Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un nou satelit din programul european Copernic, lansat cu succes

Marți a fost lansat pe orbită al doilea satelit din cadrul programului european Copernicus, sub coordonarea Comisiei Europene.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 24 Iunie 2015, 08:52

Evenimentul de marți a avut loc la un an de la lansarea cu succes a primului satelit Copernic ("Sentinel 1").

Este a cincea misiune de lansare cu o rachetă de tip Vega, de la prima utilizare a acestui lansator european de capacitate mai mică, în februarie 2012.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat că programul de observare a Pământului "Copernic" nu este doar o realizare pentru politica spațială europeană.

Mai presus de toate, acesta va fi benefic pentru cetățeni, cărora le oferă informații mai precise și fiabile cu privire la mediul înconjurător și la siguranţa lor. “Lansarea Sentinel 2 este rodul cercetărilor europene și oferă un nivel superior pentru transmiterea de date în flux deschis.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Aceasta ajută la crearea unei piețe pentru produse și servicii activate prin satelit ce oferă locuri de muncă de înaltă calificare, cu efecte benefice pentru întreaga economie”- a mai spus comisarul european.

De altfel, studiile arată că programul Copernic, care până în 2021 va include șase sateliți, ar putea gaduce un beneficiu financiar de aproximativ 30 miliarde de euro și poate a crea 50.000 de locuri de muncă în Europa, până în 2030.

Sentinel 2 este o bijuterie tehnică. El este echipat cu un dispozitiv de captare de imagini multispectral care are numeroase avantaje, precum un câmp de vizibilitate care acoperă 290 km, spectru larg de culori şi rezoluţie înaltă.

Aparatul poate surprinde modificările topografice, astfel încât fermierii să poată monitoriza schimbările ce intervin în perioada de vegetaţie a diferitelor culturi.

De asemenea, datele transmise pot contribui la scăderea timpului de răspuns în situații de urgență, cum ar fi accidentele provocate de om sau de dezastrele naturale.

În cazul cutremurului devastator din Nepal, imiginile transmise de satelitul european au ajutat autorităţile locale să intervină mai repede şi precis în zonele afectate.

Uniunea Europeană şi Agenţia Spaţială Europeană au alocat cel puţin cinci miliarde de euro pentru a finanţa dezvoltarea familiei sateliţilor Sentinel şi operaţiunile de plasare a lor pe orbită pe o perioadă de 20 de ani.

Video: Lansarea satelitului Sentinel 2 cu o rachetă de tip Vega de la baza Kourou din Guyana Franceză. Sursa: www.esa.int.

#Copernicus today not just success for Europe space policy - above all it will benefit citizens down here on Earth http://t.co/Igsxuznhf9

— Elżbieta Bieńkowska (@EBienkowskaEU) June 23, 2015