Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană a stabilit prioritățile economice și sociale ale UE

Jean-Claude Juncker a apreciat că semestrul european 2017, care începe miercuri, va fi hotărâtor pentru redresarea economică și socială a Europei.

Comisia Europeană a stabilit prioritățile economice și sociale ale UE

Articol de Arina Petrovici, 17 Noiembrie 2016, 09:17

Comisia Europeană a stabilit miercuri prioritățile economice și sociale ale blocului comunitar pentru anul următor, a confirmat necesitatea de a adopta o orientare bugetară mai bună pentru zona euro și a finalizat evaluarea proiectelor de planuri bugetare ale statelor membre ale acestei zone.

Executivul de la Bruxelles şi-a prezentat miercuri opiniile referitoare la prioritățile economice și sociale ale Uniunii Europene pentru anul următor, cuprinse într-un pachet care dă startul ciclului de guvernanță economică 2017 – așa-numitul „semestru european”.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Președintele Jean-Claude Juncker a apreciat că semestrul european 2017, care începe miercuri, va fi hotărâtor pentru redresarea economică și socială a Europei.

Comisia recomandă o orientare bugetară pozitivă, pentru a sprijini redresarea economică și politica monetară a Băncii Centrale Europene, care nu ar trebui să suporte singură această povară.

Fiecare stat membru ar trebui să își joace rolul – a subliniat preşedintele Juncker: “cele care își pot permite trebuie să investească mai mult, iar cele care au o marjă bugetară mai limitată ar trebui să continue reformele și consolidarea bugetară favorabilă creșterii”.

Potrivit Comisiei, redresarea economică a Europei este încă fragilă, dar destul de rezistentă și, în statele membre, se creează relativ numeroase locuri de muncă.

În prezent, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este mai ridicat decât înainte de criză, șomajul este în scădere, iar investițiile sunt din nou în creștere.

Dar unii dintre factorii care au sprijinit redresarea până acum sunt pe cale să dispară. Efectele negative ale crizei, în special impactul social, nivelurile ridicate ale datoriei publice și private și procentul de credite neperformante, sunt încă de amploare.

Recent, Comisia și-a prezentat prioritățile de acțiune la nivelul Uniunii în Programul său de lucru pentru 2017, care include consolidarea Planul de investiții pentru Europa. Iar pachetul de astăzi oferă orientări suplimentare pentru politicile economice și sociale ale statelor membre.

Totodată, Comisia solicită adoptarea unei orientări bugetare mult mai bune pentru zona euro în ansamblu, pentru a depăși riscul de „creștere economică scăzută, inflație scăzută” și pentru a sprijini politica monetară a Băncii Centrale Europene.