Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Maladia HIV / SIDA, în atenţia Comisiei Europene

Contrar tendinţei globale, care indică o scădere a cazurilor noi de infecţie cu virusul HIV, în Europa numărul de noi îmbolnăviri raportate este în creştere.

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 15 Martie 2014, 14:44

Comisia Europeană a prezentat, vineri, un plan de acţiune privind lupta cu maladia HIV / SIDA.

Acesta prelungeşte şi extinde acţiunile Uniunii Europene în domeniu, pornind de la realizările din perioada 2009 - 2013.

Noul plan de acţiune pune accent pe menţinerea maladiei HIV / SIDA pe lista priorităţilor instituţiilor Uniunii Europene, combaterea stigmatizării şi a discriminării persoanelor bolnave, precum şi facilitarea accesului populaţiei la testarea voluntară.

Pe lista principalelor preocupări, anunţate de Comisia Europeană, se numără organizarea de acţini de prevenire a infecţiei şi de sensibilizare a cetăţenilor, uşurarea accesului la tratament precoce, reducerea numărului de noi cauri de îmbolnăvire, dar şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Audio: Maladia HIV / SIDA, în atenţia Comisiei Europene.

Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a lansat şi un apel către autorităţi, instituţii cu competenţe în domeniul sănătăţii şi organizaţii neguvernamentale, cerându-le să se implice mai mult în lupta cu această maladie care afectează tot mai mulţi cetăţeni.

Contrar tendinţei globale, care indică o scădere a cazurilor noi de infecţie cu virusul HIV, în Europa numărul de noi îmbolnăviri raportate este în creştere.

În 2012, peste 131 de mii de noi cazuri au fost raportate în Europa şi Asia Centrală - ceea ce a reprezentat o creştere cu 8% faţă de 2011.

Dintre acestea, 29 000 de cazuri au fost înregistrate în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, cu 1% mai multe decât în anul precedent.

Pentru a-şi atinge obiectivele, comunicarea este însoţită de un plan de acţiune care are ca termen final de aplicare anul 2016.

Acţiunile vor fi finanţate cu ajutorul unor mecanisme care includ, printre altele, Programul Uniunii Europene de Sănătate, programul pentru cercetare şi inovare - Orizont 2020, Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, tuberculozei şi a malariei, precum şi fondurile structurale ale blocului comunitar.

În prezent, atât Comunicarea cât şi planul de acţiune al Comisiei Europene pentru combaterea HIV / SIDA în spaţiul comunitar şi în ţările vecine, demarat în anul 2009, sunt în plin proces de evaluare.

Rezultatele vor fi anunţate în vara acestui an, reprezentând un element important în realizarea noilor politici ale Uniunii Europene privind lupta împotriva HIV / SIDA.