Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Emil Boc vrea "rapid" un succesor

Invitat la România Actualităţi, premierul inerimar Emil Boc a declarat că este prioritară instalarea unui nou Guvern (audio).

Emil Boc vrea "rapid" un succesor

Articol de Silvia Ilieş, 20 Octombrie 2009, 16:51

Sinteza declaraţiilor:

"În acest moment, există asumări precise, legale şi constituţionale, de responsabilităţi, pentru toate ministerele care compun Guvernul României."

"Toate familiile care au un venit pe membru de familie, de până la 615 lei, vor putea beneficia de ajutor pentru încălzire, mergând de la compensarea facturii de la 40 până al 90%, în funcţie de venitul pe care îl au."

"Am realocat resursele financiare în interiorul bugetului în limitele pe care le avem, astfel încât măcar să putem păstra acelaşi nivel ca şi anul tercut şi să putem da ajutoarele de încălzire pentru familiile cu mulţi copii şi cu venituri reduse."

"În trimestrul IV se va opri declinul economic, iar începând cu trimestrul I al anului 2010, vom avea un început de creştere economică - acest lucru pot să-l confirm şi eu pentru România."

"Dacă, astăzi, Guvernul nu era demis sau - cum se spune în termeni constituţionali - nu-i era retrasă încrederea acordată iniţial de către Parlament -s-ar fi eliberat următoarele două tranşe de împrumut, de la Comisia Europeană şi de la Fondul Monetar, pentru susţinerea deficitului bugetar."

"România are nevoie de un nou Guvern, iar Parlamentul trebuie să voteze cabinetul care se va prezenta în faţa Parlamentului, pentru respectarea interesului naţional."

"În acest moment, premierul desemnat se numeşte Croitoru, iar guvernul pe care-l formează este guvernul Croitoru. România are nevoie de acest guvern."

"În următoarea etapă vom acorda sprijinul politic guvernului Croitoru să treacă în formula de uniune naţională sau orice formulă va propune domnul Croitoru, pentru că România are nevoie de guvern."

Audio: Interviu integral cu premierul interimar Emil Boc.

Interviul integral

Realizator: Domnule prim-ministru acum trei săptămâni, la 1 octombrie, a dispărut guvernul Boc numit 1, a apărut guvernul numit Boc 2, ce în urmă cu o săptămână a fost revocat, demis prin moţiune de cenzură. Lumea vorbea de un viitor guvern, Boc 3 sau oricum ce va avea un prim-ministru desemnat de PD-L, partid pe care îl conduceţi. Asta pentru că premierul desemnat actual, Croitoru, indiferent cum numărăm, pe linie sau coloană, ca la bingo, s-ar părea că nu va primi votul parlamentului; deşi vom mai vedea. Şi aici vreau să vă rog pe dvs. să ne spuneţi, sunteţi încă prim-ministru al acestei ţări, vă rugăm să ne explicaţi ce se întâmplă cu ţara pe care o administraţi, unde s-a greşit, dacă s-a greşit, cine a făcut-o, cine va răspunde.

Emil Boc: Vai de mine, iar sunt şapte întrebări într-o singură frază, dar provocatoare, trebuie să recunosc, fiecare...

Realizator: Îmi cer scuze, pentru 40 de secunde..., ca şi data trecută, dar acum acceptaţi-mi şi vârsta delicată, îmi place aşa până într-un minut.

Emil Boc: Trebuie să recunosc că întrebarea este provocatoare şi sintetizează oarecum la timpul prezent practic cele mai importante probleme cu care ne confruntăm. Acum un cuvânt despre guvernul Boc, 1, 2 sau 3. Această formulă - guvernul Boc 1, Boc 2, Boc 3 - este o formulă jurnalistică, din punct de vedere constituţional a existat şi există deocamdată un singur guvern, guvernul condus de către mine, deci de către Emil Boc, şi care a avut, potrivit procedurilor constituţionale, o procedură de remaniere guvernamentală. Iar remanierea guvernamentală a fost dublată şi de o moţiune de cenzură iniţiată de către PSD şi PNL, pentru a bloca eliminarea pensiilor speciale, eliminarea pensiilor parlamentarilor. A fost o reacţie la propunerea guvernului de a elimina privilegiile şi s-au comportat ca atare. Spun asta pentru că, potrivit Constituţiei, mandatul unui guvern încetează pe data depunerii jurământului de către noul guvern. Deocamdată în România un singur guvern a depus jurământul, guvernul pe care îl reprezint, iar mandatul actualului guvern va înceta când noul guvern va depune jurământul. Deci, din acest punct de vedere nu avem nici Boc 1, nici Boc 2, nici Boc 3, avem un singur guvern, care a trecut prin câteva proceduri constituţionale, dintre care amintesc, repet, remanierea guvernamentală, interimatul rezultat în urma plecării miniştrilor PSD şi moţiunea de cenzură. Deci, până la depunerea jurământului de către noul guvern avem acest guvern în exerciţiu, cu limitările prevăzute de Constituţie, că pe această perioadă, de la adoptarea moţiunii de cenzură şi până la depunerea jurământului de către noul guvern, nu pot fi adoptate ordonanţe de către actualul guvern. Şi cu asta am un răspuns jurnalistic sau un răspuns juridic şi politic la formula jurnalistică acreditată cu privire la diverse forme de guvern.

