Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Pericolul ploșnițelor! În România crește numărul de solicitări de dezinsecție

Pe fondul îngrijorărilor din Europa privind invazia ploșnițelor și în România a crescut numărul de solicitări de dezinsecții.

Pericolul ploșnițelor! În România crește numărul de solicitări de dezinsecție
Corina Păcuraru (stânga) și Ioana Stăncel, invitatele Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 25 Octombrie 2023, 14:45

În ultima perioadă, au existat mai multe semnale de alarmă referitoare la reapariția ploșnițelor.

Franța recunoaște că se află într-o situație scăpată de sub control, dar pare că nici restul Europei nu scapă.

Prezența acestor insecte microscopice îi îngrijorează atât de mult pe francezi, încât a fost organizată o reuniune interministerială pentru a gasi solutii.

Pe lângă Franța, și Italia, Belgia și Germania, se confrunta cu invazia ploșnițelor.

Acum cateva zile, în Portugalia, mai ales în zona Lisabonei, nivelul de infestare a fost declarat foarte ridicat.

Crește numărul de solicitări de dezinseție în România

Prezența ploșnițelor a crescut exponențial în ultimii zece ani, odată cu explozia turismului.

Și asta pentru că ploșnițele călătoresc în valizele oamenilor și ajung să se instaleze în final în saltelele și canapelele din propria locuință.

După situația îngrijorătoare din Europa, și în România începe să crească numărul de solicitări în vederea deratizărilor.

Una dintre firmele specializate are undeva între 10 și 15 intervenții pe zi, la solicitarea oamenilor care se confruntă cu problema ploșnițelor.

Chemate la timp, firmele de deratizare reușesc să scape un apartament de ploșnițe prin tratamente specializate, fără a fi nevoie ca acesta să se golească.

Corina Păcuraru, expert în tratamente împotriva ploșnițelor, avertizează că odată ajunse într-un apartament, acestea se înmulțesc foarte repede.

“Vestea bună este că trăiesc numai cinci-zece luni, dar nu trebuie să ne bucurăm prea repede, pentru că se și înmulțesc foarte mult. O femelă depune cam 500 de ouă în acest parcurs, la 16 zile își dublează efectivul. De la câteva ouă sau o pereche de ploșnițe ajunse accidental în casă, într-o lună avem o infestare în toată regula. Ce favorizează apariția ploșnițelor? Aglomerația, multe lucruri puse pe sub pat, peste tot în casă, pentru că așa le observăm. Le găsim și mai greu dacă nu dezvoltăm reacții alergice la ciupiturile lor. Trec neobservate până când începem să le vedem pe draperii”, a spus Corina Păcuraru, reprezentant al unei firme de deratizare la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ploșnițele se hrănesc cu sângele uman

Ploșnițele sunt insecte minuscule, care nu trăiesc neapărat într-un mediu murdar și asta pentru că se hrănesc cu sângele oamenilor și provoacă ciupituri pe corp.

Ele nu transmit boli parazitare, dat sunt foarte periculoase pentru că mușcăturile lor pot introduce în corp diverse microorganisme sau pot duce la infecții locale.

“Spre deosebire de alte insecte, cum avem cazul țânțarului, ploșnițele nu sunt gazde intermediare pentru un parazit, nu transmit niște boli parazitare, dar transmit pe antenele lor, pe membrelor cu care se deplasează, tot felul de alte substanțe. Și din punctul acesta de vedere și înțepătura, mușcătura de ploșniță este o plagă, o soluție de continuitate a tegumentului prin care se pot introduce în corp diverse microorganisme sau pot genera diverse medii insalubre care să genereze infecții locale” spune medicul Ioana Stâncel, expert în securitate internațională, cu competențe privind migrația și medical intelligence.

Ploșnițele sunt insecte pe care le găsim în țesături, cum ar fi marginea saltelei de dormit, rama patului sau pot sta la îmbinările de mobilier.

Le putem aduce în bagaje dacă mergem în zone infestate, dar trăiesc și pe scările blocurilor, în crăpăturile pereților sau în lift, de unde le putem lua pe haine sau pe încălțări.

“Și dacă în privința infestării cu diverse tipuri de gândaci putem vorbi despre partea de igienă, de curățenie, de păstrarea unui mediu curat, în cazul ploșințelor nu întotdeauna prezența lor este o consecința unui mediu mai puțin curat, ele infestează și se canalizează, se cantonează în țesături, se cantonează în diverse crăpături ale mobilei, ale lemnăriei, până și la crăpături. Recent spuneau că au devenit rezistente la tot felul de substanțe și se cantonează chiar și în crăpături ale betoanelor, ale pereților. Și nu ține acest fenomen al infestării cu ploșniță atât de mult de partea de curățenie, putem să ținem curat. Dar dacă este un mediu infestat, cu întuneric și dacă au cu ce să se hrănească se vor dezvolta”, adaugă Ioana Stăncel.

Tratamentul durează o oră pe cameră

Dacă observați semne de ciupituri, urme foarte fine de sânge pe lenjeria patului sau colonii de insecte pe marginea saltelei de dormit, acționați imediat.

Recomandat este să apelați la firme de deratizare, pentru că soluțiile împotriva gândacilor sau a altor tipuri de insecte nu funcționează.

Tratamentul împotriva ploșnițelor combină mai multe substanțe și se repetă, în general, după 10 – 14 zile.

“Tratamentul durează circa o oră pe fiecare cameră, pentru că este un tratament cu metode combinate - tratament termic cu microinjecție de substanță în fisuri, în parchet și un tratament bio care se aplică pe toate suprafețele. Ulterior tratamentului, patru ore se recomandă ca cei care locuiesc în incinta respectivă să o părăsească. Folosim metode complementare nu numai în primă etapă, ci și ulterior, folosim o substanță cu efect remanent care le îmbolnăvește și ajunge să îmbolnăvească întreg cuibul”. Corina Păcuraru.

Ca o recomandare, este de evitat achiziția de mobilă sau saltele second-hand.

Probleme de sănătate cauzate de mușcătura de ploșnițe

Scăpate de sub control, ploșnițele pot produce probleme de sănătate, atât fizice, cât și psihice, spune expertul în sănătate publică Ioana Stâncel.

“Risc major poate să fie această reacție de tip alergic, care să ducă până la depresie respiratorie și să necesite intervenție de urgență, chiar de susținere a funcțiilor vitale. Sau tot în faza acută, ciupitura se poate infecta, poate să ducă la orice alte complicații ale unei infecții severe, dar pe termen lung poate să ducă la afectări de tip psihic. Pe lângă fobiile pe care le pot crea, aceste infestări pot să ducă la afectarea comportamentului social sau profesional, la afectarea eficacității muncii. Pentru că persoanele care nu se pot odihni noaptea, fie de teama insectelor, fie din cauza disconfortului, pruritul, în general, mâncărimile sunt foarte puternice, nu pot să mai aibă eficacitate profesională”.

Măsuri preventive în cazul călătoriilor

În situația unor călătorii mai lungi, suntem sfătuiți să ne uitam dupa posibile urme de ploșnite în mijloacele de transport în comun cu care călătorim.

În cazul in care ajungem într-o camera de hotel, este indicat să lăsăm geamantanele în baie, înainte de a le deschide, după care suntem atenți la detaliile din camera de cazare.

“Verificăm rama patului, verificăm salteaua pe la cusături, unde este eticheta, vedem dacă sunt niște puncte negre, acelea pot fi excremente, dacă sunt aglomerări de ouă. Ouăle sunt ca zahărul, transparente, albicioase, foarte mici și efectiv dacă vedem urme de sânge pe saltea, înseamnă că cineva care a locuit acolo a fost mușcat înainte și măsura pe care o putem lua este să sunăm la recepție, să schimbăm camera. Mai sunt semne în jurul întrerupătoarelor, deasupra plintei, puncte negre”, afirmă Corina Păcuraru.

La întoarcerea din deplasare, este recomandat ca toate hainele din bagaje să fie spălate și tratate termic la un uscător de rufe.

“La 45° la o perioadă mai îndelungată de 3 ore, ploșnițele mor. Pentru mașină de spălat la 60° , o durată de 40 minute este ideală pentru a scăpa de ele", adaugă Corina Păcuraru, reprezentant al unei firme de deratizare.

În luna iulie, Biblioteca Națională a României s-a confruntat cu o invazie de ploșnițe și a fost închisă cu două luni mai devreme pentru dezinsecție și igienizare.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 23/24 octombrie 2023

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Serviciul de noapte 22 Aprilie 2024, 13:15

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină aduce în atenție o dezbatere despre cauze, soluții, autocontrol la volan, limitările...

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Serviciul de noapte 03 Aprilie 2024, 11:14

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate

Conferențiar universitar dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București,...

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate