Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dialog despre viitorul Europei

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a dialogat luni despre viitorul Europei cu cetăţeni italieni, croaţi, sloveni şi austrieci.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 17 Septembrie 2013, 08:53

Dialogul cu cetăţenii de la Triest, în Italia, a fost primul eveniment de acest tip, la care a participat un public european multinaţional.

De altfel, a fost punctul culminant al unei serii de dialoguri care au avut loc în Italia în ultimele zece luni.

Aici a fost abordată una dintre temele foarte dezbătute în ultima vreme în întreaga Europă.

Este vorba despre găsirea unor mijloace de prevenire a crizelor din sistemele financiar- bancare.

Audio: Evenimentul de luni a fost cel de-al 29-lea de acest tip dintr-o serie de dialoguri cu cetăţenii.

Într-o declaraţie acordată în exclusivitate Euranet Plus, vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding a susţinut că, pentru a nu mai repeta greşelile trecutului, este nevoie de un organism unic, puternic şi independent:

“Acest lucru poate fi făcut doar de un organism care să controleze eficient şi nu să fie prieten cu o parte sau alta. Deci, este foarte important ca această structură să fie centralizată şi cu adevărat independentă, să protejeze cetăţeanul plătitor de taxe, şi să emită o avertizare timpurie în cazul în lucrurile iau o întorsătură nedorită.

"De asemenea, trebuie să urmărească bugetele naţionale şi să avertizeze atunci când se iau decizii care pot fi dăunătoare“, a declarat Viviane Reding.

Evenimentul de luni a fost cel de-al 29-lea de acest tip dintr-o serie de dialoguri cu cetăţenii, pe care comisarii europeni le organizează în întreaga Uniune Europeană, alături de politicieni de la nivel naţional şi local, precum şi de deputaţi ai Parlamentului European.

Fiecare dezbatere este structurată în jurul a trei teme: ieşirea Europei din criza economică, drepturile cetăţenilor şi viitorul Europei.

Potrivit Comisiei Europene, scopul acestor dialoguri este de a-i face pe cetăţeni să conştientizeze faptul că lunile şi anii următori vor fi decisivi pentru evoluţia Uniunii Europene.

În prezent, multe voci se pronunţă în favoarea evoluţiei către o uniune politică de tipul unei federaţii de state naţionale sau a unor State Unite ale Europei.

De asemenea, continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimităţii democratice a Uniunii.

Pînă acum, susţine Comisia Europeană, s-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetăţeniei europene.

Cel mai recent sondaj arată că, în prezent, 62% din cetăţeni se consideră „europeni”. Punctele de vedere exprimate de cetăţeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea unei comunicări privind viitorul Europei.