Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ungaria și Grecia, "atractive" pentru migranții ilegali

Numărul cel mai mare de migranţi care au încercat să ajungă ilegal în statele din sud-estul Uniunii Europene a fost semnalat la graniţele Greciei şi Ungariei.

Articol de Costin Grigore, 25 Iulie 2015, 11:13

eţelele de trafic de persoane devin tot mai bogate şi sunt tot mai multe în regiunea Balcanilor, limentate de fluxul crescut de refugiaţi care încercă să ajungă în Uniunea Europeană.

Aceasta este imaginea adusă de cea mai recentă analiză a agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor FRONTEX.

Numărul cel mai mare de migranţi care au încercat să ajungă ilegal în statele din sud-estul Uniunii Europene a fost semnalat la graniţele Greciei şi Ungariei.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Agenţia europeană Frontex remarcă, în prima analiză din 2015 că mai mult de jumătate dintre cei 44 de mii de imigranţi, detectaţi în primele trei luni ale anului, sunt cetăţeni ai statelor din Balcanii de Vest.

De exemplu frontiera Serbiei cu Ungaria a fost luată cu asalt de albanezii din Kosovo – 20 de mii - cea ce a constituit aproape 62 la sută din totalul imigranţilor ilegali prinşi cînd treceau această graniţă.

Restul erau cetăţeni sirieni sau din Afganistan, dar este în creştere şi numărul irakienilor, pakistanezilor sau a celor care au fugit de sărăcia din Somalia.

Raportul FRONTEX

Mulţi dintre aceşti refugiaţi au trecut prin Turcia după care au ajuns în condiții dramatice, la bordul unor ambarcațiuni din lemn sau bărci pneumatice, în insulele greceşti Lesvos și Kos, deja supraincărcate .

Aşa că cei care reuşesc să ajungă pe continent încercă să părăsească Grecia prin Balcanii de Vest către state europene cu situaţie economică mai bună.

Ungaria a devenit şi ea atractivă pentru că face parte din zona de liberă circulaţie Schengen.

Iar autorităţile de la Budapesta sustin că anul acesta numărul imigranţilor ilegali depăşeşte deja dublul celui înregistrat pe tot parcursul lui 2014.

Este şi argumentul adus pentru susţinerea deciziei, controversate, de a construi un gard de sârmă de 4 metri înăltime pe toată lungimea de 175 de kilometri a graniţei cu Serbia.

Construcţia gardului, criticată si de Agenţia ONU pentru Refugiaţi ar urma să se încheie în noiembrie.

Pe de altă parte analiza FRONTEX semnalează un număr foarte mare de cetăţeni din Afganistan care ajung în Grecia – peste şase mii în prima parte a anului.

Posibilele explicaţii sunt legate de faptul că ei pleacă din Arabia Saudită unde recent a fost înăsprită legislaţia muncii sau din Iran unde traiesc peste 500 de mii de afgani.

Ei nu se pot întoarce în ţara lor din acleaşi cauze pentru care au plecat – sărăcie şi securitate incertă. Aşa că aleg drumul spre Europa.

Acest flux crescut de imigranţi alimentează şi reţelele de călăuze din regiunea Balcanilor. Sunt tot mai mulţi traficanţi care se îmbogăţesc de pe urma refugiaţilor.

Frontex a identificat peste 500 de astfel de călăuze peste graniţă, un număr şi el în creştere faţă de anul trecut.