Ascultă Radio România Actualitaţi Live

R. Weber: Există tentația de a restrânge anumite drepturi, pe timp de criză

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit despre rolul și activitatea instituției pe care o conduce, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

R. Weber: Există tentația de a restrânge anumite drepturi, pe timp de criză

Articol de Luminiţa Voinea, 26 August 2020, 15:44

Avocatul Poporului este un apărător al drepturilor și libertăților prevăzute de Constituție și orice persoană care se consideră o victimă vătămată în drepturile sale de un organ al administrației centrale sau locale, se poate adresa cu o petiție acestei instituții.

În perioada pandemiei de COVID-19 instituția a avut un rol activ, atacând la CCR mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementa instituirea stării de urgență, dar și mai multe articole de lege privind carantina, referitoare, printre altele, la internarea obligatorie pentru 48 de ore a pacienților cu Covid-19.

Faptul că CCR a admis aceste sesizări, dovedește că, sub nicio formă, nu a fost o abordare politică, ci, dimpotrivă, a fost una bazată strict pe Constituție, pe litera și pe spiritul acesteia, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

“În această perioadă de pandemie, institutia a fost mai activă decât s-au așteptat unii, dar e normal pentru că, în perioade de criză, există și tentația de a restrânge drepturi și libertăți, uneori de a face acest lucru într-o modalitate în care legea fundamentală a României nu o permite. Noi ne-am îndreptat către Curtea Constituțională de fiecare dată când am considerat că sunt astfel de probleme. Când ne ducem la CCR, eu am emoții întotodeauna. Ne ducem crezând în forţa argumentelor noastre, dar nu știi niciodată care va fi verdictul. Până acum, în imensa majoritate a cazurilor, nu doar că la CCR ni s-a dat dreptate, dar au fost decizii luate cu unanimitate. Asta dovedește că, sub nicio formă, nu a fost o abordare politică, dimpotrivă, a fost una bazată strict pe Constituție, pe litera și pe spiritul acesteia”.

“Politicul a încercat decredibilizarea instituției Avocatul Poporului”

Renate Weber susține că în România s-a legiferat superficial și greșit în perioada pandemiei, iar prin mesajele transmise de la nivel politic la adresa activității Avocatului Poporului, s-a încercat decredibilizarea instituției.

“De la nivelul politicului s-au transmis mesaje profund nefericite, au fost acțiunile noastre de contestare a unor legi și ordonanțe la CCR. În România, din păcate s-a legiferat mult, superficial, greșit , nu în conformitate cu Constituția. Primele acte pe care le-am atacat la CCR la începutul pandemiei erau ordonanțe din 1999, care după aceea au fost modificate prin lege la fel de nefericit, am atacat și Legea reformei în sănătate, o lege din 2005. Oricât m-au criticat de la nivelul primului ministru, miniștrilor, parlamentarilor și oamenilor din presă, cred, în continuare, - așa cum am sesizat noi la CCR -, iar Curtea a spus cu unanimitate, că amenzile nu pot fi date prin ordonanțe de urgență. Mă bucur că am obținut această unanimitate la CCR, pentru că a devenit poate mai puternic mesajul decât era înainte prin Constituție: o contravenție nu vine să fie descrisă prin Ordonanță de Urgență, ci prin lege. Se putea face imediat o reglementare care să fie în conformitate cu decizia CCR, ca să fie legal. Felul în care s-a legiferat a fost deficitar, au fost acuzații absolut inadmisibile, care vor să decredibilizeze o instituție (n.r.:Avocatul Poporului) și e păcat”.

“S-au restrâns drepturi și libertăți, contrar Constituției”

Renate Weber susține că în perioada pandemiei s-au restrâns drepturi și libertăți, contrar Constituției, și că sesizările făcute de Avocatul Poporului au avut la bază petițiile oamenilor care au semnalat aceste lucruri.

“În această perioadă a pandemiei, s-au restrâns drepturi și libertăți, Constituția spune foarte clar la art. 53 ‘Restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcută doar prin lege’. Am primit sute de petiții pe diferite categorii de drepturi. Când ne-am dus la CCR și am atacat Legea sănătății din 2006 cu privire la internarea obligatorie pe baza unui ordin de ministru, am facut acest lucru după ce am primit o petiție semnată de 720 de medici care asta reproșau: faptul că oamenii erau internați cu forța, nu cei care aveau nevoie de tratament în spital , ci oameni care nu aveau simptome, care erau sănătoși”.

Avocatul Poporului a explicat că practica de atac la CCR a unor reglementări din timpul pandemiei a fost folosită și de alte țări, România nefiind un caz singular.

“Legislația de urgență privind pandemia este ori incompletă, ori e făcută superficial, de aceea am atacat multe dintre reglementări la CCR. De când am formulat prima sesizare la CCR, imediat după ce starea de urgență a fost prelungită, eu le-am spus colegilor mei că mă aștept ca acțiuni similare să apară și în alte state din lume. Și au apărut decizii ale CC din Germania, din Austria, ale Consiliului Constituțional din Franța, ale instanțelor de judecată de peste tot. În oglindă, ele sunt exact pe linia Curții Constituționale de la noi“.

Obiectivele Avocatului Poporului în perioada următoare

La nivel local, se constată un management defectuos în ceea ce privește funcționarea Direcțiilor de Sănătate Publică și a Direcțiilor de Protecție a Copiilor, spune Renate Weber.

De aceea, în perioada următoare, Avocatul Poporului va monitoriza modul cum se asigură condițiie sanitare şi de îngrijire în centrele de plasament, azilele de bâtrâni sau spitalele psihiatrice.

“Ne vom concentra foarte mult în perioada următoare pe situațiile locale, punctuale: azile de bătrâni, centre de plasament pentru copii, spitale psihiatrice. Acestea sunt focare acum. La noi se mai întâmplă ceva. În alte țări nu sunt Direcții de Sănătate Publică, se merge pe relația cu medicul de familie, iar oamenii nu sunt internați, ci sunt în supravegherea acestor medici. La noi, în aceste DSP-uri, foarte mulți dintre angajați sunt ei înșiși infectați. La fel cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului, când acolo ai un focar , ai zeci de persoane care nu mai sunt disponbile. Din punctul de vedere al managementului, niște lucruri nu au funcționat bine. Dacă avem județe unde, în ciuda transmiterii comunitare, lucrurile au fost ținute bine sub control și avem județe unde lucrurile au explodat, nu o fi totuși o problemă de management? Cred că e și o chestiune de management local al acestor direcții, a felului cum au fost făcute anchetele. La noi testările au fost foarte puține”, a subliniat Renate Weber.

Raport de activitate din perioada pandemiei

Avocatul Poporului a semnalat pe timpul pandemiei mai multe aspecte legate de respectarea drepturilor și libertăților în spitale, de situația medicamentelor, sau de asigurarea cu echipamente medicale a cadrelor sanitare sau a jandarmilor și polițiștilor.

De altfel, Avocatul Poporului lucrează la un raport de activitate pe perioada pandemiei, care va fi dat publicității în perioada următoare, a anunțat Renate Weber.

“În aproximativ două-trei săptămâni, vom ieși cu un raport al activitatății Avocatului Poporului în perioada stărilor de urgență și de alertă. Numai la nivel central, avem deja 60 de sesizări făcute către instituții ale administrației centrale – Grupul de comunicare strategică, ministere, primul ministru - si administraților locale. Sunt lucruri schimbate în urma intervenției noastre. Am plecat de la intervenția unor medici care ne spuneau că, deși erau în linia I, deși erau trecuți în concedii medicale, erau trecuți tot cu 75%, nu cu 100%. Lucrul acesta s-a schimbat în urma intervenției noastre. Ne-am ocupat de tot ce a însemnat asigurarea cu echipamenete a cadrelor medicale, Poliție și Jandarmerie, de situația medicamentelor care lipseau, am avut numeroase adrese către Ministerul Sănătății pe care l-am rugat să redeschidă spitalele pentru cei care au alte nevoi decât tratamentul pentru COVID-19. Am făcut aceste solicitări din luna aprilie”.

Renate Weber își propune să aducă instituția Avocatului Poporului printre oameni, să fie o instituție proactivă, care nu doar să primească sesizări, ci să identifice problemele cu care se confruntă oamenii.

„Mi-am dorit foarte mult de la începutul mandatului să duc instituția printre oameni: anchete pe teren, interacțiuni cu cetățenii. Pandemia ne-a oprit de la o parte din aceste acțiuni. Am dobândit multă notorietate pentru că așa a fost să fie, o parte este pozivită, o parte este negativă. După această perioadă, mi-ar plăcea să revin la ideile pe care le-am avut: instituția să meargă, prin intermediul colegilor mei, mult mai mult către oameni la inițiativa noastră. Să nu fim doar reactivi, să nu așteptăm să vină petițiile către noi, ci să mergem noi , să identificăm problemele cu care se confruntă categorii de persoane, și să încercăm să găsim și soluții. În Constituție este prevăzut rolul Avocatului Poporului de garant al drepturilor și libertăților”.

Sesizările către Avocatul Poporului se pot transmite prin email: petiții@avp.ro sau pe adresa instituţiei - Strada George Vraca nr.8, sector 1, Bucuresti.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 24/25 august 2020 poate fi urmărită în linkul de mai jos

https://www.facebook.com/watch/

Recomandări ale Avocatului Poporului
România 18 Iunie 2020, 21:34

Recomandări ale Avocatului Poporului

Avocatul Poporului îi recomandă ministrului sănătății Nelu Tătaru să analizeze rapid situația juridică a persoanelor...

Recomandări ale Avocatului Poporului
EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare
Serviciul de noapte 24 Mai 2024, 07:40

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare

Profesionalizarea și educarea continuă a pieței imobiliare, pentru a oferi servicii de calitate pe o piață imprevizibilă și...

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare
Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional
Serviciul de noapte 21 Mai 2024, 16:38

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional

Viorel Jinga spune că Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" s-a remarcat ca un lider regional, fiind cunoscută...

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional
Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?
Serviciul de noapte 20 Mai 2024, 08:41

Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?

Toma Filipovici, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România și Iulian Niculae, coordonatorul...

Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?
România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Serviciul de noapte 17 Mai 2024, 07:40

România a început testarea antidrog a apelor reziduale

Suntem de trei ori peste media europeană la consumul substanțelor folosite ca anestezic de uz veterinar.

România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Serviciul de noapte 14 Mai 2024, 15:27

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului

Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, condus de Mihaela Păun, este una dintre institutiile care se remarcă din ce...

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 13 Mai 2024, 07:47

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte

Despre efervescența culturală a unui București din ce în ce mai cosmopolit discutăm în ediția de luni noaptea cu directorul...

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență
Serviciul de noapte 09 Mai 2024, 13:31

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență

Colegiul Medicilor Stomatologi se alături CMR pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări...

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență