Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Numărul solicitanţilor de azil pentru Germania, în creștere

Cotidianul german Handelsblatt afirmă că „în loc de 450.000 de solicitanţi de azil cât erau prevăzuţi de autorităţi, numărul acestora s-ar putea ridica la 750.000 în acest an".

Articol de Arina Petrovici, 20 August 2015, 10:24

Germania se pregăteşte să-şi revizuiască în creştere previziunea legată de numărul solicitanţilor de azil pentru 2015, care ar putea urca până la 750.000.

Iar Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pledează în favoarea unei mai bune repartizări a refugiaţilor în Europa.

Cotidianul economic german Handelsblatt afirmă că „în loc de 450.000 de solicitanţi de azil cât erau prevăzuţi de autorităţile federale, numărul acestora s-ar putea ridica la 750.000 în acest an - mult peste anul record 1992”.

Atunci, din cauza războiului din fosta Iugoslavie, Germania a primit aproape 440.000 de cereri de azil.

Contactat de France Presse, Oficiului federal pentru refugiaţi nici nu a infirmat, nici nu a confirmat cifra evocată de Handelsblatt, dar a anunţat că ministrul de Interne Thomas de Maiziere urmează să se exprime pe marginea previziunilor modificate.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

La începutul acestui an, Oficiul estima că va primi 300.000 de cereri de azil, însă această cifră a fost deja depăşită la 1 august – scrie cotidianul Die Welt, care citează concluziile unei reuniuni a miniştrilor de Interne din 16 landuri federale.

În aceste condiţii, ministrul federal al Dezvoltării, Gerd Mueller, a îndemnat Uniunea Europeană să acţioneze în faţa acestui aflux, estimând că Bruxellesul nu este la înălţimea crizei.

„Comisia Europeană trebuie să treacă de la modul relaxare la modul urgenţă” – a afirmat ministrul, subliniind că „este nevoie de un comisar european pentru refugiaţi”.

Iar Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, a pledat, într-un interviu pentru Die Welt, în favoarea unei mai bune repartizări a refugiaţilor în Europa.

„Pe termen lung, nu este în regulă să avem doar două state în Uniunea Europeană – Germania şi Suedia – care îşi asumă majoritatea refugiaţilor” – a subliniat Guterres.

Potrivit statisticilor Eurostat, anul trecut, Germania a primit 32,4% din totalul solicitanţilor de azil sosiţi în Uniunea Europeană.

Excedat de numărul lor, Berlinul încearcă să reducă afluxul de solicitanţi de azil, în special al celor din Balcani.

Într-un interviu acordat zilele trecute, cancelarul german Angela Merkel a apreciat că, în contextul actualei crize umanitare, problema imigranţilor ar trebuie să-i preocupe pe europeni „mult mai mult decât Grecia şi stabilitatea monedei unice”.