de partid, sunt şi parlamentari, sunt oameni cu care am lucrat în aceşti ani şi oameni pe care mă bazez, deci nu trebuie să facem un calcul simplist: câte organizaţii, pentru că şeful de organizaţie a estimat un anumit tip de sprijin. Eu mă gândesc la profunzimea partidului şi acolo densitatea susţinerii pentru mine este importantă şi sunt convins că îşi va spune cuvântul la congres.

Realizator: Cine credeţi că va fi cel mai redutabil adversar al dvs?

Mircea Geoană: Mircea Geoană.

Realizator: În eventualitatea în care veţi câştiga un nou mandat de preşedinte al PSD care vor fi primele lucruri pe care vreţi să le faceţi? Cu ce veţi începe?

Mircea Geoană: Vom începe cu răspunsuri mult mai energice în parlament şi în viaţa publică românească cu privire la criza profundă pe care o traversăm. Avem proiecte în parlament pe care le-am depus legat de soluţia anticriză. Vom fi extrem de energici şi pe subiectul legii pensiilor, pentru că este un lucru absolut nedrept care se pregăteşte şi un val de propagandă cumplit din partea guvernării care încearcă să ascundă faptul că decuplarea punctului de pensie de salariu mediu brut pe economie va conduce la o scădere brutală a puterii de cumpărare a pensionarilor. Ne vom întoarce la problemele legate de statul românesc şi sprijin pentru agricultură şi pentru subiectul care este până la urmă subiectul-cheie, tema zero, care se numesc locurile de muncă, locuri de muncă şi venituri pentru populaţie. După aceea, evident, chestiuni de organizare în partid. Avem multe organizaţii care, după aceste confruntări electorale nu au dat randamentul pe care îl aşteptam. Cu calm, cu răbdare va trebui să reconstruim. Cu calm şi cu răbdare va trebui să găsim candidaţi deja pentru alegerile locale şi parlamentare de peste doi ani de zile şi să avem un guvern alternativ, o prioritate iarăşi de grad zero, astfel încât să putem să avem o formă de pregătire a unui viitor guvern, fie că alegerile vor avea loc la termen, fie că această majoritate va rezista sau nu, fiind pregătiţi să intrăm inclusiv în dezbaterea legată de modificarea Constituţiei, descentralizare - temele mari de societate pe care partidul nostru le va aborda extrem de energic şi extrem de coerent.

Realizator: Şi ce veţi face dacă nu veţi fi ales preşedintele PSD? Vă gândiţi să părăsiţi partidul?

Mircea Geoană: Niciodată. Acest lucru este în afara softului cu care sunt dotat. Nu există. Acesta este partidul în care m-am format, partidul pe care îl conduc, partidul pe care eu sunt convins că îl voi conduce în continuare. Va fi un moment în care nu o să mai fii preşedintele partidului, pentru că nimeni nu este etern în astfel de funcţii, întotdeauna voi rămâne un om care va ţine şi va sprijini acest partid, pentru că până la urmă experienţa şi notorietatea pe care le-am căpătat în aceşti ani, cu bune şi cu rele, că mai vin şi lucruri rele cu notorietatea, nu numai lucruri bune, fac ca vocea mea, vocea dlui Năstase, vocea dlui Iliescu, cei care au fost preşedinţi înaintea mea să fie voci puternice şi respectate, indiferent de functia pe care o ocupă la un moment sau altul.

Etichete : psd mircea geoana
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"