Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE şi China, acord în disputa privind panourile solare

UE şi producătorii de panouri solare din China au ajuns la un acord pentru încheierea unei dispute vizând preţurile de dumping la care companiile chineze exportă în ţările uniunii.

EuranetPlus.

Articol de Alex Olaru, 30 Iulie 2013, 10:16

Uniunea Europeană şi China s-au înţeles în privinţa exporturilor asiatice de panouri solare, anunţă Bruxellesul. Prin acest accord se pune capăt unei dispute comerciale.

Oferta referitoare la preţuri, transmisă de exportatorii chinezi, este pe deplin mulţumitoare.

Atât UE, cât şi China au căutat o soluţie amiabilă, a spus după finalizarea negocierilor comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht.

La rândul său, guvernul chinez a salutat rezultatul negocierilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing a spus, citat de France Press, că cele două părţi au dat dovadă de o atitudine flexibilă şi pragmatică.

Audio: UE şi China, acord în disputa privind panourile solare.

Acordul, în valoare de miliarde de euro, a fost obţinut după câteva luni de negocieri intense şi prevede un preţ minim de 56 de eurocenţi pe watt la exporturile de panouri solare în Uniune.

Este vorba însă doar de dispozitivele care produc o anumită cantitate de energie, plafonul fiind fixat la 7 gigawaţi pe an.

Companiile chineze pot să nu se supună acordului. În această situaţie însă, când nu respectă plafonul de 56 de eurocenţi, vor fi supuse direct tarifelor antidumping fixate anterior de Comisia Europeană.

Potrivit unor decizii recente ale forului comunitar, aceste tarife vor urca din 6 august de la 11,8% la 47,6%.

Dumpingul presupune vânzarea unor produse pe o anumită piaţă la un preţ mai mic decât costurile de producţie pentru a elimina alţi concurenţi.

Comisia Europeană reglementează aceste practici prin contramăsuri, adică prin antidumping, tocmai pentru a favoriza competiţia şi a evita monopolul.

Mai multe studii independente au atras însă atenţia că impunerea unor taxe antidumping ar putea avea un efect economic negativ.

Peste 170 de mii de locuri de muncă s-ar putea pierde în următorii trei ani, susţine Centrul de Cercetare Independent Prognos.

În context, UE şi Chinei li se cere să continue negocierile pentru a ajunge la acorduri de tipul celui încheiat pentru panourile solare şi în alte sectoare.

Statele membre urmează să consulte acest nou acord în perioada următoare, apoi Comisia Europeană va aviza înţelegere.

UE reprezintă cea mai mare piaţă de export pentru panourile solare chineze.

Totodată, China este principalul producător în acest sector.

Numai în 2011, importurile de panouri şi componente aferente au totalizat peste 20 de miliarde de euro.