Realizator: Acum s-ar părea că presa are un rol destul de important, pentru că şi politicienii tocmai această formă de...

Emil Boc: Şi nimeni nu poate ridica dreptul presei de a găsi formule jurnalistice. Dar, constituţional şi corect, vă spun că mandatul unui guvern, repet, încetează pe data depunerii jurământului de către noul guvern. Atunci avem un nou guvern. În rest, avem proceduri intermediare.

Realizator: Din punct de vedere constituţional, ce ne-au spus nouă experţii constituţionalişti în cadrul dezbaterilor pe care le-am organizat, rezultă că această situaţie din România este destul de, să spunem, confuză, chiar constituţional. La 1 octombrie compoziţia politică a guvernului s-a schimbat. Aţi rămas cu jumătate din cei care au fost, au preluat ministere interimare. A venit moţiunea de cenzură. Iată astăzi în Parlament au fost destul de ample discuţii, vedem că ele continuă, pe cele două rapoarte, doi miniştri din cabinetul dvs. Dvs. sunteţi, până la depunerea viitorului mandat, dar ceilalţi miniştri cum funcţionează, mai funcţionează interimatul de 45 de zile maximum de interimat, cine reprezintă ministerele rămase aşa în aer?

Emil Boc: V-aş ruga să nu folosiţi expresii, nici măcar în stil jurnalistic, că ministerele sunt în aer. Vreau să vorbesc cu toată responsabilitatea că, în acest moment, există asumări precise, legale şi constituţionale, de responsabilităţi, pentru toate ministerele care compun Guvernul României şi vă spun punctual la prima întrebare. Spuneaţi că, odată cu plecarea PSD de la guvernare, s-a schimbat compoziţia politică. Procedura constituţională spune că, pentru a putea propune noi miniştri, ai două soluţii: să propui imediat, Parlamentului, într-un interval de 45 de zile.

Realizator: Maxim.

Emil Boc: Maxim 45 de zile. Deci, într-adevăr, noii miniştri, care erau propuşi şi care trebuiau să fie propuşi, puteau fi făcuţi numai cu aprobarea Parlamentului, într-un interval de 45 de zile. Asta ne spune Constituţia; că, dacă îşi dă cineva demisia, timp de 45 de zile, se instituie interimatul. Dacă miniştrii care au plecat înseamnă şi schimbarea compoziţiei politice, atunci, schimbarea se poate face numai cu acordul Parlamentului, şi nu se poate face doar cu acordul preşedintelui, aşa nu se schimbă compoziţia politică. Deci, constituţional, de la 1 octombrie până în 15 noiembrie, aveam la dispoziţie 45 de zile pentru a veni în faţa Parlamentului, cu noi propuneri de miniştri, iar interimatul de maxim 45 de zile este prevăzut în Constituţie, în cazul în care cineva îşi dă demisia. Înţelegeţi?

Realizator: Deci, până în 15 noiembrie...

Emil Boc: Nu, staţi un pic că, după aceea, s-au schimbat situaţiile.

Realizator: Asta voiam să spun , din 13 octombrie.

Emil Boc: Deci asta era situaţia, după care noi constituţional ne-am asumat răspunderea pe legea pensiilor. Vreau să se reţină, pentru toţi mincinoşii din această ţară, care mai spun că legea pensiilor a fost după ce ei au depus moţiunea de cenzură. Se poate verifica la Parlament, foarte clar: Guvernul a fost primul care a iniţiat procedura asumării răspunderii pe legea pensiilor, lege care, aşa cum am spus, dă jos pensiile parlamentarilor, recalculează acele pensii, care nu au la bază principiul contributivităţii; şi între 500 şi 800 de milioane de euro pe an, ca să putem menţine şi pensia socială minimă şi mări şi celelalte pensii şi, după ce noi am depus legea, opoziţia PNL şi PSD a depus moţiunea de cenzură. Adoptarea moţiunii de cenzură înseamnă, în fapt, retragerea încrederii acordate, de către Parlament, Guvernului, şi demararea procedurilor pentru formarea unui nou guvern. Deci, în acest moment s-a încheiat cu perioada de interimat care a căzut, Guvernul acesta merge, atâta vreme, până când noul guvern depune jurământul. Dacă aia se întâmplă luni sau marţi sau poimâine, atunci se încheie mandatul actualului guvern. Până atunci, guvernul gestionează în continuare treburile ţării, fără a putea emite ordonanţe.

Realizator: Aşa înjumătăţit, cum este el acum?

