Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reguli privind ajutoarele de stat în agricultură

Noile reguli care fac obiectul consultării au ca scop modernizarea ajutoarelor de stat şi adaptarea lor la noua politică agricolă comună.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 25 Februarie 2014, 23:00

Comisia Europeană a lansat spre consultare proiectele noilor reguli referitoare la acordarea ajutoarelor de stat în agricultură şi în domeniul forestier.

Poiectele sunt publicate de luni pe Internet în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Până pe 24 martie, care este ultima zi a consultării, instituţiile, autorităţile publice, organizaţiile, companiile, dar şi cetăţenii, îşi pot exprima opiniile.

În paralel, au loc discuţii, până la jumătatea lunii viitoare, cu toate statele membre.

Noile reguli care fac obiectul consultării au ca scop modernizarea ajutoarelor de stat şi adaptarea lor la noua politică agricolă comună, care pune un accent deosebit pe dezvoltarea rurală.

Audio: Ajutoarele de stat în agricultură şi în domeniul forestier.

Ele fac parte, în acelaşi timp, dintr-o iniţiativă mai amplă a Uniunii privind modernizarea ajutoarelor de stat în general, iniţativă lansată în urmă cu aproape doi ani.

După consultare şi apoi adoptare, noile reguli ar urma să accelereze procedurile şi să reducă semnificativ povara administrativă pentru autorităţile publice implicate în acordarea de ajutoare de stat în domeniul agricol.

De asemenea, potenţialii beneficiari vor putea să primească mai repede ajutoarele. Propunerile includ şi noi categorii de ajutoare, de exemplu, în baza noilor reguli devine posibilă susţinerea cu ajutor de stat a domeniilor forestiere, care beneficiază de finanţare de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Printre noile prevederi se află şi propunerea de a defini criteriile şi condiţiile de a acorda compensaţii pentru pagubele provocate de animale protejate.

Toate aceste reguli îşi propun să garanteze principiul liberei concurenţe, să asigure o repartizare eficientă a resurselor, dar şi o unitate a pieţei europene, respectând în acelaşi timp angajamentele intrenaţionale.

Noile reguli privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie, la o jumătate de an de la punerea în aplicare a noului regulament privind ajutoarele de valoare mică, de minimis, în sectorul ptoducţiei agricole.

Astfel, de la 1 ianuarie, suma pe care o poate primi un beneficiar urcă de la 7.500 la 15.000 de euro, pe parcursul a trei exerciţii fiscale, iar plafonul pentru fiecare stat membru la 1% din valoarea producţiei agricole.

În opinia comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, noua schemă pentru ajutorul de minimis permite statelor membre să dispună de o marjă de manevră mai mare, pentru a acorda ajutoare fără a denatura concurenţa, mai ales în situaţii de urgenţă.