Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consultare publică privind cooperarea transfrontalieră

Peste 10 miliarde de euro provenind din fondurile politicii de coeziune 2014-2020 vor fi investite în regiunile vizate, pentru a promova cooperarea transfrontalieră.

Consultare publică privind cooperarea transfrontalieră

Articol de Arina Petrovici, 22 Septembrie 2015, 09:26

Comisia Europeană a lansat luni, la Viena, o consultare publică la nivelul tuturor statelor membre, cu privire la actualele impedimente în contextul cooperării transfrontaliere.

Consultarea publică lansată luni, de comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu, se va desfăşura timp de trei luni, până la 21 decembrie, şi este interesată, în primul rând, de părerile celor 185 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene care locuiesc în regiunile de frontieră, cu privire la neajunsurile cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Totodată, Executivul de la Bruxelles doreşte să afle care sunt, în opinia cetăţenilor europeni, modalităţile de depăşire a acestor obstacole.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Corina Creţu a precizat, la Viena, că peste 10 miliarde de euro provenind din fondurile politicii de coeziune 2014-2020 vor fi investite în regiunile vizate, pentru a promova cooperarea transfrontalieră.

În cursul acestui mandat – a mai spus Corina Creţu –, Comisia vrea să vină cu propuneri concrete pentru a rezolva problemele transfrontaliere care persistă, dar, în acest scop, are nevoie de contribuţia cetăţenilor care se confruntă zilnic cu ele.

Pentru a sprijini această iniţiativă, comisarul european a invitat şi autorităţile locale să contribuie la colectarea de informaţii şi să promoveze, pe teren, avantajele programelor Interreg.

Conform Corinei Creţu, începând de astăzi şi până la jumătatea lunii octombrie, funcţionarii Comisiei vor vizita 11 regiuni de frontieră din Europa, pentru a se întâlni cu cetăţenii şi cu reprezentanţii lor şi pentru a examina bunele practici.

Mai trebuie precizat că această consultare publică vizează regiunile de frontieră interne ale Uniunii Europene,

inclusiv graniţele cu Norvegia şi cu Elveţia. Nu în ultimul rând, consultarea se înscrie într-un cadru mai larg de reexaminare a cooperării transfrontaliere, care mai cuprinde un studiu ştiinţific privind “Reducerea obstacolelor juridice şi administrative în regiunile de frontieră ale Uniunii Europene”, dar şi o serie de ateliere cu participarea părţilor interesate, precum asociaţiile, reprezentanţii mediului academic, antreprenorii şi alţi actori din regiunile de frontieră.

Concluziile iniţiale vor fi publicate la începutul anului 2016.