Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fonduri alocate pentru promovarea produselor agroalimentare

Uniunea Europeană a alocat aproximativ 40 de milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Noiembrie 2014, 12:09

27 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană şi în alte ţări din afara ei, vor beneficia de sprijin financiar european în următorii trei ani.

Programele au fost concepute cu un buget total de 74,4 milioane de euro din care Comisia Europeană asigură 39 de milioane, restul reprezentând contribuţia statelor membre.

Programele au fost create pentru diverse categorii de produse cum ar fi fructele şi legumele proaspete sau prelucrate, produsele lactate, produsele ecologice şi cele de calitate superioară, florile, carnea de calitate superioară şi în premieră carnea de oaie.

Audio: Fonduri alocate pentru promovarea produselor agroalimentare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, în opinia comisarului pentru agricultură în funcţie Dacian Cioloş, "această iniţiativă este de natură să stimuleze consumul şi vânzările în această dificilă perioadă. În ultimii 5 ani Uniunea Europeană a devenit un exportator net de produse agroalimentare deoarece consumatorii din alte părţi ale lumii apreciază tradiţiile, standardele de calitate şi gusturile Europei. Aceste noi măsuri ne vor spori şi mai mult reputaţia" - a subliniat Dacian Cioloş.

Ţările şi regiunile din afara Uniunii unde se va face promovarea produselor agroalimentare europene sunt din America de Nord, America Latină, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, Japonia, Africa de Nord şi Turcia.

În plus, două dintre programele acceptate sunt aşa-zise programe multinaţionale, prezentate de companii care desfăşoară activităţi în state membre diferite şi care derulează împreună campanii de promovare.

Se aşteaptă ca aceste programe să producă efecte pozitive în condiţiile în care piaţa din Uniunea Europeană suferă sever de pe urma embargoului impus de Rusia importului de produse agroalimentare europene în contextul conflictului din Ucraina.

Practic, toate ţările membre au raportat pierderi imense după ce ruşii au blocat accesul transporturilor cu fructe, legume, lactate sau carne ca parte a răspunsului lor la sancţiunile economice aplicate Moscovei de Uniune în legătură cu situaţia din Ucraina.

Dacă acest embargo va fi menţinut, el va costa Uniunea Europeană peste 5 miliarde de euro pe an - potrivit unor evaluări ale comisiei.