Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE cere statelor membre să sprijine primirea refugiaților

Comisia Europeana le-a cerut, marți, tuturor statelor membre să aplice politica europeană în materie de azil şi să sprijine primirea refugiaţilor.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 August 2015, 09:32

Executivul comunitar va monitoriza aplicarea regulilor, iar statele membre care le încalcă vor fi sancţionate pentru abateri de la legislaţia europeană.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Natasha Bertaud, a amintit, marți, la Bruxelles, ce documente europene reglementează o astfel de situaţie:

„Vorbim de sistemul european comun de azil, care conţine cinci pachete legislative, inclusiv, aşa-numitele „reguli Dublin”. Există de asemenea, directiva privind procedurile de azil, cea privind acordarea statutului de refugiat, toate destul de recente, iar ultima a intrat în vigoare chiar al sfârşitul lunii iulie.”

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

„Europa se află într-o situaţie nedemnă” - a declarat, marți, şi cancelarul german Angela Merkel. „Cei care au dreptul de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizaţi în mod echitabil între ţările europene. O ţară ca Germania, mai puternică economic decât altele, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru ţări din 28 nu-şi pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim”, a mai spus doamna Merkel.

Tot marți, guvernul de la Berlin a anunţat că nu-i va mai trimite pe solicitanţii de azil sirieni înapoi în ţara pe unde au intrat în Uniunea Europeană, ci le va acorda asistenţă, chiar dacă există legislaţie comunitară care le permitea acest lucru.

Decizia a fost imediat salutată de Comisia Europeană, care a remarcat Germania că este primul stat din Uniune care a luat această măsură.

În schimb, cele mai îngrijorate par a fi ţările din sud-estul Europei, intrate recent în Uniune.

Ungaria cere din toate puterile ajutor de la Bruxelles, în condiţiile în care, numai luni, au intrat pe teritoriul său peste două mii de imigranţi sosiţi pe filiera Macedonia, Serbia.

De la începutul acestui an, în Ungaria au sosit peste o sută de mii de solicitanţi de azil, iar guvernul de la Budapesta este depăşit de această situaţie.

Marți, Comisia Europeană a anunţat că în Ungaria va fi creat un centru de primire european, pentru a ajuta la administrarea solicitărilor de azil din partea imigranţilor.

Ungurii mai au câteva zile şi termină gardul de sârmă ghimpată costruit de-a lungul graniţei cu Serbia, pentru a bloca intrarea fugarilor. Iar panica s-a mutat în Bulgaria, care se aşteaptă ca traficul spre Occident să se fie tranferat pe teritoriul său.

Aşa că Sofia a hotărât să-şi păzească cu armata frontiera, iar elicopterele poliţiei bulgare supraveghează din aer graniţele cu Macedonia şi Grecia.