Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Italia preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 iulie

Italia va lansa o strategie cu trei dimensiuni pentru creşterea economică în Europa, bazată pe pieţe integrate, reforme structurale şi investiţii.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 Iunie 2014, 12:40

Italia se pregăteşte serios să preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene de la 1 iulie.

Liderii de la Roma au anunţat, în linii mari, planurile lor pentru viitoarele şase luni în fruntea Uniunii.

Italia va lansa o strategie cu trei dimensiuni pentru creşterea economică în Europa, bazată pe pieţe integrate, reforme structurale şi investiţii.

De asemenea, italienii gândesc o Europă digitală, în care accentul să fie pus pe impulsionarea investiţiilor private şi publice.

Audio: Italia preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 iulie.

Chiar dacă liderii de la Roma sunt conştienţi de faptul că nu vor putea realiza tot ce şi-au propus în doar şase luni, ei spun că important este ca aceste proiecte să fie imediat demarate.

Într-un discurs în faţa parlamentului, premierul Matteo Renzi a descris o unitate de valori proprii a Uniunii Europene pentru a permite relansarea sa.

El a atras atenţia că doar o monedă comună nu este suficientă pentru un astfel de proiect.

"Nu este suficient să ai o monedă în comun, nu este suficient să ai un preşedinte sau o sursă de finanţare în comun. Fie acceptăm un destin şi valori comune, fie pierdem nu rolul Italiei în Europa, pierdem rolul Europei în faţa ei înseşi. Am încredinţat monedei unice sarcina de a construi Europa, însă nu este de ajuns", a spus Matteo Renzi.

Matteo Renzi a insistat şi pe latura umană pe care ar trebui să o conţină toate deciziile luate la nivel european, invocând spre exemplu imigraţia sau şomajul în rândul tinerilor şi al femeilor.

"Garanţia tinerilor nu poate să rămână suspendată în aer pe perioada de tranziţie. Fie Europa este în măsură să se implice în lupta de combatere a şomajului, în mod special de combatere a şomajului în rândul tinerilor, fie nu va exista nici un fel de stabilitate",a mai afirmat premierul Italiei.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, Italia solicită ca Bruxellesul să îşi schimbe agenda politică şi economică, să susţină reforme structurale la nivelul fiecărei ţări membre, în sprijinul creării de noi locuri de muncă şi asigurării creşterii economice.

Totodată, Italia face apel la viitorul preşedinte al Comisiei Europene, oricare ar fi acesta, să fie îndrăzneţ şi inovator, cu respect faţă de regulile Uniunii, dar şi capabil să privească lucrurile dintr-o perspectivă nouă.