Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană salută învestirea noului guvern de la Chișinău

Federica Mogherini și Johannes Hahn au subliniat că Uniunea Europeană își reiterează sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Februarie 2015, 09:40

Uniunea Europeană a salutat joi învestirea noului guvern de la Chişinău.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini, şi comisarul pentru vecinătate şi extindere, Johannes Hahn, au salutat joi numirea premierului moldovean Chiril Gaburici şi învestirea noului guvern de la Chişinău.

Politicienii moldoveni au reuşit cu greu să formeze guvernul întrucât după alegerile din noiembrie niciun partid sau alianţă de formaţiuni nu avea majoritatea necesară pentru a impune un premier.

Independentul Chiril Gaburici a fost propus prim-ministru, după ce, săptămâna trecută, ex-premierul Iurie Leancă nu a reuşit să obţină voturile prevăzute de Constituţia Republicii Moldova.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Dacă nici Guvernul Gaburici nu ar fi fost aprobat miercuri, Parlamentul de la Chişinău ar fi fost dizolvat şi ar fi fost convocate noi alegeri anticipate.

"Îl felicităm pe prim-ministrul Chiril Gaburici, pentru numirea în funcţie şi învestirea noului guvern" - se arată într un mesaj semnat de cei doi oficiali europeni.

Federica Mogherini şi Johannes Hahn mai spun că aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării cu Chişinăul şi punerea rapidă în aplicare, în interesul cetăţenilor moldoveni, a Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

"Un Guvern stabil, cu o agendă clară de reforme, va fi crucial în acest sens. Avem încredere că noul cabinet de miniştri va intensifica eforturile în realizarea reformelor cheie, în special pe cele din justiţie şi finanţe, precum şi în domeniul combaterii corupţiei" - se mai arată în mesajul publicat pe site-ul Comisiei.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană şi-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru regiunea transnistreană, precum şi pentru intensificarea eforturilor de soluţionare pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

Republica Moldova a semnat anul trecut Acordul de asociere la Uniunea Europeană, iar în partea a doua a acestui an, trebuie să depună cererea propriu-zisă de aderare.

Asistenţa oferită de Uniune până în 2020 vizează realizarea de reforme în justiţie, educaţie, dezvoltarea economică şi energie, investiţii în infrastructură şi proiecte de cooperare transfrontalieră.

Suplimentar, Moldova beneficiază de numeroase programe regionale conectate la reţelele transeuropene, precum şi de susţinere a societăţii civile.