Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tinerii europeni, mai puţin informaţi despre riscul drogurilor

Informarea cu privire la riscurile la care se expun oamenii prin consumul de droguri este o provocare la scară europeană.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 22 August 2014, 12:53

Un nou eurobarometru arată că, în raport cu 2011, Internetul este principalul mijloc de informare la care recurg oamenii pentru a afla despre efectele şi riscurile consumului de droguri.

Eurobarometrul evidenţiază că, în ultimii ani, tinerii europeni sunt mai puţin informaţi în legătură cu flagelul reprezentat de consumul de stupefiante şi că, mai degrabă o cercetare asiduă pe Internet în legătură cu acest subiect îi ajuta, decât alte surse, precum campaniile media ori programele şcolare de prevenire.

Peste un sfert dintre tineri susţin că, anul trecut, nu au primit niciun fel de informative cu privire la riscurile aşa-numitelor euforizante legale – adică acele substanţe neinterzise în prezent, care imită efectele drogurilor ilicite. Or, numărul tinerilor care declară că au consumat “euforizante legale” a ajuns la 8%, faţă de 5%, cât era în 2011.

Audio: Tinerii europeni, mai puţin informaţi despre riscul drogurilor.

Peste 13.000 de cetăţeni cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, din statele membre ale Uniunii Europene, au fost chestionaţi în cadrul Eurobarometrului “Tinerii şi drogurile”, în contextul în care fenomenul suscită o preocupare majoră, fiind o importantă problemă care afectează, deopotrivă, sănătatea şi securitatea publice.

Potrivit datelor furnizate de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie, experimentarea narcoticelor debutează în perioada şcolară, când elevi de 15-16 ani acoperă un sfert din consumul de droguri ilicite.

În ultimii ani, popularitatea “euforizantelor legale” a tot crescut, astfel că, Executivul de la Bruxelles s-a angajat, în cadrul reglementărilor globale în materie de droguri, să consolideze capacitatea Uniunii Europene de a proteja tinerii prin limitarea accesului acestora la substanţe nocive.

Ultimele cifre confirmă că este esenţială creşterea gradului de conştientizare în rândul maselor, prin diseminarea tot mai intensă de informaţii.

Comisia Europeană a alocat fonduri prin cinci programe financiare ale Uniunii pentru susţinerea mai multor proiecte menite să amelioreze descoperirea şi identificarea noilor substanţe psihoactive şi a riscurilor pe care le comportă.

Un raport publicat zilele trecute releva existenţa a nu mai puţin de 20 de proiecte care au beneficiat de finanţare, din 2007 încoace.