Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Roboții câștigători din echipa României, prezenți la EXPO DUBAI

Membrii echipei de robotică a României, câștigători la Chicago, au vorbit despre victorie și proiectele viitoare la Serviciul de noapre cu Maria Țoghină.

Articol de Luminiţa Voinea, 03 August 2021, 17:42

Echipa de robotică a României AutoVortex i-a bătut pe americani la ei acasă, cu roboții construiți de mâna unor liceeni, în hub-ul de la Universitatea Politehnică din București, acolo unde au laboratorul de robotică.

Tinerii români, conduși de antrenorul Valentin Ionuț Panea, au obținut locul întâi la Campionatul Internaţional de la Chicago, care a avut loc pe 16 şi 17 iulie 2021, în format fizic, unde au fost prezente cele mai bune echipe de robotică din Statele Unite ale Americii.

Din 1989 este pentru prima oară când o echipă din afara SUA reuşeşte să câştige locul 1 pe pământ american.

Uriașa victorie vine după ce echipa de Robotică a României AutoVortex a participat la Campionatul Internaţional de Robotică din Federaţia Rusă din aprilie 2021 şi apoi a câştigat locul 1 la Campionatul de Robotică Asia Pacific din iulie 2021, astfel că cele trei divizii ale echipei româneşti au obţinut dreptul de a participa la Campionatul din SUA.

Anihilator și Armaghedon sunt roboții tricolori cu care echipa României a reușit să devină campioană mondială la Robotică, la competiția de la Chicago.

Alături de cei doi roboți, 16 liceeni au devenit vedete pentru că au adus medalia de aur acasă și au pus România pe primul loc la toate competițiile importante din acest an.

Ei au venit în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină, pentru a vorbi despre victorie, dar și despre povestea din spatele succesului.

“Rezultatul de la Chicago a fost un rezultat foarte dorit de către fiecare membru al echipei. Până la urmă a fost un rezultat previzibil, noi am avut de asemenea o victorie incredibilă în Rusia, apoi fix cu două zile înainte de competiție, alt concurs on-line Asia Pacific, unde am reusit să spulberăm tot și parcă noi simțeam că ăsta e momentul nostru, că va urma un concurs foarte frumos, dar în același timp la limită”, a povestit antrenorul Valentin Ionuț Panea.

“SUA câștiga din 1989. Noi am doborât recordul mondial“

Victoria României este cu atât mai răsunătoare cu cât a însemnat și doborârea unui record mondial, într-o competiție în care s-au întâlnit cele mai bune țări în domeniul roboticii.

“Am ajuns în SUA, am avut și sprijinul neașteptat al comunității românilor din Chicago și, efectiv, tot ceea ce am promis am dus la bun sfârșit. Am promis că vom castiga, am reușit, am doborât și recordul mondial, am avut și o performanță foarte bună cu cele trei divizii cu care am reușit să ajungem la concurs și efectiv a fost marea noastră dorință sa ajungem iarăși la campionatul din SUA, unde doar acolo ne puteam întâlni cu cei mai buni. America a terminat cu hegemonia victoriei, din 1989 ei câștigau tot timpul. Să nu uitam, concursul provine din SUA, ei erau la ei acasă. I-am bătut la ei acasă! Am reușit să intrăm în finală cu două echipe Autovortex, am doborât recordul. A fost un val de bucurie. Momentul a fost extrem, ne-am bucurat foarte tare și după aceea am fost asaltați de presă, de oameni, mesaje, toată lumea ne suna și parcă de-abia atunci am realizat importanța rezultatului“, spune Panea.

Liceenii care au creat roboții participanți la concurs au făcut un efort imens de concentrare și coordonare și au mers în probe fără greșeală.

“Concursul s-a desfășurat într-o singură zi, n-am avut timp să stăm. Am venit la 6.59 dimineață, la 7.00 s-a deschis, am fugit la teren, am retestat autonomiile, am avut șase meciuri. Am ajuns să fac o autonomie cu cinci minute înainte de meci. Prin semifinale, a trebuit să facem autonomii comune cu alți roboti într-un timp foarte scurt. A necesitat mare putere de concentrare și fără greseală“, a povestit Catrinel Amariei, elevă în clasa a XII-a la Colegiul National Mihai Viteazul, șoferul robotului roz.

“Am avut foarte puțin timp la dispoziție și presiunea pusă pe noi a fost foarte mare. Pentru echipa de fete, simțeam că nu o să avem nicio șansă“, spune acum cu zmbetul de buze Carina Grec, elevă în clasa a XII-a la Școala Centrală, programator și driver al robotului.

“Cel mai greu a fost că am resimțit presiunea care era pe noi, trebuia să știm că nu facem nicio greseală, că nu ne permiteam efectiv să facem greșeli. Pur să simplu trebuia sa ne mișcăm în cel mai bun timp, să programăm roboții cât mai repede, a fost ca un maraton și a fost foarte stresant“,
sunt impresiile unui alt câștigător, Dimitrie Cudrici, elev în clasa a XII-a la Colegiul National Tudor Vianu, sofer al robotului campion.

La venirea în România, au fost impresionați de primirea organizată pe aeroport de Ministerul Educației.

“A fost o surpriză din partea Ministerului Educației, ei au stat în spatele organizării, primirii festive de la Otopeni. A fost un sentiment foarte plăcut, copiii au primit un buchet de flori și o medalie și e un sentiment plăcut când vezi că nu te bați de unul singur. Apoi am fost asaltați de presă, am fost la emisiuni zile întregi. Ne doream ca informația să ajungă la public, pentru că ne doream să încercăm să inspirăm și alți oameni prin exemplul nostru. Ne bazăm foarte mult pe interacțiunea cu publicul”, a punctat antrenorul Valentin Ionuț Panea.

Roboții câștigători din echipa României, prezenți la EXPO DUBAI

Pavilionul Romaniei de la EXPO DUBAI 2020 va fi animat de către roboții creați de elevii campioni români de la AutoVortex.

Special pentru expoziție, elevii vor crea un robot umanoid, care va interacționa cu vizitatorii.

“Am fost solicitați de către MAE să ne ocupăm de Pavilionul României la Expoziția EXPO Dubai 2020. Va fi un eveniment care va tine șase luni, iar standul României va fi animat de roboții Autovortex: roboții de luptă și cei umanoizi. Vom pregăti un robot umanoid construit și programat integral de către noi în România, care va interacționa cu cei peste 18 milioane de vizitatori. De asemenea, oamenii vor putea testa roboții campioni AutoVortex din Rusia și USA , îi vor conduce și vor fi recompensați cu suveniruri specifice, în urma unui mic concurs de perspicacitate.De asemenea, vizitatorii vor afla povestea și aventurile AutoVortex direct de la elevii și studenții AutoVortex prezenți“, a anunțat Ionuț Panea în exclusivitate la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină .

Membrii echipei au primit cu mare bucurie vestea că vor merge să reprezinte România în Dubai.

“Eram mai mult decât extaziat când am aflat, nu ne asteptam să se gândească să trimită niște copii să reprezinte țara, dar și-au ales copiii buni. Abia așteptăm“, spune Andrei Dunuță, elev la Colegiul Sf Sava , șoferul robotului câștigator la Chicago.

Pentru cei care doresc să facă parte din echipa de robotică, se fac recrutări în fiecare an, în lunile septembrie-octombrie.

Ana Lipianu, absolventă a Colegiului Național Sf. Sava, proaspătă studentă la Universitatea Politehnică București – mentor al echipei, povestește cum a ajuns în echipă.

"Eu în clasa a IX- am fost în echipa Liceului Sf.Sava, dar pentru că eram fată mi s-a spus că nu am voie să mă ating de robot pentru că nu știu să fac nimic. După un an în care am fost trecută la voluntari, am văzut un poster în liceu și l-am sunat pe Ionuț (antrenorul echipei) și mi-a spus: da, mâine sunt porțile deschise. Am ajuns în Politehnică a doua zi și am intrat în hub. Atmosfera din hub m-a copleșit, mi-au dat din start controlerul în mână și când am spus că vreau să programez, mi sa dat ocazia să fac tot de vreau. După un an de acomodare, am început să programez și în clasa a XI-a am organizat un eveniment".

Echipa de Robotică a României este coordonată de asist. univ. dr. Panea Ionuţ Valentin din cadrul Departamentului de Finanţe al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi mentorată de studentul emerit Ion Rareş Ştefan.

Elevi participanţi au mai fost: Cudrici Dimitrie Sebastian – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Cezar Andrei Dunuţă – Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, Brînzan Victor – Şcoala Britanică din Bucureşti, Radu Andrei Laurenţiu – Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti, Grec Carina Gabriela – Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” din Bucureşti, Amariei Claudia Catrinel – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Vasile Theodor Adrian – Colegiul Naţional „Ion Neculce” din Bucureşti, Iacob Ana Maria – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Caraenache Ştefan – Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti, Ungureanu Radu – Colegiul Tehnic „Petru Maior” din Bucureşti, Milea Răzvan Iacob – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Ungureanu Victor Bogdan – Liceul Cronos din Bucureşti, Rusu Luca – Şcoala Americană din Voluntari, Vişoiu Mihnea – Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Melnic Mihai - Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Iaşi.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 2/3august 2021, poate fi urmărită în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/190011713164814

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Mihaela Geoană: Învingătoarele de cancer se vor reuni în cursa Race for the Cure România, pe 8 iunie
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de Asociația "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Serviciul de noapte 03 Aprilie 2024, 11:14

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate

Conferențiar universitar dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București,...

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare
Serviciul de noapte 01 Aprilie 2024, 08:40

Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare

Conf. univ. dr. Antonio Momoc vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină pentru o discuție despre impactul știrilor false...

Pericolul populismului în contextul alegerilor europarlamentare