Emil Boc: Aşa cum este rezultat, pentru că Parlamentul a ştiut, când a adoptat moţiunea de cenzură, care este saituaţia Guvernului. Adoptând moţiunea de cenzură, acum, trebuie să accepte formarea noului guvern, iar decizia este acum la Parlament. Domnul Croitoru va merge cu un cabinet, în faţa Parlamentului, pentru a primi votul şi a forma un nou guvern. Şi al treilea lucru, pe care vreau să-l spun, spuneaţi cum stăm cu treburile ţării, în această perioadă; şi aici, vreau să spun, iarăşi, cu responsabilitate, că România are guvern, că eu ca pim-ministru şi colegii mei din Cabinet ştim ce avem de făcut, atât pentru a gestiona problemele ţării - că e vorba de agricultură, că e vorba de sănătate, de administraţie locală, de celelalte domenii importante, de ordine, siguranţă ppublică, cât şi de repsectarea angajamentelor externe, pe care Românai le are; şi ne facem, repet, datoria, punctual, pe fiecare componentă. Unii ne critică pentru faptul că am găsit soluţii la sistemul de sănătate să putem plăti plata serviciilor medicale, a medicamentelor compensate, medicilor de familie, achiziţiilor de ambulatoriu de urgenţă.

Realizator: Au apărut, aşa, dintr-o dată, bani. Asta este întrebarea care se pune.

Emil Boc: Este o falsă problemă. Banii nu au apărut, banii sunt din buget, numai că sunt gestionaţi corect şi în interes public. Adică, banii pe care îi avem, am renunţat, de exemplu, să dăm o mie de miliarde de lei vechi pe parcuri şi alte investiţii, care puteau fi făcute, dar le-am amânat pentru primăvara viitoare, şi aceşti bani să-i putem utiliza pentru a putea avea, de exemplu, bani pentru asigurarea sistemului de sănătate, a plăţii subvenţiilor din agricultură pentru fermieri, care, de exemplu, au nevoie de aceşti bani, numai pentru plata pe suprafată, de 209 lei, care deja se plăteştia prin APIA din 16 octombrie, şi mâine, în şedinţă de guvern, sper să putem să găsim soluţia, tot prin realocarea resurselor financiare din buget, pe care le avem, să dăm prima tranşăa subvenţiei pe cap de animal, care nu a fost dată şi care reprezintă o prioritate pentru fermierii din România. De asemenea, pentru ajutoarele la încălzire, ştiu că pe unii îi supără faptul că am luat decizia să menţinem plafonul de anul trecut, de 615 lei, pentru familiile care au venituri reduse. Deci, toate familiile care au un venit pe membru de familie, de până la 615 lei, vor putea beneficia de ajutor pentru încălzire, mergând de la compensarea facturii de la 40 până al 90%, în funcţie de venitul pe care îl au. Şi asta am făcut prin realocarea sumelor de bani din interiorul bugetului şi pentru că guvernul, nu poate emite ordonante, am cerut printr-o scrisoare adresată preşedinţilor celor două camere, ca parlamentul...

Realizator: Să modifice ordonanţa, pe care aţi dat-o anterior.

Emil Boc: Să facă această modificare... Exact şi să facă această modificare pentru ca încă aproape 800 de mii de familii şi persoane singure să beneficieze de această prevedere. Deci asta înseamnă să te preocupe şi situaţia celor de la ţară, care au ajutoare de încălzire cu lemne, pentru că şi pentru aceştia se acordă, şi care sunt pe gaz sau pe energie termică din sistemul de centralizare. Iar pentru învăţământul preuniversitar am găsit formula legală, din cadrul bugetului, ca până la sfârşitul anului să avem toate resursele financiare pentru plata învăţământului preuniversitar.

Realizator: Domnule prim-ministru, două probleme se ridică aici. Înţeleg că până la data de 1 octombrie, nu aţi putut să faceţi aceste lucruri? Aţi fost împiedicaţi să le faceţi?

Emil Boc: Acum au apărut problemele. De exemplu, criza din sistemul sanitar a apărut în partea a doua a lunii septembrie.

Realizator: Vorbesc de realocările, pe care le-aţi făcut acum.

Emil Boc: Exact. Aceste realocări ... Aceste probleme din sistemul sanitar au apărut în partea a doua a lunii septembrie şi am adoptat un act normativ chiar în prezenţa ministrului Bazac, pentru a preveni agravarea acestei crize. Eu ştiu că foarte mulţi s-ar bucura ca sistemul sanitar să ajungă în colaps şi să nu mai fie bani de medicamente şi toată lumea să fie în stradă. Eu spun că foarte mulţi s-ar bucura...

Realizator: Nu, multă lume a fost total nefericită pentru că aţi dat acele milioane de euro pentru însămânţări de iarbă şi spaţii verzi pe început de iarnă. Aici au fost multe,multe critici...

Emil Boc: Este o greşeală imensă ce vorbiţi dumneavoastră. Deci eu vorbesc din, atenţie...

Realizator: Eu o iau din declaraţiile publice făcute, nu le-am făcut eu.

Emil Boc: Nu, vreau să-mi daţi o declaraţie, această declaraţie.

Realizator: Deci este vorba de parcurile şi spaţiile verzi, pe care le-aţi acordat Ministerului Mediului...

Emil Boc: Doamnă, nu v-am spus mai înainte? Nu aţi auzit ce am spus?

Realizator: Ba da. Asta vreau să spun, dar totuşi le-aţi dat.

Emil Boc: Doamnă, am spus acum... Doamnă, nu vorbim limba română amândoi oare?

