Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Drepturile lucrătorilor detaşaţi temporar în alt stat UE

Comisia Europeană a constatat că directiva drepturilor lucrătorilor detaşaţi temporar în vigoare nu este aplicată întotdeauna corect de către ţările comunitare.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 13 Decembrie 2013, 10:38

Comisia Europeană anunţă o nouă abordare în privinţa drepturilor lucrătorilor detaşaţi temporar în alt stat membru al Uniunii.

Bruxelles-ul a constatat că directiva în vigoare nu este aplicată întotdeauna corect de către ţările comunitare.

Directiva care apără drepturile lucrătorilor detaşaţi temporar de către angajatorii din alt stat membru, le cere autorităţilor din respectiva ţară să se asigure că aceştia nu sunt discriminaţi şi că implicit li se aplică acelaşi tratament ca în cazul propriilor cetăţeni.

Este vorba printre altele de drepturile la concediu, la beneficiile financiare minime acordate la plecarea în vacanţe, la mediul de lucru sau de măsurile care protejează femeile care abia au născut sau care sunt mame de puţin timp.

Audio: Drepturile lucrătorilor detaşaţi temporar în alt stat UE.

Totodată, Bruxelles-ul cere tratament egal, nediscriminatoriu între bărbaţi şi femei sau condiţii egale la angajare.

Deşi e în vigoare de ani buni, directiva nu este respectată întotdeauna corect de statele membre, au observat experţii europeni.

În sectorul construcţiilor de pildă, statele membre sunt obligate să se supună înţelegerilor colective, transfrontaliere, declarate universal aplicabile.

Aceasta nu înseamnă însă că autorităţile naţionale trebuie să plătească un anumit salariu minim dacă respectiva sumă nu este stipulată în propria legislaţie a muncii.

Astfel, directiva se aplică atunci când este vorba despre un lucrător detaşat în alt stat, care a semnat un cotnract cu propriul angajator, care apoi ia subcontractat lucrarea.

Atunci când este vorba de un transfer în altă ţară în cadrul aceleiaşi corporaţii sau, în fine, atunci când un lucrător semnează cu o agenţie de plasare a forţei de muncă care lucrează pentru un angajator din altă ţară.

Pe baza observaţiilor de până acum, Comisia Europeană doreşte în primul rând să crească gradul de informare a lucrătorilor şi a companiilor referitor la drepturile pe care le au.

La fel de important este pentru autorităţile europene îmbunătăţirea nivelului de cooperare în domeniu între autorităţile naţionale, definirea exactă a termenului de lucrător detaşat temporar sau definirea atribuţiilor în domeniu care le au statele membre.

Totodată, prin completarea directivei ar urma ca penalităţile şi amenzile administrative aplicate pentru încălcarea normelor comunitare să poată fi impuse şi încasate în alt stat membru, respectând însă o serie de criterii clare care nu pot lăsa loc de interpretări.