Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Euro, "prea puternică faţă de celelalte valute"

Moneda euro s-a apreciat cu 10% faţă de dolarul american în ultimele 12 luni, ceea ce face importurile mai ieftine şi slăbeşte inflaţia.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Aprilie 2014, 11:28

Moneda unică europeană prea puternică faţă de celelalte valute, şi mai ales faţă de dolar, le creează unele probleme economice ţărilor din zona euro, dar şi Băncii Centrale Europene.

Multe state europene consideră cu un euro mai slab le-ar aduce avantaje.

Moneda euro s-a apreciat cu 10% faţă de dolarul american în ultimele 12 luni, ceea ce face importurile mai ieftine, slăbeşte inflaţia şi, în consecinţă, reduce competitivitatea industriilor din zona euro, la nivelul pieţei mondiale.

Spania, Italia şi Grecia sunt primele ţări care au cerut intervenţia Băncii Centrale Europene pentru a mai reduce din puterea euro.

Audio: Euro, "prea puternică faţă de celelalte valute".

Chiar săptămâna trecută, noul premier francez, Manuel Valls, abia instalat în funcţie, a cerut şi el deprecierea euro, pentru a-şi exporta mai ieftin produsele şi deci mai competitiv.

El a apreciat că politica Băncii Centrale Europene este prea puţin favorabilă creşterii economice, iar întreprinderile franceze nu vor mai putea suporta mult timp efectele unui euro atât de puternic.

De aceea – în opinia lui Manuel Valls – reluarea creşterii economice, după criză, este cea mai slabă în ţările din zona euro, spre deosebire de ce se întâmplă în Statele Unite sau Japonia.

La rândul său, şeful băncii centrale a Germaniei consideră că aprecierea euro este efectul parţial al intrărilor de capital şi, deci, al revenirii încrederii investitorilor în zona euro.

De menţionat că Germania, care face parte şi ea din zona euro, nu a fost deloc împiedicată de această monedă „forte” să obţină rezultate economice remarcabile, în ultima perioadă.

Şi Banca Centrală Europeana este nemulţumită de cursul ridicat al euro, întrucât aprecierea monedei unice creează presiuni asupra economiei ţărilor unde circulă ea.

Deşi mandatul Băncii nu cuprinde ţinte privind cursul de schimb valutar, președintele Mario Draghi a declarat, săptămâna trecută, că un euro prea puternic "ar putea afecta obiectivul băncii privind stabilitatea preţurilor".

El a avansat chiar ideea elaborării unei politici monetare mai relaxate, pentru ca inflaţia să nu scadă la un nivel prea mic.

O inflaţie prea mică va însemna atât reducerea veniturilor companiilor cât şi a salariilor.

Chiar dacă, până în prezent, conducerea Băncii Centrale Europene a respins cererile de a impulsiona inflaţia, prin tipărirea de bani şi pomparea acestora în sistemul bancar pentru a mări baza de credit – acum, Mario Draghi a fost obligat să declare, cităm: „Cu cât euro este mai puternic, cu atât mai mult sunt necesare măsuri de acomodare monetară“.