Realizator: Ba da, vorbim.

Emil Boc: Acum trei minute am spus că, în loc să dau o mie de miliarde pentru parcuri...

Realizator: Am văzut că aţi spus asta. Tocmai de aia vă întrebam.

Emil Boc: Banii aceştia nu au fost daţi.

Realizator: Nu, am înţeles, domnule prim-ministru.

Emil Boc: Deci, doamnă, v-aş ruga... Dumneavoastră aţi făcut o afirmaţie şi v-aş ruga să o corectaţi public.

Realizator: Vă rog. Uitaţi ce vă spun...

Emil Boc: Numai un pic, numai un pic.

Realizator: De ce până la 1 octombrie v-aţi gândit să daţi banii aceştia şi acum i-aţi realocat?

Emil Boc: Doamnă, v-aş ruga să refaceţi o afirmaţie, pe care aţi făcut-o că am dat bani pe seminţe şi parcuri şi acum...

Realizator: Nu le-am dat seminţe... Am spus că aţi dat...

Emil Boc: Aţi spus acum dumneavoastră şi v-am spus a cui e afirmaţia asta, cui aparţine afirmaţia.

Realizator: Aceasta este din şedinţa de guvern, în care, la rectificarea care a fost făcută pe sfârşitul lunii...

Emil Boc: Doamnă, banii aceştia, repet - nu ştiu ce informaţie aveţi şi de unde vă culegeţi informaţiile - în Monitorul Oficial nu există nicio hotărâre de guvern, prin care să se aloce asemenea sume de bani, care puteau fi alocate dacă noi le-am fi făcut pe gândirea sistemului bugetar şi am spus: în luna noiembrie, cu zăpada pe jos, nu fac parcuri.

Realizator: Exact asta spuneam şi eu.

Emil Boc: ... şi nu am dat banii.

Realizator: A, păi sta voiam să spun şi eu.

Emil Boc: Da, dar nu am spus mai înainte lucrul acesta?

Realizator: Ba da, domnule prim-ministru, dar eu voiam să vă întreb aşa: de ce s-a ajuns. Asta vreau să spun.

Emil Boc: Şi atunci banii i-am fi alocat, pentru că avem probleme cu sistemul sanitar, avem probleme cu plata ajutoarelor la încălzire, adică nevoi stringente, iar dacă cineva ne acuză că rezolvăm problemele oamenilor, eu le-o spun foarte simplu: că cea mai bună politică pe care o poate face cineva este să rezolve problemele oamenilor şi să stabilească priorităţile. Îi deranjează pe foarte mulţi faptul că eu am tăiat din privilegii şi nu am dat bani, care se puteau da: salarii de 30.000 de euro nu am dat, că am venit să tăiem privilegiile la pensii - nu le-am dat, că am decis să iau jumătate din agenţii şi acum legea este la Curtea Constituţională - aceste lucruri deranjează. Deci dacă nu le-aş fi făcut, aş fi receptic să primesc criticile, dar tocmai pentru că am tăiat aceste lucruri şi că am reordonat priorităţile din guvern. De acest lucru nu pot fi acuzat.

Realizator: Reiau întrebarea pe care v-am pus-o: de ce nu aţi făcut toate aceste realocări absolut fireşti până la 1 octombrie...

Emil Boc: Pentru prea simplul motiv, doamnă...

Realizator: ...când a fost criza guvernamentală...

Emil Boc: Pentru prea simplul motiv că încasările, de exemplu, la fondul de sănătate la 1 octombrie s-a demonstrat că nu acoperă necesarul până la sfârşitul anului. Nu aveam de unde să ştim în iunie sau în iulie că fondurile nu vor ajunge până la sfârşitul anului pentru că încasările la fond nu au fost aferente cheltuielilor care s-au făcut în sistemul sanitar. Şi atunci a trebuit să iau o decizie pentru că, în momentul când conduci o ţară sau o întreprindere, trebuie să iei decizii în interesul funcţionării sistemului, ca oamenii să poată avea medicamente, să aibă plata serviciilor medicale, cei cu dializă să poată avea serviciile plătite, pentru că aici este vorba de suferinţă umană. Ei nu stau în certurile politicienilor, cei care stau la spitale şi nu au bani pentru faşă sau pentru seringi, cu care să administreze doctoriile de specialitate sau reţetele aferente. Deci aceste lucruri le-am făcut printr-un mecanism al unoir credite de angajament, găsind soluţii, pentru că suntem puşi aici să luăm decizii şi să găsim soluţii, la fel cum am găsit, repet, şi pentru ajutoarele la încălzire. Deranjează faptul că am revenit la sistemul de anul trecut, dar am pus pe bună dreptate...

Realizator: Nu deranjează opinia publică, lumea este fericită.

Emil Boc: Nu, deranjează pe foarte mulţi politicieni. Nu e fericită, dar e o chestiune de bun simţ în ultimă instanţă...

Realizator: Acum faţă de oamenii care beneficiază. Nu ne referim la ei.

