Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agricultura ecologică, în creştere în Europa

Agricultura ecologică, numită şi organică sau bio, pune accentul pe protecţia mediului şi pe atenţia deosebită acordată animalelor.

Agricultura ecologică, în creştere în Europa

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Noiembrie 2016, 09:28

Agricultura ecologică este în creştere în Europa: suprafaţa cu culturi bio este cu două milioane de hectare mai mare în prezent decât în 2010 – arată EUROSTAT.

Agricultura ecologică, numită şi organică sau bio, pune accentul pe protecţia mediului şi pe atenţia deosebită acordată animalelor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În acest sector, sunt interzise sau folosite în măsură foarte mică produsele chimice de sinteză precum îngrăşămintele, pesticidele, stimulatori de creştere, ferilizanţii, aditivii, hormonii, antibioticele şi alte medicamente, că vorbim de cultura plantelor sau de creşterea animalelor.

Organismele modificate genetic şi derivatele lor sunt total interzise.

Terenul cutivat sau cel pe care pasc animalele este supus unor controale periodice stricte şi obligatorii, în cadrul cărora este evaluată calitatea şi compoziţia solului, după care se prelungeşte sau se retrage, după caz, dreptul a face agricultură bio.

Totodată, produsele organice beneficiază de un etichetaj specific reglementat.

Agricultura bio produce hrană mult mai curată, mai potrivită metabolismului organismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului, cu respect faţă de natură.

Chiar dacă produsele ecologice sunt mai scumpe decât cele provenite din agricultura convenţională, consumatorii le apreciază din ce în ce mai mult şi, în ultimii zece ani, s-a constatat o schimbare a comportamentului europenilor, care preferă tot mai mult alimentele sănătoase.

Cu peste 11 milioane de hectare suprafaţă cultivată ecologic, anul trecut, agricultura bio reprezenta 6,2% din suprafaţa agricolă totală a Uniunii Europene.

În ultimii 5 ani, aceasta a crescut cu două milioane de hectare, iar numărul producătorilor ecologici înregistraţi era, la sfârşitul lui 2015, de peste 270 de mii, cu 5 % mai mulţi decât în anul anterior – potrivit Biroului European de Statistică.

Spania, Italia, Franţa şi Germania au cele mai întinse suprafeţe rezervate agriculturii ecologice, înglobând mai mult de jumătate din total, la nivel european, şi cel mai mare număr de producători în domeniu.

În schimb, Austria, o ţară montană, se află pe primul loc din punct de vedere al raportării la teritoriul său, cu 20% din suprafaţa agricolă dedicată producţiei bio. În România, doar 1,8 la sută din terenul agricol este cultivat ecologic, situându-se pe ultimele locuri în Uniune.