Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Europeană de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice

În fiecare an, la 18 noiembrie este marcată Ziua Europeană de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice.

Ziua Europeană de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice

Articol de Arina Petrovici, 19 Noiembrie 2016, 08:28

În fiecare an, la 18 noiembrie este marcată Ziua Europeană de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice.

De altfel, această săptămână a fost declarată, de Organizația Mondială a Sănătății, Săptămâna Mondială de Conștientizare asupra Consumului și Rezistenței la Antibiotice pentru a promova tratamentul responsabii cu asemenea medicamente.

Organizația Mondială a Sănătății susține că între 40 și 50% dintre toate rețetele de antibiotice prescrise sunt, fie nejustificate, fie eronate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Aceste substanțe sunt eficiente în tratamentul infecțiilor cu bacterii, și nu cu virusuri.

Pentru a limita creșterea rezistenței la antibiotice, OMS recomandă folosirea acestora doar la recomandarea medicului și cu respectarea modului de administrare prescris de doctor.

Totodată, nu trebuie folosite antibioticele care au rămas neconsumate și nici oferite altcuiva.

Nu în ultimul rând, prevenirea posibilelor infecții cu bacterii se face prin spălărea mâinilor, pregătirea mâncării în condiții de igienă, vaccinarea și evitarea contactului cu persoane infectate.

În Uniunea Europeană ultimele statistici, date astăzi publicității, arată că anul trecut rezistența la antibiotice a continuat să crească la cele mai multe bacterii și la cele mai multe antimicrobiene monitorizate.

Rezistența la cea mai recentă linie de antibiotice care tratează pneumonia a crescut de la 6,2% în 2012 la 8,1% în 2015.

Statisticile mai arată că în timp ce consumul de antibiotice a crescut semnificativ în spitalele din câteva state membre, a scăzut în comunități din șase țări ale Uniunii Euroene.

Vineri, la Bruxelles, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a afirmat că din momentul în care au apărut datele cu privire la acest fenomen, Uniunea Europeană a fost vârful de lance al luptei împotriva acestei amenințări teribile la adresa umanității.

Măsurile luate la nivel comunitar - a spus oficialul - au adus o reală valoare adăugată confirmată de experți independenți și au creat un cadru care să permită orientarea și coordonarea acțiunilor europene și internaționale, de combaterea rezistenței la antimicrobieni.

Comisia Europeană va lansa, în 2017, un al doilea plan de acțiune care să fie urmat atât la nivel comunitar, cât și național - a mai anunțat comisarul.

O evaluare recentă realizată în state necomunitare de la cele din vecinătatea Uniunii Europene la țări mari, precum Canada, China, Brazilia sau India arată că la nivel global oamenii au avut slabe cunoștințe generale despre antibiotice, doar o minoritate știind că ele nu trebuie luate dacă nu este ncesar.

Totuși, în cele mai multe state majoritatea oamenilor iau aceste medicamente în baza unei rețete prescrise de medic.