Emil Boc: .... pentru că e vremea mai grea decât în 2008 şi o ducem mai greu, că astea sunt vremurile internaţionale în care trăim, şi atunci am realocat resursele financiare în interiorul bugetului în limitele pe care le avem, astfel încât măcar să putem păstra acelaşi nivel ca şi anul tercut şi să putem da ajutoarele de încălzire pentru familiile cu mulţi copii şi cu venituri reduse.

Realizator: Domnule prim-ministru, eraţi chiar aici în 6 octombrie - am aici scriptul emisiunii noastre de atunci - unde lumea era revoltată chiar de această diferenţă de revenire la fostul plafon şi abandonarea celui nou. Deci lumea este fericită că aţi corectat acest lucru.

Emil Boc: Am corectat această situaţie în interesul oamenilor si, repet, atunci când pot lua o măsură în interesul oamenilor, nu mă sfiesc să iau aceste decizii.

Realizator: Aţi făcut-o, cu siguranţă, nu ne judecă opinia publică...

Emil Boc: Şi cu bună credinţă.

Realizator:...şi nu ne interesează ce spun politicienii în acest moment, dar politicienii spun, trebuie să ne întoarcem şi la ei...

Emil Boc: Da, că nu putem trăi, categoric.

Realizator: ... că nu vor fi bani pentru salarii, pentru pensii, pentru alte cheltuieli bugetare asumate de România în luna decembriue dacă nu vin banii de la FMI. FMI, Banca Mondială, finanţatorii spun că nu vin până nu va fi un guvern legitim în România. Domnul desemnat premier Croitoru ne spune că în două lunni şi jumătate avem nevoie de 3,5 - ia uitaţi, iau aici, să nu cumva să gresesc - două luni jumate, 3,5 miliarde. De unde ies aceste cifre, domnule prim-ministru, că s-ar părea că ştirea bună este că această criză s-a încheiat în statele dezvoltate, la noi vine tăvălugul, tsunami.

Emil Boc: De unde e afirmaţia aceasta că s-a încheiat criza?

Realizator: Cum? The New York Times ieri. The New York Times sigur, pe frontispiciu...

Emil Boc: Nu e adevărat...

Realizator: ... a spus că se dau semne...

Emil Boc: Asta-i altceva.

Realizator: ... că ... da, şi de îmbunătăţire.

Emil Boc: Deci sunteţi politician adevărat. Aţi făcut o afirmaţie...

Realizator: Vă mulţumesc. Vă rog frumos.

Emil Boc: Aţi spus mai înainte o afirmaţie "s-a încheiat criza în ţările dezvoltate" şi după aceea spuneţi " sunt unele semne". Asta spunem şi noi.

Realizator: Nu, sunt semne de înviorare a economiei mondiale în ţările dezvoltate...

Emil Boc: Sunt unele semne - este una, aşa este, dar nu s-a încheiat criza.

Realizator: Am citit tot articolul.

Emil Boc: Dar, repet, şi e corectă afirmaţia că sunt unele semne, dar nu că actuala criză s-a încheiat.

Realizator: Cine? Creşterea economică?

Emil Boc: Deci unele semne sunt şi acest lucru este corect şi semnele ...

Realizator: Finalul articolului este că s-a încheiat criza în statele dezvoltate.

Emil Boc: ...vor apărea şi la noi, aşa cum am spus, în trimestrul IV se va opri declinul economic, iar încpând cu trimestrul I al anului 2010, vom avea un început de creştere economică - acest lucru pot să-l confirm şi eu pentru România

Realizator: Dar de unde 3,5 miliarde pentru următoarele două luni şi jumătate, altfel e dezastru?

Emil Boc: Acum, eu am făcut următoarele afirmaţii şi nu aş vrea nici să cădem în partea cealaltă a dezastrului, poate ca formulă jurnalistică, dar nu în formulă politică.

Realizator: 3,5 miliarde, scuzaţi-mă, este... 2,5 luni, timp foarte scurt, nevoie pentru cheltuieli, pentru acoperirea unor părţi a deficitului.

Emil Boc: Deci uitaţi ce afirmaţii am făcut eu şi pe care mi le susţin în permanenţă. Înainte de decizia PSD şi PNL de a da joc guvernul pentru a-şi păstra privilegiile parlamentarilor, cel puţin, am spus că România nu are niciun fel de problemă cu plata salriilor şi a pensiilor, alocaţiilor sociale şi a cheltuielilor pentru investiţii, conform bugetului aprobat de către parlament. De ce am spus asta? Pentru că astăzi...

Realizator: Bugetul pe anul acesta.

Emil Boc: ...pe anul acesta. Am spus asta pentru că, astăzi, în 20 octombrie, dacă nu cădea Guvernul dat jos de... sau dacă nu era dat jos Guvernul de către PSD şi PNL...

Realizator: Nu, de Parlament, adică, luăm moţiunea de cenzură...

Emil Boc: Dumneavoastră spuneţi cum doriţi. Eu spun cum doresc eu.

Realizator: Vă rog.

Emil Boc: Eu ştiu cine a votat moţiunea şi de aceea îmi permit să spun acest lucru. Dumneavoastră sunteţi jurnalist şi spuneţi cum apreciaţi de cuviinţă.

