Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Iulian Chifu: Noile generații ale războiului informațional au capacitatea de a face un individ să nu mai creadă în propriile simțuri

Prof.univ.Iulian Chifu, expert în securitate și relații internaționale, a făcut o analiză detaliată a contextului geo-strategic, în anul electoral 2024.

Prof.univ. Iulian Chifu, în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 31 Ianuarie 2024, 13:25

Situația extrem de complicată de la granițele noastre, cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne obligă să luăm măsuri de precauție din timp.

Este necesar să ne pregătim cu resursă umană, rezerve, capabilități militare, industrie de apărare și strategii.

Este vorba de planificare, astfel încât să poți să te confrunți cu o amenințare reală oricând s-ar întâmpla.

Țările din jurul nostru, cum ar fi cele Baltice, de exemplu, au intrat deja în faza pregătirilor vizibile.

“Avem un război în proximitate, e o realitate care pare a fi uitată, fie a fi trecută. Sigur, e un mod de apărare a fiecăruia dintre noi, să ne gândim că e undeva departe și că nu ne afectează. El ne afectează zi de zi și ne afectează și prin prețuri, ne afectează și prin inflație, ne afectează în primul rând prin perspective, în contextul în care evoluțiile din acea zonă n-ar fi cele mai potrivite. Și, în orice caz, e un conflict care ne obligă să luăm măsurile de precauție și să ne pregătim în perspectiva unei ajungeri la frontierele noastre, pe Prut și pe Dunăre, a Federației Ruse, în condițiile căderii Ucrainei, sau a unei evoluții, spuneam, nepotrivite", a afirmat analistul de politică externă Iulian Chifu, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Pregătirea presupune oameni, armamente și doctrină și este un proces continuu, iar această construcție necesită timp, undeva între șapte și zece ani.

“Suntem chiar în flancul estic, Republica Moldova nu contează ca și forță militară care s-ar opune unei eventuale veniri a Rusiei în această direcție. Deci e o chestiune de responsabilitate, de echilibru, firește, în comunicare. Nu ne apucăm să panicăm lumea, dar trebuie să ne pregătim. Deja este vorba despre apărarea teritoriului național, e vorba despre, haideți să spunem, caracteristica fundamentală a oricărui stat obligat să-și apere cetățenii și teritoriu, dacă vrea să existe ca stat. E o construcție care trebuie făcută în timp și de aceea ne trebuie 5, 7, 8 , 10 ani. În primă fază, am văzut o inițiativă anunțată de ministrul Apărării, de creștere cu 20.000 a resursei de voluntari. E o deschidere făcută de Armata Română, care va trece la acest tip de recrutări pentru a-și aduce numărul de trupe la nivelul nominal pe care îl are deja. Ulterior, firește, va trebui să vedem în ce măsură această amenințare a războiului pe scară largă, de mare intensitate, pe termen lung, devine un document, intră într-un document de tip summit al NATO și după aceea intră în planurile de contingență, în planurile de pregătire”, a subliniat Chifu.

Generația a șasea a războiului informational este cea a “spargerii minților”

Pericolul războiului clasic vine și cu un alt inamic extrem de periculos, războiul informațional, care devine din ce în ce mai sofisticat, mai rafinat și scade capacitatea noastră de a discerne și de a-i face față atunci când devenim ținte.

Am ajuns deja la șasea generație de război informațional, iar dacă primele trei se refereau explicit la dezinformare și propagandă și se adresau grupurilor în întregime, deci nu erau așa rafinate, ultimele trei deja sunt țintite individual, în funcție de tipologii, de preferințe.

Cele mai recente generații ale războiului informațional fac ca individul să nu mai aibă încredere în propriile simțuri.

“A cincea generație de război informational, de exemplu, are capacitatea de a face un om, un individ care este țintă, să nu creadă propriile simțuri - văzul, auzul - și ajunge ca din acest război informațional să nu mai aibă încredere în percepția directă a simțurilor. Generația a șasea este cea celebră, ‘hacking the mind’, deci a spargerii minților, a intrării în mecanismele de gândire, a alterării sau dirijării gândirii unui individ. Sigur, așa s-a generat. Este doar formulată teoretic. Putin a cerut la începutul lui 2022 structurilor sale de inteligență să creeze o armă în această direcție, iar gânditorul Yuval Harari susține că deja există. Nu avem date până la această oră să existe un asemenea instrument operațional. Dar subliniez acest lucru, că instrumentar, un război informațional devine din ce în ce mai sofisticat și că scade capacitatea noastră de a discerne și a face față atunci când devenim ținte”. Iulian Chifu

Pericolul extremismului în alegeri

Perioada electorală este cea mai expusă diferitelor tipuri de război informațional, pentru că se investesc cei mai mulți bani în online, în publicitate și în rețelele sociale, canale preferate pentru propagarea dezinformării.

În plus, pericolul extremismului și al populismului este de așteptat să crească pe fondul ascensiunii lor în Europa, mai ales în context electoral.

Acestea sunt lucrurile la care e bine să ne gândim înainte de vot și să avem un vot responsabil, pe proiecte și soluții, mai spune Iulian Chifu.

“Cred că din această perspectivă, de regulă, am evitat temele de politică internă, dar iată că, într-un fel sau altul, vedem antisemitism, vedem extremism, vedem populism la nivel european și ușor-ușor există o contagiune și către noi. Sunt lucruri la care e bine să ne gândim înainte de a vota și să votăm responsabil. Este cel mai important în acest an pentru fiecare categorie de alegeri. Trebuie să ne gândim în primul rând, sigur, la opțiunile fiecăruia, la oameni, dar și la proiecte. Și mă refer acum la proiecte mari. Avem un proiect mare? Să vedem care sunt proiectele alternative, cum se pot realiza ele. Avem, pe de o parte, marea coaliție PSD - PNL, am văzut lansarea la europarlamentare a acestei formule de dreapta - USR - PMP și dreapta lui Ludovic Orban. Sigur trebuie să vedem în ce măsură există o coagulare a celor trei, dacă nu cumva participă în familii diferite și cum se va decanta acest lucru și mai ales, care este proiectul de viitor, cum arată de fapt, proiectul de viitor al României. Și vorbim strict acum de partide care sunt frecventabile și care nu intră în spectrul acesta populist-extremist . Să vedem care este soluția ca lumea să poată alege între soluțiile oferite. Nu e bună una sau e mai bună alta? Haideți să vedem care este cealaltă și care este avantajul, în așa fel încât, încă o dată, să votăm cu responsabilitate”.

Alegerile europarlamentare, primele care vor fi în România, sunt importante pentru viitorul țării noastre în Uniunea Europeană, dar și pentru influența pe care o putem avea în construcția europeană.

“Trebuie să votezi ca să rămâi în continuare într-un siaj pozitiv, ca România, care are un dosar foarte bun, europocentrist, proeuropean, să poată să rămână în acest siaj, să poată să-și afirme inclusiv perspectiva nominalizării unui comisar foarte important, de ce nu, să aspire și la alte poziții din eșafodajul european care va fi reformat cu ocazia viitoarelor alegeri europarlamentare. Lucrul acesta presupune să votezi cu un partid european, nicidecum cu extremele sau cu populismele”, a adăugat Iulian Chifu.

Pentru analiza completă, urmăriți "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, varianta video, din data de 29/30 ianuarie 2024.

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Serviciul de noapte 22 Aprilie 2024, 13:15

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină aduce în atenție o dezbatere despre cauze, soluții, autocontrol la volan, limitările...

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Serviciul de noapte 05 Aprilie 2024, 11:12

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor

Prin intermediul campaniei se vor oferi informații și resurse pentru prevenirea și combaterea acestui flagel al lumii...

"Trăiește ca un leu", campanie de informare împotriva dependențelor
Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate
Serviciul de noapte 03 Aprilie 2024, 11:14

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate

Conferențiar universitar dr. Antonio Momoc, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București,...

Antonio Momoc: Știrile false se răspândesc cu o viteză mai mare decât știrile verificate