Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Platformă europeană de "Analiză a Aşezărilor Omeneşti la Nivel Global"

Specialiştii europeni au creat o nouă bază de date globală care poate urmări, în timp real, evoluţiile tuturor aşezărilor şi comunităţilor umane de pe planetă.

Platformă europeană de "Analiză a Aşezărilor Omeneşti la Nivel Global"

Articol de Laurenţiu Văduva, 22 Octombrie 2016, 11:46

Specialiştii europeni au creat o nouă bază de date globală care poate urmări, în timp real, evoluţiile tuturor aşezărilor şi comunităţilor umane de pe planetă.

Comisia Europeană a prezentat această nouă platformă la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană durabilă care a avut loc zilele acestea la Quito, în Ecuador.

Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, platforma "Global Human Settlement Layer" (GHSL), care s-ar putea traduce în limba română "Analiza Aşezărilor Omeneşti la Nivel Global" face posibilă analiza consistentă şi detaliată a dezvoltării zonelor construite, a populaţiei şi a aşezărilor omeneşti de pe întreaga planetă.

AUDIO: Europa la zi.

Realizată de Centrul Comun de Cercetări Europene cu sprijinul Direcţiei Generale pentru Politica Regională şi Urbană din cadrul Comisiei, această platformă oferă cel mai complet, cuprinzător şi deschis set de date despre aşezările umane, de la cel mai mic cătun până la cele mai vaste metropole.

Au fost luate în calcul zeci de mii de miliarde de date, imagini şi fişiere culese de sateliţi în ultimii 40 de ani. Imaginile din satelit au fost combinate cu observarea sistemelor de infrastrutură, a zonelor verzi şi a luminilor de noapte, la care s-au adăugat toate informaţiile rezultate din statisticille pe domeniul studiului populaţiei planetei.

Global Human Settlement Layer poate fi folosită pentru a verifica unde şi cum trăiesc oamenii, pentru a măsura mărimea zonelor construite şi a prognoza creşterile şi mutaţiile populaţiilor în viitor, pentru calculul densităţilor oraşelor şi pentru a analiza cât de multe spaţii verzi au sau cât de expuse dezastrelor sunt centrele urbane.

Platforma europeană şi-a dovedit deja utilitatea, Comisia publicând o cu această ocazie şi primele ei calcule analitice. GHSL a calculat deja că, în ultimii 40 de ani, infrastructura s-a extins de două ori şi jumătate la nivel global. Populaţia Africii s-a triplat, iar infrastructura acestui continent s-a mărit de 4 ori. Populaţia globală care trăieşte în zonele costiere - cele mai expuse dezastrelor naturale - s-a dublat în ultimii 40 de ani.

Cele mai populate 10 centre urbane ale planetei sunt Guangzhou-Donguan, Cairo, Jakarta, Tokyo, New Delhi, Kolkata, Dhaka, Shanghai, Mumbai şi Manila. Los Angeles este cel mai întins centru urban de pe glob, urmat de Tokyo, Jakarta, Guangzhou, New York, Chicago, Johannesburg/Pretoria, Dallas, Miami şi Osaka.

Şi o veste bună. În marile aglomerări urbane, ponderea suprafeţelor verzi a crescut cu 38% în ultimii 25 de ani.

Tot la Conferinţa ONU de la Quito, Comisia Europeană a prezentat primul "Atlas al Planetei Oamenilor" - realizat în colaborare cu Grupul pentru Observarea Pământului GEO.

Acesta va monitoriza modul de implementare al marilor programe ale Naţiunilor Unite.