Realizator: Sunt partide parlamentare...

Emil Boc: Deci, ca să... e fiecare cu dreptul la opinie, da?

Realizator: Corect.

Emil Boc: Aşa. Deci, dacă, astăzi, Guvernul nu era demis sau - cum se spune în termeni constituţionali - nu-i era retrasă încrederea acordată iniţial de către Parlament - să folosesc expresia dumneavoastră - astăzi, delegaţia Fondului şi a Comisiei Europene în 20 octombrie era la Bucureşti şi s-ar fi făcut analiza stadiului îndeplinirii angajamentelor României, până la 1 octombrie - angajamente care au fost respectate. În acele condiţii, în decembrie, s-ar fi eliberat următoarele două tranşe de împrumut, de la Comisia Europeană şi de la Fondul Monetar, pentru susţinerea deficitului bugetar. În condiţiile în care, însă, Guvernul a căzut, Fondul, astăzi, nu este la Bucureşti şi Comisia Europeană n-a sosit. Amânând până la formarea unui nou Guvern, dacă Parlamentul amână în continuare votul de investitură pentru noul Guvern - şi "mâna" este la cei care au generat această criz a politică prin căderea Guvernului - dacă amână şi dacă, în continuare, cei de la Comisia Europeană şi de la Fond nu vin, în decembrie nu se primeşte suma aceea de bani, pentru acoperirea deficitului bugetar.

Realizator: E mult mai mare decât cea pe care aţi estimat-o dumneavoastră.

Emil Boc: Nu, doamnă. Este exact aceeaşi sumă, pentru că e vorba de sumele de bani care vin de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Deci, dacă nu vor veni aceste resurse financiare, atunci putem avea o problemă. Putem avea o problemă. Nu spun că, cu siguranţă, vom avea o problemă, dar putem avea o problemă, pentru că s-a contat pe acele resurse financiare. Asta nu înseamnă că nu putem găsi resurse financiare din altă parte. Putem găsi, dar spun că există riscul să avem o problemă. De aceea, cheia rezolvării problemei în acest moment este la parlamentari. Când domnul Croitoru va merge în Parlament - potrivit Constituţiei - şi...

Realizator: Astăzi la ora 2:00 are întâlnirea....

Emil Boc: Parlamentul, dacă are un gest responsabil... eu ar trebui să spun, - nu? - dacă ar fi să ţin cont de interesul meu strict personal, individual, aş spune "să nu treacă aceal Guvern", ca să mai rămnână acesta... le răspund cu maximă responsabilitate pentru România, - aici, nu e vorba de interesul personal al cuiva - România are nevoie de un nou Guvern, iar Parlamentul trebuie să voteze cabinetul care se va prezenta în faţa Parlamentului, pentru respectarea interesului naţional. Acest lucru, repet, îl cer parlamentarilor, pentru că e păcat. Noi ne-am făcut temele, în raport cu obligaţiile pe care le avem, şi faţă de români, şi ne putem uita în ochii fiecărui român pentru că - prin măsurile pe care le-am propus - am propus o Românie de bun-simţ, şi lucruri de bun-simţ pe care simt, repet, românii pentru că, fiind primar eu ştiu ce gândesc oamenii, eu ştiu ce simt, eu ştiu ce probleme au, şi am încercat în viaţa publică, de nivel de prim-ministru, să pun în practică lucruri de bun-simţ pe care oamenii le simt. Aşa că, dacă plec mâine, sau azi, pentru mine nu este nici un fel de problemă, dar România are nevoie de un Guvern rapid la Palatul Victoria, trecut de Parlament, pentru a putea continua angajamentele pe care le avem, şi să n-avem nici cea mai mică problemă, nici cel mai mic tremur că, în decembrie, s-ar putea să avem o problemă cu plata investiţiilor, a salariilor şi a pensiilor. Acest apel de raţionalitate îl fac la parlamentari, în perioada următoare.

Realizator: Domnule prim-ministru, suntem ardeleni amândoi, putem să divulgăm acest lucru, şi ştiţi că, la noi, în Ardeal, lumea începe, aşa, şi vorbeşte mult, dar, la un moment dat, să se oprească. Acum, stăm puţin şi ne oprim, şi gândim drept: dacă acest Guvern Croitoru - făcut cu experţii pe care domnia-sa taman ni i-a nominalizat - pus în faţa unei majorităţi din Parlament (vom vedea, la ora două, ce va fi) nu va trece de Parlament, ceea ce spuneţi dumneavoastră, ca preşedinte, prim-ministru... - deci, preşedinte al PD-L, prim-ministru al acestei ţări - nu este totuşi o formă de şantaj la adresa colegilor dumneavoastră politicieni?

Emil Boc: Eu cred...

Realizator: Nu-l vor! Deci, dacă nu-l vor, ce ne facem noi? Asta întreb.

Emil Boc: Eu cred că legea, în această ţară, este obligatorie pentru toată lumea. Şi pentru mine şi pentru dumneavoastră şi pentru parlamentari. Preşedintele României, potrivit Constituţiei, are dreptul de a desemna un prim-ministru, de a forma Guvernul. Dacă aceşti oameni sunt iresponsabili în Parlament, trebuie să-şi asume acest lucru, să nu voteze, şi atunci, să meargă în fata circumscripţiei electorale care i-a desemnat, oamenilor care le-au dat votul, să spună: nu veţi avea pensii în decembrie sau salarii şi bani pentru investiţii, pentru că eu m-am încăpăţânat, să votez Cabinetul Croitoru". Deci, eu...

Realizator: Domnule prim-ministru, este majoritate, se... cum să spun... democraţia merge prin cantităţi.

Emil Boc: Oamenii trebuie să ştie: majorităţile trebuie să se constituie în interesul oamenilor, şi nu în interesul politicienilor.

Realizator: În interesul oamenilor... nu-l vor pe acest domn.

Emil Boc: România astăzi are nevoie de un guvern.

Realizator: Veţi fi dumneavoastră în continuare.

Emil Boc: Eu nu îmi doresc acest lucru şi am spus.

Realizator: Am înţeles de la dumneavoastră, la începutul emisiunii că, legal, rămâneţi.

Emil Boc: Rămânem până când depune jurământul noul guvern. Eu am spus că îmi doresc ca, mâine, să avem un nou guvern, în interesul naţional.

Realizator: Să presupunem că nu va ieşi aşa cum ne dorim sau vă doriţi dumneavoastră în mod special şi va fi un guvern pe care PD-L trebuie să-l facă. Ce veţi face imediat, dacă, în Parlament, guvernul Croitoru, desemnat să se formeze, vom vedea cum, nu va fi? Ce veţi face?

Emil Boc: Eu nu pornesc de la ce va fi dacă nu va fi? Eu sunt un om al prezentului...

Realizator: Suntem oameni ai cifrelor, noi numărăm la cantităţi.

Emil Boc: Eu pornesc de la realităţi. România are nevoie de guvernul Croitoru.

Realizator: Guvernul Croitoru spuneţi?

Emil Boc: Are nevoie de guvernul Croitoru.

Realizator: De un guvern.

Emil Boc: În acest moment, premierul desemnat se numeşte Croitoru, iar guvernul pe care-l formează este guvernul Croitoru. România are nevoie de acest guvern. Acest guvern nu este al PD-L-ului, guvernul Croitoru, pentru că ...

Realizator: Iar se întâlneşte astăzi cu dumneavoastră, după întâlnirea de la Parlament.

Emil Boc: La fel cum se întâlneşte cu toate formaţiunile politice...

Realizator: Dar de ce din nou cu dumneavoastră?

Emil Boc: Pentru că noi am arătat susţinerea politică pentru a forma guvernul, în formula pe care domnul Croitoru o va dori. Îi vom asigura sprijinul politic, pentru că aici nu este vorba de orgolii. Este vorba de a da României contiuitate şi de a avea guvern în această perioadă dificilă. Dragii politicieni de la PNL şi de la PSD, domnii Geoană şi Antonescu stau de mână, în fiecare zi, mai puţin...

Realizator: În toate partidele parlamentare...

Emil Boc: Dar, întrebarea mea este: oamenii aceştia au un pic de responsabilitate, uitându-se pe geam, ce se întâmplă cu România? Adică, pun orgoliile lor de preşedinţi candidaţi la prezidenţiale deasupra intereselor românilor în acest moment, pentru că ei au cerut un independent. Au un independent.

Realizator: ...dumneavoastră v-aţi autoizolat pe piaţa politică românească /.../ aşa ceva?

Emil Boc: Ei au cerut un independent, pentru că premierul desemnat nu a fost în niciun partid politic.

Realizator: Nu. Preşedintele a desemnat un independent.

Emil Boc: Pentru că asta au cerut şi cei de la PSD, şi cei de la PNL, independent. Dreptul preşedintelui nu poate fi cenzurat de a propune persoane. Acum, dacă au independent, de ce se încăpăţânează? Pentru ca ei să mai obţină un avantaj electoral în perspectiva alegerilor prezidenţiale? Este profund incorect, din partea domnilor Geoană şi Antonescu, că pun interesele lor, minuscule, mărunte, de candidaţi la Preşedinţie, deasupra intereselor României.

Realizator: Vedeţi ce se întâmplă, domnule prim-ministru? Şi dumneavoastră sunteţi preşedinte de partid. Cei pe care-i nominalizaţi, şi nu numai ei, sunt tot preşedinţi de partid. Nefiind aici, nu aş vrea să intrăm în disputa aceasta cum acţionează partidele. Vă întreb, ca gestionar al acestei ţări. Să presupunem că nu va mai fi acest guvern.

Emil Boc: De ce să...

Realizator: Nu ştiu, eu merg pe acest scenariu.

Emil Boc: Eu nu pot să merg pe acest scenariu...

Realizator: Dar eu vă rog să mergem puţin pe el, lumea vrea să se ...

Emil Boc: Eu cu picioarele pe pământ, iar România are nevoie, astăzi, de un guvern. Eu am refuzat să formez un nou cabinet, când mi s-a propus, imediat după votul din Parlament; pentru că am crezut că nu este un lucru corect. Am crezut că nu este un lucru corect ca imediat după ce guvernul a dat un vot tot eu să mă duc în faţa Parlamentului. Am crezut şi cred în continuare cu tărie că trebuie dată şansa unui nou guvern. Nimeni nu este pe veci pe un scaun politic, nici eu. Am fost şi parlamentar şi primar şi prim-ministru, şi nu mă agăţ de scaune.

Realizator: Dar sunteţi preşedinte al PD-L?

Emil Boc: Iar unii astăzi se încăpăţânează, cum sunt cei de la PSD şi PNL, să sacrifice interesele acestei ţări, care este acum într-un moment mai dificil, pentru a-şi impune neapărat propria lor viziune, uitând că, de partea cealaltă este o Constituţie, care dă dreptul preşedintelui, că preşedintele acesta este ales la fel ca toţi parlamentarii de toţi românii şi are dreptul, potrivit Constituţiei, să opteze.

Realizator: Nu vorbim de alegerile prezidenţiale. Am întrebare pentru... Vorbesc cu preşedintele PD-L, acum. Aveţi 35%-36%, în Parlament. Nu va trece acest guvern. Vă rog să mergeţi pe scenariul meu. Ce veţi face ca preşedinte al PD-L? Vrem să ştim.

Emil Boc: Încă o dată vă spun, acest guvern nu este guvernul PD-L. Acest guvern este, probabil, unul de uniune naţională...

Realizator: Nu vreau să mai vorbesc despre el, vom vedea ce va fi. Vă întreb ce faceţi în următoarea etapă?

Emil Boc: În următoarea etapă vom acorda sprijinul politic guvernului Croitoru să treacă în formula de uniune naţională sau orice formulă va propune domnul Croitoru, pentru că România are nevoie de guvern. Asta este prioritatea ţării. O înţelegeţi dumneavoastră, nu o înţelegeţi, este treaba dumneavoastră.

Realizator: Nu, nu o înţeleg. Există ştiri foarte nefericite care privesc PD-L cum că mai sunt doar 15 parlamentari pe care încă nu i-aţi cumpătat. Este adevărat? Da sau nu?

Emil Boc: Mai mare minciună şi falsitate, ca asta, nu există.

Realizator: Vă mulţumesc că mi-aţi spus asta, ca să nu merg pe acest scenariu.

Emil Boc: Dacă era scenariul acesta în vigoare, cum spuneţi dumneavoastră, ar însemna că noi am fi cumpărat parlamentari, ca să nu cadă guvernul.

Realizator: Nu este al meu.

Emil Boc: Guvernul a căzut fără niciun fel de probleme.

Realizator: Au fost asemenea ştiri pe surse că aţi fi încercat.

Emil Boc: Asta este bârfa pe care o practică unii sau alţii, eu nu mă conduc după bârfe, în România. Ce pot să vă spun este că, în acest moment, avem un premier independent, desemnat. PD-L îi acordă sprijin politic să formeze guvernul în formula pe care o va decide domnul Croitoru, şi cred că o formulă, care să treacă ar fi una necesară României în momentul de faţă şi a asigura gestionarea ţării pe perioada următoare, care este una dificilă, nu uşoară şi spun în calitate de om care ştiu situaţia ţării şi care spune că avem nevoie de un guvern care să ducă ţara mai departe.

Realizator: Sunteţi preşedinte al unui partid cu o istorie importantă, la 20 de ani de la revoluţie. Mâine aveţi candidat la Preşedinţie sau aveţi un candidat independent? Cum e corect?

Emil Boc: Potrivit procedurii constituţionale, PD-L susţine candidatura preşedintelui în exerciţiu, pentru un nou mandat la funcţia de şef al statului, exact pe aceeaşi procedură, cum, în trecut, şi preşedintele Iliescu fusese susţinut de către PSD, cu menţiunea că, acum, în Ordonanţă, este expres faptul că un partid politic poate susţine preşedintele în exerciţiu, care nu este membru de partid politic.

Realizator: Deci, avem o ordonanţă care rectifică neclaritatea...

Emil Boc: Actul normativ, care spune exact consfinţeşte, de drept, o situaţie de fapt, consfinţeşte, practic, ceea ce se întâmplă în realitate, printr-un act normativ, care a fost aprobat de Parlament şi această candidatură va fi depusă, cel mai probabil, mâine.

Realizator: Domnul preşedinte Traian Băsescu candidează sub sigla PD-L?

Emil Boc: El este preşedinte în exerciţiu, nu este membru al unui partid politic, şi este susţinut politic de PD-L.

Etichete : emil boc rra interviu
Emil Boc: "Numirea directorilor de şcoli nu trebuie să fie apanajul ministrului"
Politică 18 Septembrie 2009, 18:21

Emil Boc: "Numirea directorilor de şcoli nu trebuie să fie apanajul ministrului"

"Ordinul ministrului învăţământului este în contradicţie flagrantă atât cu noua lege a educaţiei cât şi cu principiul...

Emil Boc: "Numirea directorilor de şcoli nu trebuie să fie apanajul ministrului"
Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților