Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comercializarea drogurilor pe internet, în Europa, "în creștere"

Dintre 100.000 de utilizatori de internet din întreaga lume, 10% au recunoscut că şi-au cumpărat droguri via web, potrivit unui studiu.

Comercializarea drogurilor pe internet, în Europa, "în creștere"

Articol de Arina Petrovici, 12 Februarie 2016, 09:36

Internetul joacă un rol crescând în comercializarea drogurilor în Europa, oferind opţiuni tot mai variate cumpărătorilor şi asigurându-le anonimatul – relevă un raport publicat astăzi de Observatorul european pentru droguri şi toxicomanie.

Peste 80 de milioane de oameni – aproximativ un sfert din populaţia adultă a Uniunii Europene – au consumat deja stupefiante ilegale, iar recursul la internet, chiar dacă rămâne limitat, este totuşi în creştere.

Observatorul european pentru droguri şi toxicomanie a realizat anul trecut un studiu care a arătat că, dintre 100.000 de utilizatori de internet din întreaga lume, 10% au recunoscut că şi-au cumpărat droguri via web.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit raportului dat astăzi publicităţii, viteza cu care piaţa narcoticelor se transformă graţie internetului constituie o provocare majoră pentru serviciile specializate în combaterea acestui fenomen.

Dacă cea mai mare parte a traficului de droguri se desfăşoară în lumea reală, pieţele virtuale forţează tot mai tare limitele în ce priveşte aprovizionarea cu stupefiante, oferind potenţialilor cumpărători opţiuni dintre cele mai variate.

„Aproape toate tipurile de droguri ilegale pot fi astăzi achiziţionate online şi livrate prin poştă, fără ca vânzătorii şi cumpărătorii să se întâlnească vreodată” – a deplâns astăzi situaţia comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, citat de France Presse.

Raportul mai arată că distribuția de „euforizante legale” sau de substanțe aflate la limita legii se face acum „la lumina zilei”, fiind accesibilă prin intermediul motoarelor de căutare obişnuite.

În Europa, aproximativ 650 de site-uri permit comercializarea de noi substanţe psihoactive, euforizantele fiind adesea prezentate ca substitute pentru droguri ilicite existente, uneori cu potenţial letal.

Conform documentului, majoritatea vânzărilor online de narcotice ilegale, precum cocaina sau heroina, se derulează pe aşa-numitele site-uri „invizibile”, la care accesul este mai dificil, unori protejat de instrumente de criptare.