Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Părintele Antim David, starețul Mănăstirii Schitu Măgureanu: Credința trebuie să fie o cetate puternică, de necucerit

Părintele Arhimandrit Antim David, starețul Mănăstirii Schitu Măgureanu din București, a vorbit la Serviciul de noapte despre provocările cu care oamenii se confruntă și despre rolul credinței în lumea contemporană.

Părintele  Antim David, starețul Mănăstirii Schitu Măgureanu:  Credința trebuie să fie o cetate puternică, de necucerit
Părintele Antim David în dialog cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Maria Țoghină, 11 Aprilie 2023, 09:28

Moldovean de loc și de suflet, mereu zâmbitor, Părintele Arhimandrit Antim David a fost dus spre credință de mama sa încă din anii copilăriei, petrecută în Cucuteni, un sat aflat peste deal de Iași.

Intelectual rafinat, cu un doctorat în filozofie și studii doctorale de teologie la Roma, părintele Antim David vorbește însă cu prețuire și dragoste despre înțelepciunea părinților simpli și sfinți pe lângă care a viețuit, dar și despre ispitele cărora tinerii trebuie să le facă față societatea de astăzi.

El crede că ispitele sunt foarte mari, mult mai mari ca în trecut și că diferența aceasta dintre ceea ce îți cere Dumnezeu ție, în calitate de creștin, și ceea ce îți oferă societatea, este o adevărată provocare.

Părintele Antim mai spune că îndepartarea de biserica este provocată și de lipsa legăturilor dintre oameni și această instituție.

“Biserica trebuie să fie foarte atentă la provocările care vin prin secularizarea unei societăți. Am văzut cum s-a transformat societatea aceasta, am văzut cum s-au transformat și tinerii, cum au început să cadă în tot felul de păcate și de provocări, în special tot ce a însemnat o realitate exacerbată sub toate aspectele - sexualitate, droguri, alcoolism și multe alte provocări cu care tinerii de astăzi într-adevăr se luptă.”

Toate problemele acestea, afirmă părintele Antim David, au început să lucreze în viața tinerilor, pornind de la o provocare a societății până la transformarea lumii, dar nu neapărat în bine: “De la pudoare la lipsa totală de pudoare - aceasta este marea transformare a societății de astăzi care nu mai are niciun fel de limită, în care totul e permis! Oamenii de aceea l-au vrut mort pe Dumnezeu, în sensul acesta al dispariției credinței, și așezarea ei într-o libertate care de fapt nu este cea pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu, ci este libertinajul pe care omul modern îl caută”.

Părintele Antim David spune că, mai ales în aceste zile, recunoștința este răspunsul omului la tot ceea ce Dumnezeu a făcut și face pentru el, dar și la tot ceea ce semenii noștri fac bine pentru noi, pentru că și ei trebuie să intre și să fie îmbrățișați în această stare recunoștinței.

Misiunea Bisericii este aceea de a propovădui lumii și a-l face prezent pe Dumnezeu în viața oamenilor

Ajutorarea semenilor este evanghelia trăită a oricărui creștin atâta vreme cât cel de lângă tine suferă, dar Biserica nu poate să fie doar un agent social.

Misiunea principală a Bisericii, subliniază părintele Antim David este aceea de a-l face pe Dumnezeu viu în sufletul nostru și toate trebuie să izvorască de aici.

“De aceea noi avem aceeași Biserică, aceleași reguli, aceeași morală și de aceea nu se schimbă nimic, pentru că nu se schimbă Dumnezeu. Se schimbă, din păcate, omul și înspre rău este schimbarea. Și atuncea Dumnezeu îi spune omului, creștinului nostru, în goana lui nebună către nimic sau către pieire: “oprește-te și intră în această în această oaste care duce acest război și care, iată, te duce indiscutabil la o biruință!”

Perioada Săptămânii Mari este una de pregătire intensă pentru Biserică și creștini, iar oamenii ar trebui să participe la întreaga viață a bisericii.

Acesta este și sfatul pe care părintele Antim David ni-l dă: să mergem la biserică, să ne aducem aminte de fiorii copilăriei, când participam cu toții la slujba deniilor și rememoram momentele din ultimele zile din viața Mântuitorului Isus Hristos.

“… nu este doar o simplă comemorare, trebuie să înțelegem de ce trebuie să participăm la slujbă, de ce să nu citim Scriptura de acasă și trebuie s-o auzim în biserică. Mai ales în această săptămână ne ducem în biserică să fim contemporani cu Mântuitorul Isus, să trăim aceleași momente pe care le-au avut cei care i-au rămas fideli. Aceasta ar fi primul gând pe care trebuie să-l punem la suflet în aceste zile și ca urmare să ajungem la biserică.” Părintele Antim David

Părintele Antim David ne îndeamnă să fim mai toleranți, să căutăm liniștea, “să mai lăsăm din gâlceava cu lumea, inclusiv cu războiul” pentru că, subliniază el, astăzi nu trebuie să fim pe front, vine frontul la noi prin tot ceea ce înseamnă informație care ne tulbură.

Mai de preț este o rugăciune decât tot ceea ce înseamnă informarea noastră în zilele acestea. Mai de preț ne este umilința aceasta pe care trebuie s-o arătăm înaintea Mântuitorului Isus Hristos și smerenia noastră, rugăciunea față de frații noștri care se află în suferință, decât am vedea noi cu ochii noștri pătrunzători sau cu mintea noastră pătrunzătoare. Unde este adevărul? Noi nu putem să vedem adevărul adevărat decât atunci când suntem ucenicii Mântuitorului și privim cu ochii lui Hristos și gândim cu mintea lui Hristos.”

În săptămâna patimilor ar trebui să reaprindem în suflete mesajul Evangheliei, al jertfei pe care Isus Hristos a împlinit-o pe pământ pentru oameni.

“Să nu fim doar niște spectatori a tot ceea ce se întâmplă în lumea aceasta, ci să fim cu adevărat parte integrantă din lucrarea pe care Dumnezeu o face în lume, prin noi și prin semenii noștri. Și așa făcând, un frate ajutat de alt frate, credința să fie ca o cetate puternică și de neclintit!”. Parintele Arhimandrit Antim David, starețul Mănăstirii Schitu Măgureanu din București.