Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Summit Uniunea Europeană - Africa

La Bruxelles s-a discutat şi despre un ajutor suplimentar pentru Republica Centrafricană care se confruntă cu violenţe fără precedent între creştini şi musulmani.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Aprilie 2014, 11:22

Summit-ul Uniunea Europeană - Africa, desfăşurat timp de două zile, la Bruxelles, s-a încheiat, joi, cu mai multe concluzii în legătură cu numeroase probleme, pe care cele două părţi încearcă să le rezolve împreună.

Reuniunea şefilor de stat din ţările Uniunii Europene şi din statele africane s-a încheiat cu adoptarea a trei documente care stabilesc natura relaţiilor dintre cele două entităţi pentru anii următori, şi anume: o declaraţie Uniunea Europeană - Africa; planul de acţiune comună pentru perioada 2014-2017 şi o declaraţie sectorială pe tema imigraţiei şi a mobilităţii.

Astfel, planul de acţiune propune cooperarea în cinci domenii: pace şi securitate, democraţie bună guvernare şi drepturile omului, dezvoltare umană, creşterea economică durabilă şi integrare continentală, probleme globale şi energente.

Audio: Summit Uniunea Europeană - Africa.

Planul de acţiune stabileşte obligaţii pentru statele africane care vizează îmbunătăţirea mediului de afaceri şi crearea de condiţii în stare să atragă şi să le ofere siguranţă potenţialilor investitori europeni.

S-a recomandat chiar Uniunii Africane să încerce să creeze un set de reguli economice şi fiscale care să fie relativ valabile, măcar la nivel de principiu, pentru toate statele Continentului, aşa cum este în UE.

Toate aceste 5 elemente ale planului de acţiune au o finanţare anunţată de 28 de miliarde de euro.

Totodată UE şi Uniunea Africană s-au angajat pentru combaterea migraţiei clandestine, acest acord permiţând evitarea tragediilor comune, precum cea din insula italiană Lampedusa, de anul trecut, în care sute de imigranţi s-au înnecat - a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Reorientarea asistenţei pentru dezvoltare a Uniunii Europene către formarea şi angajarea tinerilor africani, în condiţiile în care 65% din populaţia Africii este de sub 35 de ani, este un alt aspect care va contribui la combaterea migraţiei ilegale, potrivit concluziilor reuniunii.

La Bruxelles s-a discutat şi despre un ajutor suplimentar pentru Republica Centrafricană care se confruntă cu violenţe fără precedent între creştini şi musulmani.

Astfel UE va trimite în această ţară, până la sfârşitul lunii viitoare, 800 de militari care să ajute trupele franceze dislocate acolo pentru restabilirea păcii.