Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Statele membre "trebuie să facă mai multe eforturi în criza refugiaților"

Președintele CE Jean-Claude Juncker a spus că Executivul de la Bruxelles și-a respectat toate angajamentele în soluționarea crizei refugiaților.

Articol de Arina Petrovici, 15 Octombrie 2015, 11:27

Cu o zi înainte de Consiliul European, Executivul de la Bruxelles a prezentat o comunicare privind stadiul punerii în aplicare a acțiunilor prioritare prevăzute în Agenda europeană privind migrația.

Comunicarea expune situaţia care se înregistrează, în acest moment, în Uniune, din perspectiva măsurilor operaționale, a angajamentelor bugetare și a aplicării legislației comunitare propuse de Comisia Europeană și aprobate de șefii de stat și de guvern la 23 septembrie.

Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker a amintit că Executivul de la Bruxelles și-a respectat toate angajamentele: “Am alocat mai mulți bani pentru criza refugiaților, am trimis experți în Grecia și Italia pentru a asigura buna funcționare a punctelor de acces și a mecanismului de transfer și am îndemnat toate statele membre să aplice în mod corespunzător normele comune ale Uniunii Europene în materie de azil.”

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Am observat rezultate concrete – a mai spus preşedintele Comisiei –, dar statele membre trebuie să facă mai multe eforturi.

În schimb, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, a acuzat blocul comunitar că nu îşi respectă promisiunile de a contribui la soluţionarea crizei migraţiei.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, de la începutul acestui an şi până acum, peste 593.000 de migranţi şi solicitanţi de azil au ajuns în Europa prin Marea Mediterană.

Abordarea Uniunii se axează pe scăderea presiunii asupra ţărilor din prima linie – Grecia şi Italia –, întărirea controalelor la frontierele externe şi colaborarea cu ţările terţe în efortul de a reduce numărul celor care vin în Europa.

Însă Timmermans spune că ţările membre nu-şi respectă promisiunile pe niciunul dintre aceste fronturi.

Până în prezent – a spus el –, răspunsul statelor europene la apelul de detaşare a 1.000 de experţi naţionali care să ajute la înregistrarea şi primirea migranţilor este cu mult în urmă.

Bruxellesul mai aşteaptă ca ţările membre să anunţe câţi solicitanţi de azil pot primi, după ce s-au angajat să transfere în total 160.000 de oameni din Italia şi Grecia.

Nu în ultimul rând, Timmermans a cerut guvernelor să-şi respecte angajamentele de finanţare pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă pentru sirienii strămutaţi în Turcia, Liban şi Iordania, în speranţa că îi va determina pe mulţi să nu se mai îndrepte spre Europa.

Dar Uniunea face progrese reduse şi în eforturile sale de a convinge ţările terţe să coopereze în diminuarea valului migrator.

Turcia este considerat un stat-cheie, în condiţiile în care găzduieşte peste 2,2 milioane de sirieni şi este ţară de tranzit pentru cei care se îndreaptă spre Europa.